Menu visaquarium
visaquarium.nl - Alles voor de vis aquarium liefhebbers
Het is belangrijk om te weten welke waterwaardes belangrijk zijn en deze te controleren. De waterwaardes kan je controleren met een testsetje of teststrip.
Waterwaardes testen klinkt ingewikkelder dan het is. Het aquarium is een levend stukje natuur waar allerlei biologische en chemische processen plaats vinden. De opgeloste stoffen reageren voordurend op elkaar. Aquariumplanten en de goede bacteriën verwerken deze.
Door de afbraak van afvalstoffen ontstaan er nieuwe stoffen. Belangrijk is dat de opgeloste stoffen goed in de gaten worden gehouden door het waterkwaliteit regelmatig te controleren. Sommige stoffen mogen niet teveel oplopen en andere mogen niet teveel afnemen. Voor een snelle meting zijn de teststrips uitstekend, een druppel test is vaak nauwkeuriger. Bij het testen nooit het water rechtstreeks in het aquarium meten, ook niet bij teststrips. Het zijn chemische stoffen die de kleurreactie geven, dus kan je dit beter uit je aquarium houden.
Als je denkt dat er iets mis is met een waterwaarde dan kan je een watermonster meenemen naar aquariumwinkel of dierenspeciaalzaak om het beter te laten testen. De meeste testen dit gratis en kunnen je een goed advies geven.
Hoe vaak je het filter moet reinigen is per bak en per visbezetting verschillend.
Een bioloogfilter vangt het vuil uit het water en huisvesten bacteriën. De materialen zoals filtermatten- en sponsen, kunststof filtermedium of de verschillende substraten zorgen ervoor dat zich bacteriën kunnen vestigen.
De bacterieën zorgen ervoor dat schadelijk stoffen worden omgezet in onschadelijke stoffen. Een filter is een verzamelplaats, een soort prullenbak waar bacterie nuttig werk verricht. Een filter maakt wel het water schoon, maar niet het aquarium. Het voordeel van een bioloog is dat je de filtermaterialen niet vaak hoeft te verschonen.
Verschoon het filter voordat het dichtslaat. Laat waterverversing nooit samenvallen met filterverschoning, hou er een paar dagen tussen. In een gezond aquarium duurt het ongeveer twee dagen voordat deze weer optimaal biologisch reinigt.
In zowel zout als in zoet water komen garnalensoorten voor. De zoetwatergarnaal is goed op zijn plaats in een gezelschapsaquarium met geschikte vissoorten of in een aquarium met alleen garnalen. De meeste garnalen zijn erg vreedzaam en makkelijk te houden. Het is belangrijk dat de waterwaardes redelijk constant zijn.
Een aantal vissoorten zijn minder of niet geschikt om daar garnalen bij te houden. Grote vissen zien de garnalen als voedsel, vooral jonge garnalen.
Zorg voor voldoende schuilplekken in het aquarium. Dit kan je doen met behulp van (java)mos. Ze grazen graag op mos, daar vinden ze voedsel in. Garnalen zijn echte opruimers, ook eten ze vaak algen waardoor je aquarium mooi netjes blijft.
Garnalen behoren net als kreeften en krabben tot de orde Decapoda, oftewel tienpotigen. Het zijn ongewervelden met een stevig pantser (exoskelet) dat grotendeels bestaat uit kalk en chitine. Een garnaal vervelt en is zeer kwetsbaar als zijn jasje net afgeworpen is. Tussen het javamos kan de garnaal op zijn gemak zijn schild laten uitharden.
Garnalen vallen op door hun vaak wat drukke gedrag. Ze zijn altijd druk in de weer, hun pootjes zijn constant in beweging. Soms zwemmen ze als een razende door de bak. Het zijn leuke beestjes om naar te kijken en planten zich over het algemeen makkelijk voort.
Verstopplekken maken in het aquarium. Vaak wordt onderschat hoe belangrijk schuilplaatsen zijn voor tropischevissen.
Een tropischevis vertoond alleen natuurlijk gedrag wanneer die zich veilig voelt. In een vertrouwde omgeving zal de vis zich in zijn element voelen, bij een scholenvis is het aantal exemplaren ook belangrijk.
Gelukkig hebben de meeste tropischevissen voldoende aan dichte beplanting om zich in te kunnen verschuilen. Andere vissen waarderen het meer wanneer er kleine holle ruimtes zijn, die ruimtes kan je maken door opgestapelde stenen of met een platte steen schuin tegen een wand aan geplaatst. Achter sierhout kunnen vissen zich gemakkelijk verschuilen, graaf onder het hout een kuiltje als extra verstopplekje. Terrassen die achterin het aquarium zijn geplaatst bieden ook bescherming. Sommige decoratiestukken werken ook prima als beschutting voor de tropischevissen. Verder zijn er nog kokosnoten, bloempotten en plastic buizen voor het creëren van schuilplaatsen.
Opwarming van aquariumwater tijdens langdurige zomerse dagen
In de zomer kan er dagen tussen zitten met extreme temperaturen. Als dit langdurig aanhoud kan het aquariumwater, afhankelijk van de omgevingsomstandigheden hierdoor aanzienlijk verhogen. Een tropisch aquarium is tussen de 22 en 25 graden. Bij te hoge temperaturen zullen nuttige en schadelijke bacteriën zich snel vermenigvuldigen en het biologisch evenwicht daarmee verstoren.
Voeg nooit koudwater toe aan het aquariumwater om de temperatuur te verlagen. Veel waterbeweging zorgt voor een goede gasuitwisseling. Richt de uitstroom van het filter zodanig dat er veel wateroppervlakte beweging is. Je kan daarbij gebruik maken van een luchtpompje voor extra doorluchting.
Zorg dat er meer ventilatie in de kamer is en vermijd direct inkomend zonlicht (gordijnen dicht). Zet de klep van de lichtkap deels open en richt indien mogelijk een ventilator op de opening zodat het wateroppervlakte daarmee wordt gekoeld.
Bij extreme temperaturen is het controleren en verbeteren van waterkwaliteit uiterst belangrijk.
Geeuwende vissen happen naar voedsel
In gezonde toestand en omgeving kan een vis tussen zijn normale ademhalingsfrequentie door geeuwen. De vis doet zijn bek voor een paar seconden groot open en ademt daarna rustig verder.
Dat geeuwen noemt men protrusie en heeft niets te maken met de ademhaling of zuurstof in het water.
Wanneer de bek naarvoren uitstulpt wordt met een grote zuigkracht een flinke slok water naarbinnen gezogen. De uitstulping is een manier waarop de vis voedsel uit het water kan opnemen. Niet iedere vis kan dit omdat daar specifieke morfologische aanpassingen voor nodig zijn. Bij protrusie hoeft de vis niet extra gevoerd te worden, het is een natuurlijke manier van voedselopname.
Vooral voor planten is de juiste belichting in het aquarium van belang. Weinig of teveel licht kan negatieve gevolgen hebben voor planten.
Sommige planten hebben meer licht nodig dan andere. Licht bestaat uit verschillende kleuren. Teveel blauw licht geeft meer kans op algen.
Wanneer aquariumverlichting wordt vervangen en daarbij een andere lichtkleur is gekozen zal de plant daarop reageren.
De blaadjes sterven langzaam af en er komen nieuwe voor terug. Dit gebeurt ook bij het aanschaffen van nieuwe planten. De aquariumplant zal nieuwe blaadjes aanmaken. Vervang lampen daarom nooit allemaal in één keer maar wacht teminste twee maanden voor je de volgende lamp vervangt zodat de plant genoeg tijd heeft om te wennen aan de nieuwe lichtkleuren.
Lampen moeten teminste 8 uur tot maximaal 12 uur per dag branden. Om de verlichting automatisch te laten schakelen kan je gebruik maken van een tijd schakelklok.
Mosballen worden veel gebruikt bij garnalen. Mosballen zijn decoratief en garnalen grazen daar graag in.
Een mosbal bestaat niet uit mos. De Nederlandse benaming voor deze plant is eigenlijk niet correct. Een mosbal is een bal van alg. De algensoort heeft zich rond om een voorwerp heen laten groeien. Door regelmatig de bol rond te draaien blijft deze in goede staat.
Het is een makkelijke aquariumplant met weinig eisen. Het is een decoratieve plant waar leuke dingen mee gedaan kunnen worden. Je kan een mosbal gebruiken om een tapijt te vormen op de bodem of aan een stuk hout. Wanneer je de mosbal open knipt en dan voorzichtig uit elkaar trekt dan kan je daar een oppervlak mee bedekken. Bevestig het met een paar krammen om het op zijn plaats te houden. Om het aan een stuk hout vast te maken kan je het beste visdraad gebruiken.
Het grootste voordeel van de mosbal algensoort is dat het langzaam groeiend is, waardoor het mooi blijft en weinig onderhoud nodig heeft. Aan het hout bevestigd lijkt het op een natuurlijk algengroei en op de bodem verkrijg je een mooi bedekt stukje mostapijt waar de garnaaltjes makkelijk hun voedsel in kunnen vinden.
Indien er nieuws ontbreekt, klik dan op toevoegen
Zodat wij het nieuws aan de database kunnen toevoegen.
...
Pagina waardering
Aquarianen
Rico:
Sinds vanochtend heb ik ineens deze witte vlek op het glas. Er af poetsen lukt niet iemand een idee wat er aan de hand …
Grote witte vlek op glas aqaurium
Sjaantje Seelen:
Hallo ,ik heb jonge visjes maar ze laten de appelslakken niet met rust,ook heb ik raceslakken erin zitten,ook daar …
Visjes bijten appelslakken
Bart Hulsbosch:
Even een vraag, Sinds 7 weken heb ik een nana cube 40 liter aan het draaien. Nou geef ik de juiste voedingsstoffen …
Startend aquarium
Visziekten
Aquarium visziekten
Boek over ziekten en aandoeningen van vissen in vijvers en aquaria.
Aquariumplanten
Aquariumplanten van A-Z
Boek over tropische zoetwater aquariumplanten. Een onmisbare bron van informatie met 200 soorten waterplanten voor tropische aquaria.
Mijn dierenwinkel