Juwel intern filtersysteem schoonmaken en filermateriaal vervangen

Juwel intern filtersysteem schoonmaken

Voor iedere juwel internfilter systeem die lijkt op de afbeelding moeten de wit gekleurde filterwatten iedere week worden verschoond. De witte watten houden het grofste vuil tegen en hierdoor zullen deze het snelst vuil raken. Wanneer de watten dichtslippen zal de uitstroom van het filter minder krachtig doorstromen, dit geldt ook voor de filtersponzen.

Juwel filtermateriaal

Vervangen voor nieuw sponzen

Je hoeft niet altijd het filtermateriaal direkt te vernieuwen, ook al adviseer de juwel fabrikant dit wel. Controleer of de filterwatten nog intact zijn. Vervang het filtermateriaal voor nieuwe indien het kapot of gescheurd is. Je kan de filtermaterialen gemakkelijk uitknijpen zodat het vuil eruit is en hierna weer terugplaatsen. Bij dichtgeslipt materiaal kan je met water het uitspoelen. Het beste kan je dit doen met aquariumwater zodat de goede bacteriën in de spons blijft behuist.

De goede bacteriën
In elk filtermateriaal zitten goede bacteriën, deze zijn heel belangrijk voor het aquarium. Bij het volledig uitspoelen van het materiaal gaan deze bacteriën verloren. Je breekt daarmee het bio evenwicht in het aquarium af. Dit moet je voorkomen, dit kan ernstige gevolgen hebben voor waterplanten en aquariumvissen. Het kan zelfs voor de vissen dood tot gevolg hebben. Dit is ook de reden waarom je altijd maar één filtermedium per keer mag verschonen.

Juwel filterpompJuwel filtersysteem De pomp zelf reinigen
Niet alleen de sponzen van het binnenfilter moeten schoongehouden of eventueel vervangen worden. De filterpomp zelf moet ook onderhouden worden. Neem de pomp uitelkaar, haal het magneetdeel met het vinnetje eraan (de impeller) uit de pomphuis. Maak de onderdelen goed schoon met behulp van een tandenborstel, flos-borsteltje of ander klein borsteltje.


Bovenkant filtersysteem Onderin filterbak schoonmaken
Helemaal onderin het filter verzameld zich na verloop van tijd een laag doesem. Dit is de "Spijsverteringsafval" van de goede bacteriën. Wanneer je de sponzen niet optijd uitspoeld komt deze drab onderin de filterbak te zitten. Eens in de zoveel tijd moet je deze ophoping schoonhevelen. Doe dit altijd voordat je het aquariumwater gaat verversen, anders zal dit vuil in het water gaan ronddwarelen. Om deze ophoping aan doesem te verwijderen haal je de pomp, de verwarmingselement en alle sponzen eruit. Je kan met een slang en emmer de vervuiling uit de filterbak schoonzuigen zoals bij bodemhevelen, maar dan zonder aanzuigkorf. Het beste kan je eerst het grote deel, de voorcompartiment leegzuigen. Uit dit deel kan veel drap omhoog komen. Steek vervolgens de slang in de andere gaten en herhaal de handeling tot al het vuil is verwijderd.


Witte filter
Verwijderd het grove afval, zoals bladeren en teveel eten.

Blauwe fijne sponzen
De kleine gaatjes geeft een langzamere doorstroming en zorgt ervoor dat de kleinste vuildeeltjes hierin worden verzameld voor de optimale conditie van uw aquarium.

Zwart koolstof spons
Verwijdert chemische onzuiverheden uit het water en maakt het glashelder.

Groene nitraat spons
Vermindert nitraat opbouw in het aquarium, zorgt voor minder algengroei en gezondere vissen.

Blauwe grove spons
Bied een groot gebied om de goede bacteriën in te laten groeien.

Cirax bakje
Deze biologische filter materiaal is zeer poreus waardoor het aquarium zowel een stabiele en hoge kwaliteit water krijgt.

Verschoon nooit alle sponzen in één keer!
Het systeem is zo ontworpen dat er altijd een aantal sponzen zijn die de goede bacteriën in zich hebben.


Juwel aquariums

Ga snel naar aquarium: - Rio 125 - Rio 180 - Rio 240 - Rio 300 - Rio 400 - Lido 120 - Vision 180 - Vision 260 -
- Vision 450 - Trigon 190 - Trigon 350 - Korall 60 - Rekord 600 -
- Rekord 800 - Rekord 160 -


Steun ons op social media