Menu visaquarium
Een filmpje van de bewoners van het aquarium
Mijn vissenbestand op het dit moment bestaat uit 36 bewoners
Blauwe Spat - 2 stuks
Dwerggoerami - 2 stuks
Honinggoerami - 3 stuks
Regenboogvis - 2 stuks
Maanvis - 3 stuks
False Rosy Tetra - 5 stuks
Citroen Tetra - 3 stuks
Koekoeksmeerval - 3 stuks
Zwaarddrager - 3 stuks
Rasbora heteromorpha - 10 stuks
Ingeruimd eindresultaat Juwel Trigon 190 - Een schitterend mooie hoekbak
Schema voor de Trigon 190 - binnenfilter en water verversing
ONDERSTE FILTER GEDEELTE
Cirax bakje
Deze biologische filter materiaal is zeer poreus waardoor het aquarium zowel een stabiele en hoge kwaliteit water krijgt.
• Iedere 12 maanden vernieuwen
Op: vrijdag 12 juli 2024 - over: 293 dagen
Vorige keer op: zaterdag 8 juli 2023
Blauwe fijne sponzen
De kleine gaatjes geeft een langzamere doorstroming en zorgt ervoor dat de kleinste vuildeeltjes hierin worden verzameld voor de optimale conditie van uw aquarium.
• Bovenste - Iedere 9 maanden vernieuwen
Op: zaterdag 13 april 2024 - over: 203 dagen
Vorige keer op: maandag 27 juni 2022
• Onderste - Iedere 12 maanden vernieuwen
Op: vrijdag 12 juli 2024 - over: 293 dagen
Vorige keer op: zaterdag 8 juli 2023
Verschoon nooit alle sponzen in één keer! Het systeem is zo ontworpen dat er altijd een aantal sponzen zijn die de goede bacteriën in zich hebben.
Water verversing
• Elke twee weken ⅓ water verversen
Op: maandag 2 oktober 2023 - over: 9 dagen
Vorige keer op: zaterdag 16 september 2023
BOVENSTE FILTER GEDEELTE
Witte filter
Verwijderd het grove afval, zoals bladeren en teveel eten.
• Weeklijks vernieuwen
Op: maandag 25 september 2023 - over: 2 dagen
Vorige keer op: maandag 18 september 2023
Zwart koolstof spons
Verwijdert chemische onzuiverheden uit het water en maakt het glashelder.
• Maandelijks vernieuwen
Op: maandag 16 oktober 2023 - over: 23 dagen
Vorige keer op: donderdag 14 september 2023
Groene nitraat spons
Vermindert nitraat opbouw in het aquarium, zorgt voor minder algengroei en gezondere vissen.
• Om de twee maanden vernieuwen
Op: woensdag 15 november 2023 - over: 53 dagen
Vorige keer op: donderdag 14 september 2023
Blauwe grove spons
Biedt een groot gebied om de goede bacteriën in te laten groeien.
• Elke drie maanden vernieuwen
Op: maandag 16 oktober 2023 - over: 23 dagen
Vorige keer op: zaterdag 8 juli 2023
Datum: zaterdag 8 juli 2017 - Tijd: 13:41:41 - (6 jaar geleden)
Datum: vrijdag 2 juni 2017 - Tijd: 23:10:54 - (6 jaar geleden)
Datum: woensdag 24 mei 2017 - Tijd: 20:51:41 - (6 jaar geleden)
Datum: maandag 15 mei 2017 - Tijd: 18:16:10 - (6 jaar geleden)
Datum: zaterdag 13 mei 2017 - Tijd: 12:13:04 - (6 jaar geleden)
Datum: vrijdag 5 mei 2017 - Tijd: 10:22:53 - (6 jaar geleden)
Datum: dinsdag 18 februari 2014 - Tijd: 15:50:31 - (9 jaar geleden)
Datum: vrijdag 14 februari 2014 - Tijd: 19:12:12 - (9 jaar geleden)
Vandaag mos-matje besteld die op de achterwand van aquarium moet komen te zitten. Met een paar prikkers te bevestigen. Hopelijk krijg ik het snel binnen en kan ik het aan achterwand vastmaken. Als ik het mos binnen heb, zal ik hier verslag van doen. De bedoeling is om aan weerskanten met twee verschillende soorten mos de achterwanden te bedekken.
Datum: vrijdag 24 januari 2014 - Tijd: 14:17:13 - (9 jaar geleden)
Het Bioflow 3.0 filter heeft 6 verschillende soorten filtermedium en een geruisloze krachtige Ecoflow 600 circulatiepomp. De Ecoflow 600 circulatiepomp van het interne filtersysteem, Juwel Trigon 190 is stuk. De pomp heeft bij mij 3 jaar volop gedraaid. Ik heb de Ecoflow pomp geprobeerd te maken. De filterpomp kan gedeeltelijk uit elkaar gehaald worden tot aan het propellertje waar het water mee in beweging wordt gezet. Dit propellertje zit vast door een omhulsel / pijpje wat door magnetisch veld wordt aangetrokken en in beweging wordt gezet. Hierdoor kan zelfs het propellertje los gedemonteerd worden van de pomp, om te vervangen of schoon te maken. Een mooi systeem, maar ik kon helaas de pomp niet repareren. Het blijkt elektrisch defect te zijn, iets met de elektrisch-spoel. Een onderdeel waar je niet bij kan komen. Tijdelijk heb ik een luchtpomp met zuurstofsteentje in het aquarium geplaatst met een klein reserve filterpompje. Ik wil liefst niet lang wachten voor vervanging. Meteen opzoek naar vervangende filterpomp, eerst even op internet gekeken. Het exacte filtertype van de Juwel Trigon is de "Pomp Juwel ECCOFLOW 600 l/h Int" deze doet dus 600 liter per uur door de pomp laten stromen.
In Intratuin kwam ik als eerst dezelfde pomp tegen, maar deze vond ik nogal prijzig, de pomp is daar 69,- euro. Daarna in aquariumzaken gekeken waar de pomp rond de 59,- euro is. Uiteindelijk toen ik thuis kwam heb ik toch maar besloten om de pomp via Internet te bestellen. Op Internet kon ik de pomp voor 32,- euro bestellen en heb ik hem de volgende dag al binnengekregen. Gelukkig duurde het niet lang en kon ik het systeem na monteren weer in volle gang zetten. De kracht van de nieuwe Ecoflow 600 pomp is aanzienlijk beter dan wat de ouder voorheen deed. De oude pomp was volgen mij allang aan vervanging toe, want dichtgeslibd was die niet maar de watercirculatie / kracht waarmee de oude pomp water uitstoot is in verhouding met de nieuwe pomp behoorlijk verschillend. In de jaren zal de pomp de kracht ongemerkt hebben doen afnemen.
Datum: vrijdag 27 december 2013 - Tijd: 15:44:42 - (9 jaar geleden)
Er is een luchtpomp met zuurstofsteentje in het aquarium erbij geplaatst. Ik heb de indruk dat de waterbeweging wel wat meer mag zijn. Het lijkt erop dat de filterpomp minder goed functioneerd als voorheen. Binnenkort maar eens opzoek gaan naar een vervangende filterpomp met wat meer kracht. De plaatsing van het zuurstofsteentje, daar ben ik nog niet helemaal uit. Ik ben wat aan plekken aan het uitproberen. De luchtbellen waren eerst vlak bij de zijwand geplaatst, nu heb ik de zuurstofsteen in het midden. Voorlopig dan, want ook daar vindt ik hem niet op de juiste plek. Morgen eens proberen een paar plantjes te verschuiven en wat plek vrij te maken iets vanuit het midden.
Datum: dinsdag 3 september 2013 - Tijd: 13:14:53 - (10 jaar geleden)
De maanvissen zijn inmiddels al een stuk groter geworden. Ze doen het goed en groeien hard. Ik voer vaak met allerlei diepvriesvoer en levend voer. De andere maanvissen hebben de nieuwkomers goed opgepakt. Ze gaan vredig met elkaar samen. Wel is er één maanvis die wat minder in de groep samen gaat, wat wel jammer is.
De harnasmeerval / algeneter is ook heel wat groter weer. Dit soort wordt ook wel de borstelneus genoemd. De algeneter heeft nogsteeds geen stekels of borstels op de neus zitten, het moet een vrouwtje zijn. Ik voer ze graag bij met algenvoer, maar merk dat deze net zo goed snoept van al het andere voer. Vlokvoer, diepvries voer, zoals wormpjes slurpt ze gewoon naar binnen. Ze gaat dan met zijn bek er bovenop en blijft daar een klein tijdje zitten. Als die wegzwemt naar een ander plekje, zijn schuilplek bijvoorbeeld dan zie je niets meer op de grond van voerresten liggen. Ze heeft dus dan alles opgepeuzeld. Dit wist ik niet, omdat de meeste sites en op forums wordt verteld dat het enkel algenvoer zou eten. Nadat ik dit zelf ondervonden hebt ben ik nogmaals doelgericht op internet gaan zoeken naar meer informatie over het aquariumdier. Dankzij de voorkennis kwam ik toen op aquariumsites terecht die veel meer over het voer van de algeneter kon vertellen, waar ze spraken met eigen ervaring. Hieruit blijkt maar weer, dat je niet alles zomaar moet doen geloven wat je leest. Nu krijgt mijn algeneter zijn hoofdvoer wat uit algen bestaat met daarnaast voer wat ik ook aan de rest van de vissen geeft. Ze groeit hierdoor een stuk sneller en is daardoor een sterke bodemvis geworden. Meer informatie over de Harnasmeerval - Ancistrus dolichopterus vindt je nu ook op deze website terug.
Datum: zaterdag 13 juli 2013 - Tijd: 16:42:17 - (10 jaar geleden)
Eindelijk de juiste maanvis soort in aquariumwinkel gevonden. Het is wel al een bijna volwassen exemplaar, maar dat vind ik niet erg. Hij ziet er sterk uit en lijkt enorm veel op die ik al heb. De maanvis zwemt al rond bij de andere vissen. Het was een erg leuk gezicht tijdens het water wennen. De andere maanvis hield alles goed in de gaten. Hopelijk kunnen ze het allemaal goed met elkaar vinden, maar dat is afwachten. Tevens heb ik twee meervallen erbij gekocht. De nieuwe meervallen zijn nog wel jong en hebben een mooie witte kleur met zwarte vlekken.
Datum: maandag 24 juni 2013 - Tijd: 18:18:26 - (10 jaar geleden)
Ik heb één keer wat meer water ververst dan normaal. De reden was dat er veel kleine vuil deeltjes in het water zat. Normaal doe ik altijd mijn filterwatten veel verschonen, die filteren de deeltjes goed op. Door een keer flink water te verversen ben ik ook van het zwerfvuil af. Het aquariumwater is weer lekker helder en de siervissen vermaken zich prima.
Een dag na het verversen is een maanvis paartje bezig met het afzetten van eitjes op een blad van aquariumplant. Waarschijnlijk heeft dit te maken gehad met het water verversen. Ze verdedigen hun legsel fanatieker dan ik ooit eerder gezien heb bij maanvissen. Een heus spectakel en prachtig om te aanschouwen.
Datum: vrijdag 14 juni 2013 - Tijd: 20:57:43 - (10 jaar geleden)
Vandaag heb ik in een aquariumwinkel een nieuw drijfplantje gekocht. Het heeft een sierlijk gekartelde blad rand. Het blad is vrij licht groen van kleur. In de winkel zag ik hoe dwerg gourami's daar tussen verschuild zaten. Een mooie schuilplaats extra, voor in mijn bak. Ik heb het aquariumplantje voor maar één euro mee naar huis gekregen. Hopen dat het in mijn bak aanslaat en dat het drijfplantje snel mooi vol raakt, dan kunnen mijn vissen daar gebruik van maken of er verschuild onder zwemmen.
Datum: dinsdag 4 juni 2013 - Tijd: 18:27:47 - (10 jaar geleden)
De algeneter zit er inmiddels bij. Hij groeit best hard. Ik heb allemaal verschillende soorten voertabletten erbij genomen. Elke dag krijgt hij een ander soort tabletje. Ik wissel dit af met soms een stukje komkommer, tomaat en ander groenvoer. Welk algeneter het precies is weet ik niet, weet wel dat hij erg groot kan worden. Hij plakt heel vaak tegen de ruit van het aquarium aan. Ik heb achterin mijn bak sierhout zitten waar die ook graag op zit. Het schijnt dat in het hout voedingstoffen zitten die ze nodig hebben.
Er zijn ook 3 verschillende aquariumplanten bijgekomen. Sommige planten doen het niet zo goed dan verwacht. Met de 3 nieuwe planten vul ik deze plekken weer op. Ik heb dit keer voor aquariumplanten gekozen die wat groter zijn dan de normaal.
Vallisneria gigantea
De Vallisneria gigantea heeft mooie donkere sprieten die helemaal bovenaan het wateroppervlakte komen. Deze heb ik achterin de bak gedaan. Het blad ziet er vrij stevig uit, volgensmij kan deze plant wel een stootje hebben.
Echinodorus major (martii)
Deze plant heeft een licht groen blad. De bladeren zijn zacht en zitten dicht op elkaar. Volgensmij wordt deze het mooist als die een tijdje in de bak staat.
Echinodorus harbich
Schittend mooi blad. Licht gekleurd en ziet er iets sterker uit dan het blad van de martii. Het is een hoge plant met veel blaadjes. De plant moet wel even de tijd krijgen om zichzelf mooi in vorm te zetten. Na het beplanten zijn namelijk de blaadjes wat door elkaar gegaan. Morgen zullen de blaadjes wel mooi verspreid staan en toont de plant nog mooier dan hij al is.
De meervallen zijn erg blij met de nieuwe aquariumplanten. Elk exemplaar komt even kijken, ze zwemmen dan tussen de bladeren door alsof ze een goedkeuring moeten geven.
Datum: woensdag 24 april 2013 - Tijd: 16:17:08 - (10 jaar geleden)
In een filmpje zag ik hoe een algeneter aan komkommer zat te knabbelen. Dit bracht mij op het idee om toch ook maar een algeneter in mijn bak te nemen. Er is ruimte genoeg en heb mij al eens eerder in algeneters verdiept. Mijn bak is er geschikt voor en op de raam geplakt lijkt het mij een leuk gezicht om te aanschouwen. Dus, opzoek naar nog meer informatie over algeneters. Om te kijken welke algeneter soorten er zijn en welke het allermeest geschikt is. Er komt dus een nieuwe bewoner in het aquarium, alleen nog opzoek naar welke het precies gaat worden.
Datum: maandag 1 april 2013 - Tijd: 15:33:53 - (10 jaar geleden)
Het schijnt lastig te gaan worden. Nog geen zwarte maanvis met een beetje mooie vlekken oranje en geel gezien. Ik ben er wel achter gekomen dat het hier gaat om een koi variant. Eerst dacht ik dat het een marble maanvis was. Omdat hij net zoals marble mooi gevlekte strepen heeft. Alsof het marble is, maar deze maanvis schijnt volgens de winkelier een koi maanvis te zijn. Ik blijf het wel vreemd vinden, want een koi maanvis heeft vind ik veel meer iets weg van koivissen. De kleuren van deze maanvis lijken daar totaal niet op. Als ik op google.nl zoekt naar koi maanvissen, dan zie ik ook alleen maar plaatjes van een maanvissoort wat op de koi lijkt. De zwarte waar ik naar op zoek bent zie ik daar niet tussen.
Ik vind het nu wel een sport gaan worden om zo'n maanvis te vinden. Ze lijken best wel uniek te zijn, de standaard scalare en andere varianten zijn vaak in de aquariumwinkels te zien. Hopelijk vind ik een paar mooie exemplaren, dan ga ik er zeker mee kweken. Maar eerst nog maar eens het geluk hebben om ze vinden.
Datum: woensdag 13 maart 2013 - Tijd: 00:13:09 - (10 jaar geleden)
Ik ben naar een aantal aquariumwinkel geweest. Opzoek naar een marble zwarte maanvis. De zwarte variant vind ik zo mooi en wil er nog één bij hebben. Er is voldoende ruimte in de bak aanwezig. Ik denk zelf dat de maanvissen het ook wel leuk vinden als er een nieuwe maanvis bijkomt. Dit versterkt het groepsverband, het zijn immers schoolvissen. Het gaat wel moeilijk worden om een mooi exemplaar te vinden. De zwarte marble maanvis die ik nu heb is zo mooi dat het vrij lastig gaat worden om een soortgelijk exemplaar te vinden. Toch zal ik nog meer aquariumzaken aflopen, opzoek naar nieuwe maanvis. In de winkels waar ik ben geweest waren wel maanvissen. De meeste maanvissen die ik daar gezien heb waren de goude en de koi variant. Maar heb ook de black en normale gezien. De meeste waren opvallend klein. Dat komt natuurlijk omdat de meeste mensen graag een jong maanvisje willen kopen. Ik zelf ben meer de voorstander van een iets ouder soort. Daarbij kan je beter de gezondheid van het dier zien.
Datum: dinsdag 19 februari 2013 - Tijd: 18:29:26 - (10 jaar geleden)
Vandaag heb ik alweer jonge Crystal red garnaaltjes in de bak zien zwemmen. Hoeveel het er dit keer zijn is nog onbekend. Het heeft een tijd geduurd voordat ik weer nieuwe jonge garnaaltjes erbij kreeg. Gelukkig is het weer zover en kan ik vollop genieten van het jonge spul, een waar kijkgenoegen. Toch was ik al een tijdje gevreesd dat het me niet meer zou lukken om de garnaaltjes te kweken. De groep garnalen werd steeds kleiner, als ik niet zou ingrijpen waren ze hoogstwaarschijnlijk allemaal langzaam aan het verdwijnen. Ik ben mij daarom maar eens verder gaan verdiepen, specifiek in de kweek van Crystal red garnalen.
Het blijkt dat de luchtslangen een bepaalde stof afgeven als ze verouderen. De buigzame slangentjes voor aquarium zijn gemaakt van weekmakers. Door de weekmakers blijven ze soepel en makkelijk te buigen. Als deze slangetjes verouderen komt de kweekmaker stof vrij. Garnalen kunnen daar slecht tegen en kunnen daaraan overlijden. In mijn aquarium zit maar één slangetje die ik gelijk heb vervangen voor ééntje zonder weekmaker. Ik heb daar een stuk van mijn oude filtersysteem voor kunnen gebruiken.
Daarnaast blijken garnalen hun eigen jongen te kunnen opeten. Voldoende schuilplekken zijn nodig om ze van de volwassen exemplaren te beschermen. Dus extra mosballen en planten in het aquarium gedaan.
De aquariumbodem heb ik al een tijdje van een nieuwe bodem voorzien. Een speciale bodem die geschikt is voor garnalen. Het is een donker gekleurde grond van zacht materiaal. Een ronde grote korrel waaraan voedsel kan hechten die ze graag eten. De grote korelstructuur zorgt er tevens voor dat de kleine garnaaltjes zich daartussen goed kunnen schuilen.
Nu heb ik sterk de indruk gekregen dat hierdoor mijn populatie wel heel snel aan het groeien is. Er zijn nu opeens een aantal jonge geboren en ik zie nog wat garnalen in de bak zitten die eitjes bij zich dragen. Eéntje daarvan zal binnen enkele dagen eitjes afzetten. Dit doen ze meestal door een hoog punt in de bak op te zoeken. Dan bewaaieren ze met hun pootjes de eitjes met verswater. Op een veilig moment blijven ze stil zitten en beginnen dan hun eieren in het water te verspreiden. De jonge garnaaltjes moeten dan voor zichzelf zorgen. Ze kunnen gelijk zwemmen en de meeste zoeken dan een veilig plekje op. Ik geef de jonge garnaaltjes stofvoer en zorg dat de volwassen ook wat voer krijgen, zodat ze de kleintjes meer met rust laten.
In mijn andere bak heb ik drijfplantjes zitten. Die drijfplantjes doe ik deels in de kleine bak, hier gaan de pas geboren garnaaltjes ook naar toe om te verstoppen. De drijfplantjes haal ik er later weer uit, want anders komt er te weinig licht in het bakje.
Datum: dinsdag 12 februari 2013 - Tijd: 15:38:48 - (10 jaar geleden)
De eitjes zijn helaas niet uitgekomen. Ik heb het netje eruit gehaald en weggegooid. Hopelijk komt er nog een vervolg, dat zou wel leuk zijn.
Pagina waardering
Aquarianen
Rico:
Sinds vanochtend heb ik ineens deze witte vlek op het glas. Er af poetsen lukt niet iemand een idee wat er aan de hand …
Grote witte vlek op glas aqaurium
Sjaantje Seelen:
Hallo ,ik heb jonge visjes maar ze laten de appelslakken niet met rust,ook heb ik raceslakken erin zitten,ook daar …
Visjes bijten appelslakken
Bart Hulsbosch:
Even een vraag, Sinds 7 weken heb ik een nana cube 40 liter aan het draaien. Nou geef ik de juiste voedingsstoffen …
Startend aquarium
Visziekten
Aquarium visziekten
Boek over ziekten en aandoeningen van vissen in vijvers en aquaria.
Aquariumplanten
Aquariumplanten van A-Z
Boek over tropische zoetwater aquariumplanten. Een onmisbare bron van informatie met 200 soorten waterplanten voor tropische aquaria.
Mijn dierenwinkel