Instellen tijdschakelaar aquarium

Analoge tijdklok instellen Tijdklok schakelaar instellen voor aquarium
De aquariumbewoners en planten zijn afhankelijk van een dagelijkse hoeveelheid licht en met een tijdklok kan je precies bepalen hoeveel uren licht je geeft. Met een tijdklok hoeft je slechts eenmalig te bepalen hoeveel licht je wilt en het apparaat doet zijn werk. Je hoeft dus niet meer bij te houden hoelaat je het licht heeft aangedaan en wanneer het weer uit moet.

Dankzij een tijdklok hebben vissen minder stress en
krijgen ze een beter dag/nacht ritme gevoel, de biologischeklok.

Het plotseling aangaan of uitgaan van het licht komt bij de vis minder onverwachts aan wanneer dit iedere dag op dezelfde tijd gedaan wordt. Door het bioritme weet de vis dat het licht spoedig zal aan of uitgaan. Voordat het licht uitgaat kunnen je vissen als daar regelmaat in zit nog optijd een mooi rustig plekje zoeken om de nacht te doorkomen. De meeste vissen slapen niet maar hebben de rust nodig om nieuwe energie op te bouwen voor de volgende dag. De regelmaat is bij vissen belangrijker dan bij planten. Denk hierbij aan het jetlag effect die door de tijdsverandering het bioritme verstoord. Door de constant terugkomende onregelmatigheid raakt de vis zijn bioritme kwijt en krijgt daar geen vat meer op. Voor planten is eveneens een tijdsritme belangrijk, maar een stuk minder. Algengroei bevorderd bijvoorbeeld bij te veel licht per dag.

Met een tijdklok kan je bepalen om welke tijd de elektriciteit
automatisch moet ingeschakeld en uitgeschakeld worden.

Het is een handig voorschakelapparaat die je met een contactdoos kan gebruiken. De tijdschakelaar heeft tenminste één connector waarin je een stekker kan steken. Bij uitgebreide tijdklokken is het zelfs mogelijk meedere stekkers te gebruiken. Voor het tropische aquarium is één stekker ruim voldoende voor het regelen van de verlichting elektra.

Digitale tijdschakelklok Analoog of digitaal
Verschillende in- en uitschakelingen kan geregeld worden via de interneklok, afhankelijk van het type tijdklok is dit per minuut in te stellen. Er zijn twee type klokken op de markt verkrijgbaar, een analoge en een digitale tijdregelaar. Met een analogeklok kan je over één dag de 24 uur regelen. Bij een digitaleklok kan je de tijd meestal over een hele week instellen op verschillende tijden. Een digitale klok verbruikt stroom van het net waar het aan verbonden is. Er kan zelfs bij een digitaleklok batterijen zitten voorals het netstroom uitvalt zodat de instellingen van tijden bewaard worden. Wanneer de uitgevallen stroom van de elektrischetijdcentrale weer op gang is zal de tijdschakelaar weer overgaan met het verbruiken van de stroom van het net.

Om aquarium verlichting te regelen is een analogeklok voldoende. Alle uitbreidingen die bij de digitale klok zitten is voor het aquariumhouden overbodig. Je kan je ook voorstellen dat bij digitaal de prijs een stuk duurder uitvalt dan bij analoog. Digitaal is alleen interesant als je meerdere aquariums hebt en ze op één tijdschakelaar wilt aansluiten. Een analoge tijdschakelaar koop je al voor maar een paar euro's, ze zijn vrij goedkoop.

Verlichting boven aquarium Verlichtingstijden bepalen
Je kan ervoor kiezen om 's ochtends het licht aan te doen en 's avonds weer uit, maar dan heb je wellicht het minste profijt ervan. Wanneer de bak op een lichte plek staat dan kan je ervoor kiezen om de verlichting in de middag pas in te schakelen. Zo heb je in de avond een mooie sfeer en minder verlichting in de kamer zelf nodig. De tijd wanneer het licht aan gaat is voor tropische vissen en planten niet belangrijk, wel hoe lang de verlichting aan blijft op een dag. Gemiddeld is 10 uur voldoende op een dag. Zorg dat je voor een tijd kiest waarmee je zo lang mogelijk van je aquarium kan genieten.

Voor de vakantieperiode is de tijdklok uiteraard ook zeer gemakkelijk, zeker in combinatie met een autovoerder.

Plaats nooit tijdschakelaren op een plek waar het nat of vochtig is!
Zorg dat de tijdklok afgedekt is zodat er geen vocht of aquariumwater in kan komen.Steun ons op social media