visaquarium.nl - Alles voor de vis aquarium liefhebbers

Garnalen in aquarium

Garnalen in aquarium

In zowel zout als in zoet water komen garnalensoorten voor. De zoetwatergarnaal is goed op zijn plaats in een gezelschapsaquarium met geschikte vissoorten of in een aquarium met alleen garnalen. De meeste garnalen zijn erg vreedzaam en makkelijk te houden. Het is belangrijk dat de waterwaardes redelijk constant zijn.

Een aantal vissoorten zijn minder of niet geschikt om daar garnalen bij te houden. Grote vissen zien de garnalen als voedsel, vooral jonge garnalen.

Zorg voor voldoende schuilplekken in het aquarium. Dit kan je doen met behulp van (java)mos. Ze grazen graag op mos, daar vinden ze voedsel in. Garnalen zijn echte opruimers, ook eten ze vaak algen waardoor je aquarium mooi netjes blijft.

Garnalen behoren net als kreeften en krabben tot de orde Decapoda, oftewel tienpotigen. Het zijn ongewervelden met een stevig pantser (exoskelet) dat grotendeels bestaat uit kalk en chitine. Een garnaal vervelt en is zeer kwetsbaar als zijn jasje net afgeworpen is. Tussen het javamos kan de garnaal op zijn gemak zijn schild laten uitharden.

Garnalen vallen op door hun vaak wat drukke gedrag. Ze zijn altijd druk in de weer, hun pootjes zijn constant in beweging. Soms zwemmen ze als een razende door de bak. Het zijn leuke beestjes om naar te kijken en planten zich over het algemeen makkelijk voort.


Steun ons op social media