Kunstmatig licht naboosten met TL lamp verlichting
In bijna ieder aquarium zit verlichting. Licht is een straling die kunstmatig kan worden opgewekt. Bij de meeste aquaria wordt dit gedaan door TL lampen en gasontladingslampen. De verlichting is niet alleen bedoeld om een mooie sfeer in het aquarium te maken en om de vissen er op zijn best uit te laten zien. Verlichting in een aquarium heeft een veel belangrijkere functie.
Alle organismen en levende wezens zijn voor de levensvatbaarheid en ontwikkeling grotendeels afhankelijk van licht.
In een aquaria is dit vooral de beplanting die voldoende verlichting en lichtsterkte nodig heeft om te groeien. Het licht zorgt voor een goed groeiend aquarium. In de loop der jaren zijn er veel nieuwe soorten TL buizen op de markt verschenen die meer licht opleveren.

De meeste aquariums worden met twee TL buizen geleverd, voor een goede plantengroei is dit te weinig.
Wanneer je meer TL lampen hebt dan kan je die namelijk apart inschakelen, zo kan de zonlicht naboosten. De gebieden waar onze vissen en planten vandaan komen liggen rond de evenaar. De belichtingsduur op de evenaar draaid rond de 12 tot 14 uur, de meeste aquariums hebben daarom minimaal zo'n 12 uur per dag licht nodig! Meer licht dan 12 uur per dag is zinloos, omdat planten niet meer assimileren. De algen gaan bij meer licht profiteren van het overschot aan licht.
De lichtsterkte van een TL loopt snel terug nadien ze ouder worden.
Na ongeveer een jaar kunt je daarom het beste de TL vervangen.
Door de TL lampen op verschillende tijden in en uit te schakelen kan je de zon op en ondergang nabootsen.
Met een tijdschakelaar/schakelklok kan je dit automatisch laten regelen. Schakel de TL verlichting in en uit en verdeel dit over de 12 uur die je aquarium minimaal nodig heeft. Bij de vissen is dit slechts nodig om hun een goed gevoel van dag en nacht te geven. Het geleidelijk op en afbouwen van de verlichting zorgt voor minder stress bij de vissen. Vissen kunnen namelijk schrikken wanneer al de verlichting ineens aan of uitvalt. Door met een tijdschakeling te werken weten de vissen wanneer het bijna donker gaat worden en kunnen ze voortijdig een goede slaapplaats zoeken. Ook zorgt het ervoor dat de biologische klok van de vissen niet in de war wordt gegooid. Bij planten is het ploteling uitvallen van de verlichting veel minder schadelijk.
De lichtkleur van de lampen is ook belangrijk.
Daglicht ziet er wit uit maar bestaat in werkelijkheid uit verschillende kleuren. Bij dieren hoeven we er slechts op te letten dat het licht eruit ziet als natuurlijk licht, warmwitte lampen zijn hiervoor erg geschikt. Voor planten is een warme rode kleur ideaal. Blauw licht kan algengroei veroorzaken. Kies daarom bij het uitzoeken van lampen met weinig blauw en voldoende oranjerood licht voor boven het aquarium.