Voldoende schuilplaatsen maken

Niet alleen een aquaria moet er mooi uitzien, ook geschikte schuilplekken moeten aanwezig zijn.

Sommige tropische aquariumvissen voelen zich er zelfs prettiger bij als er genoeg schuilplekken zijn waar ze zich kunnen verstoppen wanneer er gevaar dreigt of om zich even stilletjes in terug te trekken van de rest. Voor het kweken zijn schuilplekjes zelfs bij sommige vissoorten noodzakelijk. Andere soorten nemen de plek in beslag en verdedigen het territorium eromheen. Niet iedere schuilplaats is geschikt maar over het algemeen zullen ze iedere plek waar ze zich even kunnen afzonderen van de rest waarderen.

Dicht beplanten Planten bieden veel schuilplaatsen
Planten bieden veel schuilplaatsen in het tropisch aquarium, vooral als het goed dicht begroeid is.
Met genoeg schuilplekken voelt een vis zich veel veiliger, net zoals in de natuur waar ze daar goed gebruik van kunnen maken.

Aquarium met stenen als decoratie en tevens bedoeld voor verstopplekken en broedplaatsen Stenen constructies voor zowel decoratie als verstopplaatsen
In de bak kan je extra plekken creëren door een stukje van de natuur na te bootsen. Dit kan bijvoorbeeld met stenen die op elkaar gestapeld zijn. Door de stenen te stapelen ontstaan er openingen waar de vissen zich kunnen schuilen. Je kan nog meer ruimte maken door de stenen wijder van elkaar af te plaatsen, zo kan je zelfs kleine grotjes maken waar ze zich in kunnen nestelen om te broeden.

Stenen zijn over het algemeen niet duur in aanschaf en ideaal om het aquarium decoratief mee op te maken. Er zijn enorm veel verschillende soorten stenen, van wit tot aan diep zwart van kleur en allemaal anders van vorm.

Letop welke stenen je gebruikt, niet iedere steen kan gebruikt worden
Je kan eenvoudig testen welke steen geschikt is voor in je tropisch aquarium door wat druppeltjes azijn op te doen. Als het azijn gaat schuimen dan bevat ze calcium, het water kan hier hard en basisch van worden. De steen is dan alleen te gebruiken bij bepaalde vissen. Wanneer het azijn een kleine reactie geeft, dan is die wel geschikt om te gebruiken. Stenen bevatten namelijk altijd een beetje calcium.

Spoel altijd eerst de stenen goed grondig schoon voordat je er mee aan de slag gaat in je bak!

Zware gestapelde stenen Stenen kunnen erg veel druk op de bodem uitoefenen
Wanneer je gebruik wilt maken van stenen zorg dan dat de meest platte kant van de steen onderop ligt, en leg ze nooit op het bodemglas maar boven op een bodemlaag.

Er zijn ook speciale rubberachtige matjes tekoop die je als onderlegger kan gebruiken om daar de steen op te laten rusten. Hierdoor wordt de druk van de steen over een groter oppervlak gedragen, bij het gebruik van erg zware stenen of bij veel stenen is het aanbevolen om met zo'n ondergrond matje te werken.

Je zult even moeten uitzoeken hoe ze het mooiste in je aquarium kunnen komen te liggen met de gewenste schuilplekken erin. Probeer de stenen eerst uit door ze op verschillende manieren op elkaar te stapelen.

Wanneer je gaat stapelen, maak dan een stevige constructie ervan. Je kan eventueel aquariumkit gebruiken om het extra stevig aan elkaar vast te laten hechten.

Met javamos bedekte kokosnootHalve kokosnoot met kleine doorgang Een halve kokosnoot
Door een kokosnoot doormidden te zagen en daar een kleine, maar niet al te nauwe opening in te maken heb je een klein schuilhutje. Het ziet er vrij natuurlijk uit en het is ook nog leuk om te zien als daar vissen gebruik van maken.

Wanneer je een kokosnoot haalt, houdt hem dan naast je oor en schud ermee. Als je het vloeistof in de kokosnoot hoort klotsen dan weet je dat er kokossap in zit, dan is de kokosnoot vers en kan je het sap ervan opdrinken voordat je hem door de helft gaat zagen.

Je kan als extra's ook de kokosnoot nog met javamos bekleden door het op de noot vast te binden met doorzichtig nylon visdraad. Het javamos zal dan om de noot heen gaan groeien, wat erg mooi eruit zal komen te gaan zien.

Kienhout Hout als verstopplaats creëren
Ook een erg leuke manier is om met stukken hout te werken. Net zoals bij stenen waarmee je een rotsformatie kan nabootsen is het gebruik maken van houtstukken een goede manier om een natuurlijke schuilplaats te creëren. Bij het uitzoeken welk houtsoort je neemt moet je rekening houden met de vorm van het hout. Het stukhout moet een bepaalde vorm hebben zodat als je het op de aquariumbodem neerlegt eronder een mooie opening met schaduwplek tevoorschijn komt. Hier kunnen de aquariumvissen onder schuilen. Je kan wanneer het hout niet voldoende beschutting geeft er kleine plantjes voorplaatsen. Hout mag je niet zomaar uit de natuur halen, dit is verboden. Hout uit de natuur halen is ook niet verstandig omdat het ziektes kan meebrengen. Het kopen van een stuk hout kan duur uitvallen, dit is afhankelijk van de afmeting en het type hout. Het kan zijn dat het hout word gewogen, aan de hand van het gewicht wordt de prijs bepaald.

Hout in aquarium Voorbehandeling hout
Hout uit de winkel moet eerst voorbereid worden alvorens het in aquarium kan worden gebruikt. Vooral bij kienhout is dit van belang. Kienhout geeft zonder voorbehandeling veel verkleuring aan het aquariumwater. Wanneer je dit niet goed behandeld dan zal waterverkleuring blijven opdoen. Neem een grote pan waar het stuk hout in past. Vul de pan aan met water. Zet de grote pan met water op het vuur. Draai het gas lager wanneer het water begint te koken. Laat het een paar uur zachtjes pruttelen. De meeste kleurstof is nu uit het hout getrokken. Het water zal donker van kleur zijn. Giet het water af en vul de pan opnieuw met schoon kraanwater. Bij de tweede keer doe je een paar eetlepels jodiumvrij zout erbij (zeezout). Laat het geheel weer opnieuw pruttelen. Je herhaal dit totdat het water nauwelijks nog troebel afgeeft. Laat hierna het stukhout een enkele dag in koudwater staan. Spoel het hout hierna met lauwwater onder de kraan schoon voordat je het in het aquarium plaats.

Decoratie pronkstukken
Niet ieder decoratiestuk bied bescherming voor vissen. Toch bij sommige decoratiestukken kan het voorkomen dat er een ruimte is waar een vis zich goed in kan schuilen. Bijvoorbeeld een gezonken schip dat doormidden is gebroken. Aan iedere kant van het schip zit voldoende schuilruimte. Zo kan een aquarium decoratie dienen om mooi te kunnen aanschouwen en tegelijkertijd als extra functie dienen voor de aquariumbewoners.

Halve boomstamPotjeSchipGebogen pijpSteun ons op social media