Een goed voedselpatroon om de tropische vissen mooi en gezond te houden

Potje droog visvoer voor aquarium vissen Iedereen weet, als je niet gezond en gevarieerd eet dan voel je je niet fit! Om de vissen mooi en gezond te houden is een goede voedingspatroon net zo van belang. Niet alleen de mens heeft voedingsstoffen en vitamines nodig, de tropische vis heeft dat natuurlijk even hard nodig.

Vooral de beginnende aquarianen gaan voorbij aan het feit dat aangepaste voeding van belang is om de aquariumvissen mooi en in topconditie te houden. Zorg voor afwisselend voedsel, zo raken ze niet aan één soort voer gehecht en laten ze geen eten liggen voor hun voorkeur maaltje.

Vissen moeten binnen 5 minuten het voedsel op hebben, indien er teveel is gevoerd schep je met een schepnetje het overtollige voer weer uit het aquarium. Laat het voer nooit achter in de bak, want dat kan gaan liggen rotten en de waterkwaliteit aantasten.

Mes en vork Er zijn drie consumeer groepen waar vissen in onderverdeeld kunnen worden:

  • Omnivoren - Alleseters
  • Carbivoren - Vleeseters
  • Herbivoren - Plantaardig voedsel

Prachtige beta siervisFilmpje van kogelvisjes die voer krijgen uit drijvende voerring Levend voedsel
Met levendvoer kan je de tropische vissen het meest verwennen. Ze lusten dit maar al te graag. Sommige vissen krijgen zelfs mooiere kleuren bij het geven van levendvoedsel. Toch zijn er niet zoveel aquariumhouders die hun vissen verwennen met levendvoer door onzekerheid en bezorgdheid omtrent ziektes.

Diepvriesvoer
Een goed alternatief voor levendvoer is de diepgevroren voederdieren. Het voordeel van diepvriesvoer is dat het vrij van parasieten is en lang bewaarbaar is in het vriesbak van de koelkast. Na ontdooien mag je het niet opnieuw invriezen en in bevroren toestand mag je het nooit toedienen aan je siervissen.

Vlokvoer
Tegenwoordig vind je prima uitgebalanceerd droogvoer op de markt. Je doet er goed aan om droogvoer soms af te wisselen met levend voedsel of diepvries voer.

Groente
Je kunt er vanuit gaan dat de meeste tropische vissen ook graag groente eten, blancheer dit wel eerst door dit kort in kokend water te leggen. Sla, komkommer, spinazie, spruitje, wortel, ect... Soms moeten vissen eerst aan dit eten wennen, maar als ze eenmaal de smaak te pakken hebben dan zullen ze steeds sneller er naar toe happen en ervan smullen.

Eieren
Het eiwit van de kippenei lusten tropische vissen, vooral het ei geel lusten ze. Vooral van het eigeel niet teveel geven, omdat ei-geel erg vet is.

Er is voldoende keus, waardoor het afwisselen makkelijk is te realiseren.
Voer nooit teveel, zo voorkom je dat het water troebel wordt en de waterkwaliteit wordt aangetast.



Steun ons op social media