Menu visaquarium
De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen
103 berichten • Pagina 1 van 11
#1
19-10-2014 - 08:53:00
Door:
Erick Mostert
Berichten:
83
Vannacht 4 vissen overleden. De rest zat naar lucht te happen.
Ik vermoed zuurstof gebrek. Dit heb ik op kunnen lossen door direct ca 30% (vd 180lier) te verversen. MAAAR. Bij de dode vissen zat ook 1 van mijn 2 clownbotias en er wordt gezegd dat die niet alleen kunnen. Moet ik nu die laatste zien te lozen of er juist 1 of meerdere bijzetten???
#2
19-10-2014 - 13:07:01
Door:
Meester in de hobby
Berichten:
149
Hoi erick.
ik zal er 1 bijzetten.
maar wat nog belangrijker is. wat doet jou denken aan zuustof gebrek... heb jij je vissen vaker naar lucht zien happen. het is gek gezegd maar heel veel aquarium houders denken bij een plotseling vis sterften gelijk aan zuurstof tekort ook omdat ze idd de rest van de vissen naar zuustof zien happen. mijn vermoeden ligt bij een nh4 en of no2 vergiftiging omdat dit vaak het probleem is bij plotseling steften en lucht happen. mijn advies luid testen: op nh4 en no2 om zeker te weten dat dit goed of niet goed is.
is de test wel oke dan een o2 test doen en daarna een luchtsteen plaatsen. niet eerst een luchtsteen want anders heeft die o2 test geen zin.
en bij wel verhoogte nh4 en no2: 50% waterverversen.. hierbij mag de ph waarde van het verse water in geen geval hoger zijn dan het aquariumwater.
verder nuttige bacterien toevoegen aan je filter en aquariumbodem.
#3
19-10-2014 - 15:53:37
Door:
Erick Mostert
Berichten:
83
Harald ik ga je hele hele verhaal ff opbiechten.
Ik heb van iemand een aquarium overgenomen (compleet met vis), en was me er ook terdege van bewust dat een aquarium eerst 2 weken (zonder vis) moet indraaien. Maar die persoon vertelde mij (in zijn onschuld) dat zijn filter vol zat met goede bacteriën en dat het voor de vissen geen probleem kon zijn. Gisteren leek ook echt alles goed te gaan, op een maanvis na die de verhuizing niet had overleeft en een siamensis die gisterenavond nog stijf stond van de stress. En toen werd ik vanmorgen wakker en zag ik dat de 2 minihaaien, (uiteraard) de siamensis, 3 garnalen en 1 clownbotia de nacht niet hadden overleeft. En de rest ( 1 botia, 1 vuurstaartlabeo, 1 maanvis en 2 zwaarddragers) lagen naar lucht te happen. Ik heb toen wel direct 1/3 van het water vervangen en na een kwartier kwamen ze weer tot leven. Vanmorgen ben langs een aquariumspecialist in Boskoop gegaan met mijn "zuurstofprobleem" en die man wist mij al heel snel te vertellen dat dat het nooit kon zijn, maar dat het een NO2 probleem is. Ik heb wel direct een fles bacto-turbo-power meegenomen en een goeie NO2 test. Op de labeo en de botia na, hebben alle vissen nieuw onder komen. Dat bacto spul moet ik een week lang toevoegen, daardoor gaan labeo en botia een week op dieet. Daarna een week lang niets doen voordat er weer andere vissen bij kunnen. Mits alle waarden goed zijn natuurlijk.
#4
19-10-2014 - 21:34:00
Door:
Meester in de hobby
Berichten:
149
Hoi erick,ik had al zo'n vermoeden vandaar dat ik eerst dacht aan nh4 en no2 vergiftiging. Voordat ik hierop verder reageer en aanvullende advies geef op wat je van de aquariumwinkel heb gekregen, Zou ik graag de uitslag van die no2 test willen weten van jou. En heb jij ook een luchtpompje tot je beschikking. Graag hoor ik van je. Mvg harald
#5
19-10-2014 - 21:36:57
Door:
Meester in de hobby
Berichten:
149
Ohja en hoe filter je?... mechanisch of biologisch.
#6
20-10-2014 - 11:40:10
Door:
Erick Mostert
Berichten:
83
Ik heb bactoturbo van hs aqua gekregen. Dat moet ik 7 dagen lang toedienen en mogen de vissen 7 dagen niets eten. Dan een week wachten voordat er weer vissen bij mogen. Ik heb er sinds gisteren wel een aantal planten bijgezet. De no2 testen zijn sinds zaterdagmorgen allemaal gunstig uitgevallen (5x per dag gemeten). Luchtpomp wordt afgeraden om dat de uitstroomslang genoeg waterbeweging produceert. Mijn buitenfilter is een tetra ex700 en heeft (volgens opgave) zowel een mechanische als een biologische filter
#7
20-10-2014 - 14:44:57
Door:
Meester in de hobby
Berichten:
149
Hoi erick. helemaal geweldig ik heb er niks aan toe te voegen. De aquariumwinkel heeft jou 100% goed advies gegeven. Door Juist idd niet de luchtpomp te gebruiken want omdat die dan al het co2 wat in jou aquarium onstaat of wordt toegevoegt, weer als sneeuw voor de zon laat verdwijnen. en dat komt dan weer niet ten goede voor de planten als gevolg baard of stipalg. En dan wordt het dweilen met de kraan open. En ik juich het alleen maar toe dat je er een paar mooie plantjes bij heb gekocht dit om de beperkte biologische filterring die er in jou filter is op te vangen. Ik zou je anders wel willen adviseren om er wat biologische filtermateriaal aan je filter toe te voegen. en geloof mij het is echt aan te raden, maar die beslissing is verder aan jou zelf.
Ik leg het effe uit; mijn ervaring is dat als ik soms bij de hobbyisten thuis kom ''om de boel effe goed te analyseren om het problemen goed te kunnen aanpakken'' Ze mij vertellen (als ik naar de filteropbouw vraag) ze volgens hun mechanisch en biologisch of alleen biologisch denken te filteren. Maar op het moment dat ik dan die filter open trek, blijken ze voor ongeveer 85% mechanisch te filteren en soms zelf 95%. En wat zit er dan in keramiek pijpjes en wat bioballen met verder alleen maar filtersponzen fijn en grof met witte filterwatten. Terwijl de keramische pijpjes onder in de filter liggen en de bioballen eigenlijk voor een droog/nat systeem bedoeld zijn,(terwijl mensen denken van niet omdat het vaak door de fabrikant staanderd in de filter wordt verkocht en er dus verwaring in is ontstaan over het gebruik van bioballen) en de sponzen en wittewatten een mechanische werking hebben . En dan zouden dus alleen de keramische pijpjes over blijven als zijnde biologische filterring, terwijl je hem ook kan inzetten als gedeeltelijk mechanisch.en dan heb ik het nog niet eens over de koolfilter die er dan vaak ook nog in blijft zitten. En als ik dan op Google kijk naar de filteropbouw van de tetra ex 700,dan zeg ik vanwege dat je bacteriën toevoegd zorg dat je een paar sponsen uit je filter haalt en dat vervang voor substraat van b.v. eheim zoals lava steentjes of substraat pro. Dit is het perfecte onderkomen voor je bacteriën waardoor jij samen met je planten en de toevoeging van de bacteriën een perfecte stabiele nh4 no2 en no3 waarde krijg(die no3 wordt weer door de pLanten opgenomen). Nou ik hoop dat je hier wat aan heb van mijn eindeloos gepassioneerde gelul. Mvg harald
#8
20-10-2014 - 20:56:44
Door:
Erick Mostert
Berichten:
83
Harald vooral door blijven gaan, daar leer ik ook alleen maar van. Maar als die bioballen toch weinig toevoegen, kan ik die dan niet beter vervangen door lavasteentjes?
#9
20-10-2014 - 23:20:13
Door:
Meester in de hobby
Berichten:
149
Dat is idd niet onverstandig als je het aan mij vraagt. idd bioballen eruit (wel bewaren) lavasteentjes er voor terug. en als ik jou helemaal mag adviseren, heb ik op google effe stiekem gekeken naar de tetra ex 700 filteropbouw "vanuit gaande dat hij bij jou ook zo is opgebouwd" zou ik hem op de volgend manier opbouwen: (en dan moet je van onder naar boven werken, dus mandje 1 zit onder in de filter daarna mandje twee en zo verder) komt ie!..
mandje1; eerst een grove filterspons met daar op de keramische pijpjes.
mandje2; normaal volgens de google afbeelding de bioballen maar die laat je eruit en vul het mandje met lavasteentjes van eheim of ander merk (is aan jou).
mandje3; een mengsel van eheim substraat en substraat pro(let op! de naam lijkt het zelfde maar bij de een staat er pro achter, dit zijn zeg maar bolletjes en de ander zijn meer een soort steentjes doe ze samen in mandje3)
mandje4; een fijne filterspons als je die tenminste heb van tetra...
en daarop zag ik dat er een dun mandje met natuurlijk een laag witte watten komt te liggen van het merk tetra.
nu is het volgende aan de hand met de witte watten, namelijk; ik vind ze van welk merk dan ook zeer prijzig. juist omdat je hem officieel elke week moet vervangen (uitspoelen kan ook) ligt hier voor bij de fabrikant zijn eerste verdienste binnen hand bereik, en dus maken ze die voor hun eigen filter zo pas maat zodat je ze bijna niet van een ander goedkoper merk kan gebruiken, want dat pas dan niet. nou aangezien ik harald de gepassioneerde hobbyist heet,heb ik hiervoor de gouden tip.
hou dat dunne mandje waar normaal de witte watten van tera op komen te liggen effe eruit leg hem naast je neer. koop bij de aquarium afdeling van de doe het zelf winkel de h..nb..h (mag denk ik de naam niet noemen) een grote pak wittewatten voor de prijs van 4 euro dacht ik. dit zijn watten die je normaal in de filter van de tuinvijver filter gebruikt ik dacht van het merk fluval. deze kun je op maat knippen en in zo'n zak zat dacht ik 5 of tien meter aan een stuk wittewatten( lekkah goedkoop!) dan leg je zo'n stuk op dat laatste mandje4 met daarop dat andere dunne mandje boven op die wittewatten ( dit zorg dat hij op zijn plek blijft liggen). en klaar is kees... zie hier de perfecte filteropbouw die voor 50% biologisch en 50% meganisch filtert op de juiste manier. namelijk de tetra filter die pompt het water van beneden naar boven door je filter. eest houd hij het grove tegen en dat blijft samen met het mulm onder aan de pomp liggen daarna gaat het fijne vuil langs het biologische filtermatriaal voor de bacterien en vervolgens wordt dat fijne stof opgevangen in je fijne spons en wittewatten en dan heb je schoon aquariumwater vrij van nh4 en no2 (stikstoffen) terug in de aquarium. en blij dat je vissen hiervan worden.
een tip de meganische filtermatrriaal mag en kan je uitspoelen onder de kraan, ja echt waar!. maar de biologische matriaal daar doe je niks mee, althans als je de filter moet schoonmaken. dan trek je de mandjes eruit je gooit het water in je filterhuis weg daarna schep je aquarium water uit je aquarium en doe je dat er in. en doe je mandje 1,2 en drie weer in de filter terug. dan spoel je de sponzen van mandje 4 schoon en doe je dat mandje samen met een nieuwe wittewatten weer terug erin en dat allemaal binnen een uurtje anders heb je kan dat de bacterien dood gaan, vandaar dat je mandje 1,2 en drie dan ook niet mag uitspoelen. en als extratje gooi je nog wat bacterien in je aquarium b.v. hs bacto. en geloof mij je aquarium loopt hierdoor super stabiel en zal er een wereld voor je open gaan qua onderwaterwereld. en wil je het hellemaal goed doen koop dan ook maar gelijk een uitgebreide testlab koffer van jbl en verdiep je in de perfecte waterwaardes die bij jou aquariumvissen horen en blijf dat met testen goed in de gaten houden, en dan weet ik zeker dat je elke dag wel iemand bij jou op de koffie komt om heerlijk te genieten van een aquarium die super stabiel loopt en de vissen diepen intense kleuren gaan laten zien. je bent dan niet meer voor die bak weg te slaan, zelf ik heb daar last van volgens mijn vrouw. nou ik hoop dat je hier wat aan heb, en heb je nog meer vragen stel ze gerust aan mij ik help je graag. mvg harald
ps zorg ook goed voor de plantjes kwa voeding en voldoende co2, maar moch de plantjes het toch niet goed doen dan is het de filter in jou geval die de klap op vangt kwa biologische filterring. groetjes
#10
21-10-2014 - 09:07:41
Door:
Erick Mostert
Berichten:
83
Harald, je draaft nu een beetje door ;) Ik ga eerst die ballen vervangen door lavasteen of substraat. Daarna kijk ik wel ff verder. Ik wil de kritieke bacto opbouw ook niet al te veel verstoren
Pagina waardering
Aquarianen
Rico:
Sinds vanochtend heb ik ineens deze witte vlek op het glas. Er af poetsen lukt niet iemand een idee wat er aan de hand …
Grote witte vlek op glas aqaurium
Sjaantje Seelen:
Hallo ,ik heb jonge visjes maar ze laten de appelslakken niet met rust,ook heb ik raceslakken erin zitten,ook daar …
Visjes bijten appelslakken
Bart Hulsbosch:
Even een vraag, Sinds 7 weken heb ik een nana cube 40 liter aan het draaien. Nou geef ik de juiste voedingsstoffen …
Startend aquarium
Visziekten
Aquarium visziekten
Boek over ziekten en aandoeningen van vissen in vijvers en aquaria.
Aquariumplanten
Aquariumplanten van A-Z
Boek over tropische zoetwater aquariumplanten. Een onmisbare bron van informatie met 200 soorten waterplanten voor tropische aquaria.
Mijn dierenwinkel