De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen

Terug

Onderwerp:

Vannacht 4 vissen overleden

103 berichten • Pagina 5 van 11

#41

Door:
Erick Mostert

Berichten:
83

Geregistreerd:

Heb jij zo'n omoseapparaat? En zo ja, zit die permanent aan je kraan vast?


#42

Door:
Meester in de hobby

Berichten:
149

Geregistreerd:

Hoi erick.
ik maak bewust geen gebruik van een osmoseapparaat. En hij zit idd vast aan eenwasmachinekraan ( klein kraantje met grover schroefdraad)

#43

Door:
Erick Mostert

Berichten:
83

Geregistreerd:

Harald. Ik ben daar ook niet zo'n voorstander van, gezien de waterverspilling. Wat zou voor mij dan de beste methode zijn om het water zachter te maken? En dan moet je er ff rekening mee houden dat ik alleen in het weekend thuis ben, dus geen tijd heb voor allerlei watervoorbereidings rituelen ;)

#44

Door:
Meester in de hobby

Berichten:
149

Geregistreerd:

Idd de waterverspilling.
en dan hebben we het niet eens over dat je volgens de fabrikant om de drie maanden de filter moeten vervangen en elk jaar de membraam. alleen met de kosten van de membraam al ben je elk jaar beter uit met een nieuwe osmose aparaat.
en als je vervolgens dan osmosewater heb dan moet je het weer mengen met kraanwater, omdat het er niet puur in mag want anders drijven je vissen aan het opervlakte. dus eerst halen we mineralen,sio2,fosfaat en noem op eruit en vervolgens moeten we het weer toevoegen. met als gevolg dat de gh weer stijgt en kh en ph zakt minimaal, volgens mijn buurman dan. nee ik vind dat echt zonde van mijn centen,gooi ik mijn geld nog lever in een wensput!
hoe ik dan mijn water voorbereid. nou op de manier dat veel zeewater aquariane dat doen,maar totaal niet bekent is bij de zoetwater hobbyisten, en zeker niet geadvieseerd wordt door de winkels omdat ze daarop niet genoeg winst maken helaas maar waar. gewoon een pak sio2 filtermatriaal kopen van jbl en dat in een klein intern filtertje doen van superfish. maar dat filtertje doe je natuurlijk niet in je aquarium. maar in een 30 of 20ltr bak(glas of plastic) gevuld met kraanwater met de winter doe je er een verwarmings element in (als hij op een onverwarmde plek staat natuurlijk ivm bevriezing zoals een schuur of garage) daar zet je dat filtertje in en laat je de boel draaien. en die haalt net als een osmose aparaat de sio2 en de fosfaat eruit en laat de kh en de ph zaken en je hoef niet bang te zijn dat de boel weer naar oorspronkelijke waarde weer stijgt en ook nog eens met behoud van je mineralen. alleen de zeeaquarium hobbyisten filteren het water nog na met een actieve koolfilter. maar daar ben ik nog niet over uit of dat ook voor mij noodzakelijk is ik heb tenslote geen zeewater aquarium. en verder is er niet veel meer dan dat. en dat kost ongeveer niet schrikken om de zes maanden 14euro(ligt aan hoe intersief hij moet filteren of jou leidingwater ook fosfaat bevat of niet.) en een sio2 test wat ik tegen die tijdt van zes maanden moet gebruiken om te kijken of de sio2 nog opgenomen wordt. maar dan test je dus om de zes maanden 1keer met de test terwijl je 50 tests kan uitvoeren met zo flesje, dus daar doe je heel lang mee. al met al ben je goedkoper uit dan een osmose aparaat en is het draaien en puur gebruiken. terwijl je met een osmose nog de aanschraf van je mineralen heb al zijn die niet duur. het enige waar je wel op moet letten is je kh waarde in je aquarium die zal na verloop van tijd iets zakken maar daar heb je kh plus dan weer voor. en in mijn geval doe ik om de drie maanden de kh met 1kh weer opschroeven. en met dit systeem hoef ik niet bang te zijn dat de celwand van mijn vissen beschadigd raakt door eventueel te laag mineralen. dit zou voor jou ook een goeie zijn, en oh ja mijn gh laat ik weer zakken door over turf te filteren, maar dat hoeft niet in prencipe. want je gh zak toch wel met zacht zuur water na verloop van tijdt als je bak is gerijpt. en jij zal ook nog een tijdt schakelaar erop kunnen zetten zodat dat pompje halve wegen de week vanzelf uitschakeld, want hij hoef natuurlijk niet een helle week te draaien. en weet je wat ook een voordeel is je krijg nooit meer last van bruin alg ook wel kiezelzuur(sio2) genoemd. grtjes. maar dit geheimpje niet doorvertellen hoor hihihi geintje!


#45

Door:
Erick Mostert

Berichten:
83

Geregistreerd:

Harald. Je bedoelt silicat ex neem ik aan? Jbl spreekt alleen van silicaatverwijdering, maar ditmaal ben ik toch geneigd om je advies blind op te volgen. Ik wist wel dat je het kon :)))))))) oh ja. Hoe lang moet dat filtertje dan draaien? En als ik dat filtertje in een speciekuip plaatst is er toch ook geen man overboord of wel?

#46

Door:
Erick Mostert

Berichten:
83

Geregistreerd:

Harald. Ik zie dat zo'n aquaflow van superfish met casettes werkt. Ik neem aan dat ik die silicat-ex daar gewoon in kwijt kan.

#47

Door:
Erick Mostert

Berichten:
83

Geregistreerd:

Harald. Ik denk dat m'n bioballen er ook aan gaan. Ik heb nog zo'n verslaafde zoals jou gevonden en die begrijpt ook niet dat de bioballen et nog in zitten. Moet ik die steentje nog voorbehandelen, of zo in het filter knallen. En hoeveel (in volume) steentjes gaan erin?

#48

Door:
Meester in de hobby

Berichten:
149

Geregistreerd:

Nou ik zij het toch erick over de bioballen ik verzin het niet terpleke. het komt tenslotte op heel veel forums vaak naar voren als mensen vragen wat ze met die bioballen aan moeten.
En idd silicatex van jbl en natuurlijk werkt een schone speciekuip ook maar filter niet meer water dan nodig is want het water wat dan over is vervuil je dan weer met kraanwater en dat is dan zonde want dat staat dan eigenlijk dubbel te draaien, en dan gaat dat filtermatriaal ook weer een stukje minder lang mee.
En idd het is de aquaflow van superfish alleen je moet goed kijken naar de cassettes, mij viel op dat de grote pompjes een open cassette heeft die je kan vullen en de kleinere hebben een gesloten cassette waar je niks mee kan. Ik zelf heb de type 400 maar goed dat moet je effe zelf nakijken in de winkel want bij ons heb je daar niet veel keuze in dus moest ik wel naar de 400 en heb er geen spijt van want hoe meer ltr per uur hoe sneller hij filter. En bij de silicatex zit er een filternetje bij waar je dat spul in doet en vervolgens met netje en al in de cassette, doe er wel drie of vier bioballen op dat netje want anders heb je kans dat het netje in de propeller terecht komt ( zijn de bioballen toch nog ergens goed voor) een stukje grove filterspons werkt ook. En hoe lang het moet blijven draaien hangt af van hoeveel sillicaat (sio2) er in je kraanwater zit.bij mij duurt het 3 á 4 dagen,maar let op het gaat hier om sillicaat arm water het hoef er niet volledig eruit gefilterd te worden zolang de waarde in het groene gebied zit van de jbl test dan is het goed. En ik zou zeggen doe elke week in jou geval een waterverversing van 20ltr dat is de beroemde 10% waterverversing in jou geval waar iedereen op internet over advies geeft in de aquarium wereld. Ik zelf heb het water verversen verdeeld over de week op woensdag en op zondag.
En die steentjes ipv de bioballen hoef je niet voor te behandelen meschien alleen effe afspoelen onder de kraan en er daarna idd gewoon er in knallen. En hoeveel?.. zoveel mogelijk er zijn 1ltr verpakkingen van eheim maar als er 2ltr in gaat zou ik dat doen, hoe meer onderkomen voor de bacteriën hoe meer bacteriën in de filter.
En wie is die andere verslaafde op deze site dan of is dat op een andere forum.
ik wis ook wel dat wat ik tot nu toe aan jou geadviseerd heb dat dat ook echt voor de honderd procent klopt en onderbouwd is. Maar dat komt niet omdat ik vind dat ik gelijk heb maar omdat dat iedereen die ik ken de ECHTE BIOTOOP aquarium hobbyisten dat ook zo vinden waar ik mee besmet ben geraakt... en buiten dat mijn vader is er ook zo een geweest en die kwam elke zondag bij de vereniging (waar hij lid van was) bijeen om de passie te delen en ik ging regelmatig mee. en heb toen ik met de hobby begon heel de kennis van hem maar vooral van die club over mij heen gekregen. En een vriend van mij heeft een aquariumwinkel inmiddels gehad. waar ik elke zaterdag op vrijwillige basis met een agenda vol afspraken hobbyisten hielp met problemen zoals jij en daar ook soms bij thuis kwam om de boel effe na te lopen en corrigeren.
vandaar dat ik ook zeker wist op de beurs waar je bent geweest, ze jou ook alleen maar die glassteendjes adviseren om er zelf beter van te worden (maar het kan ook geen kwaad om ze in je filter te doen hoor eerlijk gezegt ik heb ze er ook inzitten samen met de lava, Gekregen van die vriend) Maar inmiddels is hij failliet gegaan door een enorme waterschade wat hij niet vergoed kreeg van de verzekering omdat ze de fabrikant willen aanklagen die de installatie gebouwd heeft. Mvg de meester in de hobby

#49

Door:
Erick Mostert

Berichten:
83

Geregistreerd:

Harald. Filter, silicat-ex, sio2 test en lavasteentjes zijn onderweg. Ik denk nu toch wel dat ik zo'n beetje alles in huis heb, om de goeie afloop te garanderen. M'n vriendin is bijna overspannen, omdat ik alles behalve geduldig kan wachten. Oh ja, andere verslaafde zit bij een vereniging in Utrecht. Om privacy redenen zal ik zijn naam niet noemen op Internet, tenzij jij m natuurlijk kent. Hij handelt zelf ook in aquariumplanten. Nou eh morgen ga ik naar Polen, dus je bent ff een paar dagen van me af.


#50

Door:
Meester in de hobby

Berichten:
149

Geregistreerd:

Oke nou fijne vakantie in polen. kan ik idd effe de blaren op mijn vinger rust geven. en als terug komt dan zet je de filter aan test na drie of vier dagen het water en je weet precies hoe lang hij nodig heeft, en voor de zekerheid reken je er nog een dag extra bij voor dat je de filter uitzet (als je tenminste er een tijdt schakelaar op zet) nou groetjes ik hoor het allemaal wel.

Steun ons op social media