Beginners vissen aquarium

Er zijn een tal beginners vissen die uiterst geschikt zijn voor startend aquarium. Een beginnersvis stelt minder eisen.

Alles wat je moet weten over beginners vissen aquarium. Lees dit eerst door, voor de aanschaf van nieuwe vissen.

Als het aquarium ingericht is en minimaal twee weken is ingedraaid, dan kunnen er als eerst een paar sterke visjes gehuisvest worden. Welke beginnersvissen dat zijn hangt af van welk soort tropisch zoetwateraquarium je hebt. De waterwaardes, temperatuur en inrichting zijn sterk bepalend voor het vissenbestand.

Niet iedere vis kan bij elkaar. Er moet eerst informatie over de gewenste vissoorten worden verzameld. Sommige zijn territoriaal, niet vredelievend of enorm druk. Er zijn vissoorten die in schooltje, als harem of juist solitair moeten. Daarom is het belangrijk om eerst goed uit te zoeken welke vissen geschikt zijn om samen te plaatsen.

Ieder aquarium verdient veel aandacht. Kennis van aquariumvissen zorgt ervoor dat ze niet onnodig sterven. Elke vissoort stelt zijn eisen, waar een startaquarium zo goed mogelijk aan moet worden voldaan. Hoe beter het tropisch aquarium is afgestemd op de vissoorten, hoe minder problemen zich voordoen.

Sterke beginners vissen aquarium zijn iets makkelijker te houden, maar stellen net zo goed eisen. Het verschil bij beginners vissen is dat deze sterker zijn, minder gevoelig tegen kleine waterveranderingen en minder eisen hebben om te kunnen overleven.

Goede beginnersvissen tropisch zoetwater aquarium

De vissen hieronder mogen niet allemaal bij elkaar gezet worden. Sommige zijn territoriaal en stellen andere eisen! Een goed aquarium is minstens 60 liter, in de kleinere bakjes kunnen geen van deze beginnersvissen.Guppy beginners vissen aquariumGuppy - Poecilia Reticulata
of Endler gup - Poecilia Wingei

De nummer één beginnersvis is het guppy. Guppy's hebben verschillende staartvormen en kleurpatronen. Guppy's zijn levendbarende. De gup is een zeer vruchtbare vis, vandaar ook de naam miljoenenvis. Guppy's komen uit een tropische gebied, een thermostaat om water op temperatuur te houden is aan te bevelen. De kleuren zijn dan intenser, de vis voelt zich in zijn element.

Platy of plaatjes tropische zoetwateraquarium vissenPlaty - Xiphophorus Maculatus
Een veel geziene aquariumvis is de Platy, ook wel plaatje genoemd. Een populaire tropische vissensoort, nauw verwant aan de zwaarddrager. Platy's zijn heel makkelijk in aquarium te houden. Deze vis is vreedzaam tegenover andere soorten en staat erom bekend dat ze goede algenverdelgers zijn.

Zwaarddragers eenvoudige mooie beginnersvissenZwaarddragers - Xiphophorus Helleri
Alleen de mannetjes hebben een punt aan de staart, als soort zwaard die hij met zich meesleept door het water. Zwaarddragers zijn vrij actieve zwemmers. Het zijn makkelijke beginnersvissen. Het is een scholenvis die met minimaal 5 exemplaren moeten worden gehouden. Zorg voor een goede harmonie, altijd meer zwaarddrager vrouwtjes dan mannetjes.

Siamese kempvis zijn gemakkelijk te houdenBetta Splendens - Siamese kempvis
De prachtige Betta Splendens is een blikvanger, een haremvis. Zet nooit twee mannetjes bij elkaar, maar meerdere vrouwtjes bij één mannetje. De mannetjes hebben prachtige kleuren, vrouwtjes hebben vaak simpele en kleine vinnen. De vis komt oorspronkelijk uit de wateren rond Maleisië en Thailand.

Sumatraan - Puntius Tetrazona stellen weinig eisen aan waterwaardesSumatraan - Puntius Tetrazona
Deze zeer actieve, levendige scholenvisjes zijn alleseters. Ze staan wel bekend om het vinbijten, sommige vissoorten kunnen daardoor niet eenvoudig bij de Sumatraan worden gehouden. Sumatranen behoren tot familie Cyprinidae (Karpers), komen oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië (Indonesië). Een sterke aquariumvis voor beginners.

Roodvinzalm geschikte vissen voor beginners aquariumRoodvinzalm - Aphyocharax Anisitsi
De Roodvinzalm behoort tot de Charicidae ofwel de karperzalmen. Zorg voor voldoende beplanting waar ze zich tussen kunnen schuilen met in het midden een grote open zwemruimte. De temperatuur ligt tussen 18 en 28 graden met pH Waarde 6.5 tot 8. Dit maakt dat de Roodvinzalm geschikte beginners vissen zijn.

Zebravissen is een sterke vissoortZebravis - Danio Rerio
De zebravis is een handige vissoort voor beginnende aquariumhouders. Ze stellen weinig eisen aan de waterwaarden. Er zijn een aantal aantrekkelijke kweekvormen op de markt gekomen, waaronder bijvoorbeeld de Goudzebra, LangvinZebra en Luipaardzebra. Het is een geliefd aquariumvisje, maar zijn wel wat gevoelig voor infectieziekten.

Kegelvlekbarbeel een prachtig mooi klein scholenvisjeKegelvlekbarbeel - Rasbora Heteromorpha
Aquariumliefhebbers zijn dol op deze beginners vis. Dit is een prachtig mooi klein scholenvisje. Het stelt weinig eisen aan de waterkwaliteit. Doet niet moeilijk over voedsel. De kegelvlekbarbeel kan gemakkelijk samengehouden worden met alle niet al te grote bekende aquariumvissen. Deze karperachtigen houden vooral van zacht.

Black molly aquarium beginvisBlack Molly - Poecilia sphenops
De Black Molly heeft zijn naam te danken aan zijn zwarte kleur, maar er zijn ook kleurrijke kweekvarianten. Hij stelt weinig eisen aan huisvesting. De Black Molly is een vreedzame vis, die probleemloos met soortgenoten en andere vissen omgaat. Deze vis kan men het beste in een groepje houden van bijvoorbeeld één man met twee à drie vrouwen.

Chinese Danio is een prachtige niet veeleisende beginnersvisChinese Danio - Tanichthys Albonubes
Deze kleine fraai gekleurde soort is een beginners scholenvisje die zich doorgaans in de midden en bovenste waterlaag bevinden. De Chinese Danio is afkomstig uit China. Ze houden van wat stroming, het zijn goede zwemmers en hebben dan ook een aquarium nodig met veel zwemruimte.


Voor beginnend aquariaan is de viskeuze in aquariumwinkel verwarrend. Er zijn veel aquariumvissen, verwacht niet dat de medewerkers in winkel altijd het juiste advies geven. Zoek eerst zelf de informatie op over de vissen voordat je in aankoop overgaat.

Veel aquarianen begonnen de hobby met als eerste vis, guppy's in kleine aquarium. Guppy's zijn geschikte beginners vissen, zien er kleurrijk uit. Sterk en hebben geen moeite met voortplanting. Neem je een paar enkele guppy's in huis, dan heb je al snel een volle bak. Bij deze beginnersvis en andere levendbarende kun je het best de populatie in toom houden en inteelt voorkomen.

Bij veel vissen zijn schuilplekken belangrijk. De schuilplekken biedt hun beschutting om zich veilig te voelen. Schuilplekken kun je maken door planten, stenen, hout en decoratie te gebruiken. Waterplanten zijn uitermate geschikt. Vooral snelgroeiende aquariumplanten en drijfplanten helpen mee aan betere waterkwaliteit.Steun ons op social media