Kempvis / Betta splendens

Kempvis - Aquarium vissen

Latijnse naam: Betta splendens
Nederlandse naam: Kempvis
Siamese kempvis
Betta
Familie: Anabantidae Sub familie: Macropodusinae

Informatie aquarium vissen:

Een Betta splendens kan in een gezelschapsaquarium gehouden worden zolang de andere bewoners niet te klein zijn. Plaats nooit agressieve vissoorten of vinvreters bij de Betta splendens, de mooie lange siervinnen en staartvin komen dan in gevaar. De sierlijke vinnen trekt veel aandacht bij andere de vissen.

Het meest houdt de Siamese Kempvis zich in het bovenste gedeelte van het water. Tussen de plantjes en drijfplanten aan het wateroppervlakte zit de vis het meest en soms laat hij zich zakken naar de lagere waterlagen om op kleine visjes te jagen. De Kempvis ziet kleine visjes als voedsel en als een lekker tussendoortje.

Ze zijn solitair, kunnen goed alleen in een aquarium gehouden worden. Als je meerdere exemplaren in je bak wilt hebben dan kunt u het beste twee of drie vrouwtjes erbij plaatsen. Plaats nooit alleen maar één vrouwtje bij het mannetje want dan zal het mannetje haar de dood in jagen door het gebrek van rust. Er kan maar slechts één mannetje gehouden worden, anders blijven ze vechten totdat de sterkste overblijft.

De inrichting voor deze mooie siervissen is vrij eenvoudig, ze houden van lekker veel drijvend groen en schuilplekken. Stilstaand water stellen ze zeer op prijs.

Geslachtsonderscheid
Het mannetje is kleurrijker en een stuk groter met langere vinnen dan het vrouwtje. Mannetjes worden tot ongeveer zeven centimeter, vrouwtjes vijf centimeter lang. De vrouwtjes zijn meestal bruinachtig van kleur met iets gekleurde vinnen.

Strepen bij Betta splendens vrouwtjes
Aan het vrouwtje is goed te zien hoe ze zich voelt. Zonder strepen voelt ze zich normaal. Als ze horizontale strepen op haar lichaam maakt heeft ze stress en voelt zich niet op haar gemak. Bij verticale strepen is zij bereid om te paren.

Kempvis in potje en kleine bakjes
In de winkel word vaak vertelt dat Betta's NIET veel ruimte nodig hebben en soms zelfs in een potje gehouden kunnen worden. Uiteraard kan dat als u hem er goed hard in duwt. Leuk om op het bureau te plaatsen, maar niet leuk voor de vis zelf natuurlijk! In aquariumwinkels zitten de Kempvissen in potjes omdat mannetjes niet samen kunnen worden gehouden, niet omdat ze zich prettig voelen in zo'n klein bakje. Net zoals iedereen heeft ook vissen ruimte nodig om vrij te kunnen bewegen dus ook een kempvis! Vermijd kleine potjes en bakjes, het is veel mooier om een vis te zien zwemmen vooral zo'n mooie Betta vis!

Kweek verslag Kempvis vissen:

Het is goed mogelijk om de Kempvissen de kweken. Een kwestie van een goed volwassen kweekpaar te nemen waar de conditie optimaal van is. Zorg voor voldoende drijfplantjes zodat het vrouwtje zich op haar gemak voelt. Zorg dat de waterstand in de kweekbak niet te hoog is, 15 cm is al voldoende. Om het paren te versnellen verhoog je de temperatuur geleidelijk aan naar 30°C en filteren over wat turf.

Het Betta splendens mannetje zal onder het wateroppervlak een schuimnest maken. Het vrouwtje vertoont donkere verticale strepen op haar lichaam wanneer het mannetje haar probeert over te halen tot paring.

Een vrouwtje kan ook donkere horizontale strepen hebben, dit komt door stress en heeft absoluut niets met paren te maken.

Wanneer de vis verticale strepen op haar lichaam ziet dan is ze overgehaald door het mannetje en is ze bereid om met hem te paren. Als dit niet gaat gebeuren kunt u het beste het vrouwtje verwijderen uit de kweekbak, want dan zal er geen paring komen, het mannetje zal haar dan de dood in jagen.

Als de eitjes zijn afgezet haal je het vrouwtje uit de kweekbak omdat dan het mannetje niet wil dat ze bij hem in de buurt blijft. Het mannetje neemt de gehele zorg van de nest op zich. Als de eieren uitkomen haal u het mannetje ook uit de kweekbak, het mannetje zal anders de pas uitgekomen jongen Kempvisjes als voedsel aanzien en opeten. Om de jonge visjes te voeden gebruik je fijn stofvoer. Om watervervuiling tegen moet je regelmatig het water verversen.


Herkomst Azië

Genus Betta

Water Zoetwater

Verspreiding Thailand, Cambodja, Vietnam

Plaatsing Solitair

Temperament Mild agressief

Temperament onderling Zeer agressief

Voer soort Omnivoor

Voer Alleseter

Waterlaag Boven, midden

Stroming Zwak

Kweek Schuimnestbouwer

Lengte min 6cm

Lengte max 7cm

Temperatuur min 25ºC

Temperatuur max 28ºC


  • pH min: 6
  • pH max: 8
  • GH min: 5
  • GH max: 20
  • KH min: -
  • KH max: -


Steun ons op social media