Menu visaquarium
Latijnse naam:
Xiphophorus helleri
Nederlandse naam:
Zwaarddrager
Familie:
Poeciliidae
De zwaarddrager is een leuke beginnersvis. Zwaarddragers zijn sterke subtropische vissen die geschikt zijn voor beginnende aquariumhouder. Alleen worden ze vaak in een te klein aquarium gehouden.
Zwaarddragers hebben hun naam te danken aan de onderste verlengde vinstralen, die bij mannetjes een zwaard vormen. De zwaarddrager wordt ingedeeld in de groep tandkarpers, omdat deze vissen zeer kleine tandjes op hun kaakranden dragen. De wetenschappelijke naam is Xiphophorus helleri.
De zwaarddragers zijn te vinden in Midden-Amerika, met name in zuid Mexico, Guatemala en Honduras. In de natuur komen ze voor in ondiep water, beken, vijvers en kanalen.
Er zijn tientallen kweekvormen op de markt met allerlei kleuren. Kweekvarianten van zwart, geeloranje en zelfs gevlekte of met extra hoge rugvinnen en langere staartvinnen. Van nature zijn zwaarddragers groen van kleur, waar het zwaard mannetje een rode buik heeft en vrouwtjes een wit-gele onderkant.
Geslachtsonderscheid zwaarddrager
De mannetjes blijven iets kleiner, zonder zwaard gerekend worden deze acht centimeter lang.
Het geslachtsorgaan is onder het mannetje zichtbaar, dit orgaan wordt gonopodium genoemd.
De vrouwtjes zijn wat groter en hebben een afgeronde staart.
Het kan een halfjaar duren dat het geslachtsverschillen zichtbaar is.
Bij deze vissoort kan een volwassen vrouwtje in korte tijd van geslacht veranderen, met bijbehorende gonopodium en zwaard.
Na een half jaar zijn zwaarddragers geslachtsrijp.
Haremverband
Het zijn vreedzame vissen die zeer actief zijn. Door het slanke lichaam zijn het snelle zwemmers.
Ze leven in groepen waar hiërarchie aanwezig is.
Deze vissoort kan je het best houden in haremverband, met meer vrouwtjes en minder mannetjes. Een verhouding van 1 mannetje met minimaal 3 vrouwtjes werkt het beste.
Onderling zullen de mannetjes soms vechten.
In een grote bak gaat het wel vaker goed door voldoende ruimte en schuilplaatsen.
Soort aquarium en inrichting
In aquarium kan je kiezen voor alleen zwaarddragers, maar zijn ook geschikt in gezelschapsaquaria. Het zijn dieren die houden van gezelschap.
Het aquarium formaat moet tenminste 80 centimeter lang zijn. Zwaarddragers kunnen deels uit het water springen, een dekruit is aan te bevelen.
Het zijn tropische vissen, het aquariumwater mag tussen de 23 en 28 graden zijn. De beste watertemperatuur is rond de 24 graden, niet warmer.
De aquariuminrichting is eenvoudig. Veel open zwemruimte met voldoende planten die als schuilplaats en voor de jongen beschutting bieden.
Voer soorten
Het zijn omnivoren, alleseters. Van nature eten ze dierlijk voedsel, zoals insecten, wormpjes. Plantaardig voedsel, algen.
In aquarium moet afwisselend gevoerd worden met allerlei soorten droogvoer, diepvriesvoer, levend voer en groenvoer.
Levend voer en diepvriesvoer kan bestaan uit:
Vlokvoer zijn er in allerlei soorten, zorg dat het potje nooit op een warme plek staat. Nooit het potje bewaren op de lichtkap van aquarium. Door de warmte kunnen er veel belangrijke vitamines verloren gaan.
In droogvoer zit ook vaak groenvoer verwerkt. Zwaarddragers hebben soms wat extra groenvoer nodig, zoals algen.
Hoeveelheid voeren aan zwaarddrager
Gevarieerd voeren helpt de zwaarddrager gezond te houden.
Twee maal per dag voeren is voldoende, waarbij de vissen het binnen één à twee minuten op hebben.
Voer matig om het water optimaal te houden. Voorkom dat er voerresten achterblijven.
De voerresten kunt u het best verwijderen en volgende keer dan minder voeren.
Zwaarddragers worden ongeveer drie tot vijf jaar oud.
Wanneer het zwaarddrager mannetje zijn gonopodium vormt, stopt het vissenlichaam met groeien. Hierdoor zijn er altijd grotere en kleinere mannetjes in de groep te vinden. Bij kleinere mannetjes zal de nakweek ook kleiner blijven. Het is daarom aan te bevelen om niet met de kleine mannen te kweken. De beste zwaarddrager mannetjes zijn die het laatst hun zwaard hebben ontwikkelt.
De mannetjes zijn erg actief in het paren. Vaak hoeven er geen extra maatregelen genomen te worden om ze tot nakweek te brengen.
Tijdens de balt trekt het mannetje zijn staart krom. Hij zwemt parallel naast het vrouwtje en kan daarbij zonder moeite achteruit zwemmen.
Zwaarddrager vissen zijn levendbarende tandkarpers (eierlevendbarende, ovovipaire). De eitjes worden inwendig uitgebroed, maar kunnen in sommige gevallen ook wel eens bij de worp uitkomen.
Een bevrucht vrouwtje is te herkennen aan haar donkere drachtigheidsvlek en wat dik gespannen buik. De staartje of oogjes van haar jongen zijn soms al dichtbij de drachtigheidsvlek zichtbaar. Bijzonder productief komen er bij één worp tussen de 10 en 70 jongen vrij.
Het vrouwtje is lange tijd dragend. De zwangerschap duurt ongeveer drie tot vier weken, daarna komende jongen tevoorschijn. De jongen komen veelal met als eerst de staart naar buiten. De jongen kunnen gelijk zwemmen en zullen eerst aan wateroppervlakte hun zwemblaas vullen. Daarna verschuilen ze zich tussen de planten of decoratie, zij moeten gelijk voor zichzelf zorgen. De ouders zijn kannibalistisch. Zij bekommeren zich niet om de kleintjes, zien hun eigen jongen aan als voer.
Het opkweken van jongbroed zwaarddrager
De jongen kunnen gevoerd worden met stofvoer. Ze hebben meteen al behoefte aan voedsel.
De baby visjes groeien bijzonder snel, zij moeten over de dag verspreid vaker gevoerd worden met kleine porties.
Zorg dat er weinig voer achterblijft, zodat het water niet vervuild raakt.
Met alleen vlokvoer kan je ze grootbrengen, maar beter is watervlooien en wat later overgaan op artemia, tot ze groter zijn en ander voer ook kunnen verorberen. Door goed gevarieerd te voeren worden de jongbroed zwaarddragers sneller groot en sterk.
Herkomst Midden amerika
Genus Xiphophorus
Water Zoetwater
Verspreiding Mexico, Guatemala, Honduras
Plaatsing Harem
Temperament Vredelievend
Temperament onderling Vredelievend
Voer soort Omnivoor
Voer Alleseter, ook algen
Waterlaag Boven, midden
Stroming Matig
Kweek Eierlevendbarende
Lengte max 12cm
Temperatuur min 23ºC
Temperatuur max 28ºC
Pagina waardering
Aquarianen
Rico:
Sinds vanochtend heb ik ineens deze witte vlek op het glas. Er af poetsen lukt niet iemand een idee wat er aan de hand …
Grote witte vlek op glas aqaurium
Sjaantje Seelen:
Hallo ,ik heb jonge visjes maar ze laten de appelslakken niet met rust,ook heb ik raceslakken erin zitten,ook daar …
Visjes bijten appelslakken
Bart Hulsbosch:
Even een vraag, Sinds 7 weken heb ik een nana cube 40 liter aan het draaien. Nou geef ik de juiste voedingsstoffen …
Startend aquarium
Visziekten
Aquarium visziekten
Boek over ziekten en aandoeningen van vissen in vijvers en aquaria.
Aquariumplanten
Aquariumplanten van A-Z
Boek over tropische zoetwater aquariumplanten. Een onmisbare bron van informatie met 200 soorten waterplanten voor tropische aquaria.
Mijn dierenwinkel