Menu visaquarium
Latijnse naam:
Poecilia sphenops
Nederlandse naam:
Black molly
Molly
Familie:
Poeciliidae
Black molly is een vis van de family Levendbarende tandkarpers. De naam te danken aan zijn kenmerkelijke zwarte kleur. Hij is volledig gitzwart met geelachtige gloed bij de vinnen. In het wild komt hij voor in zoet en brak water van Mexico tot Colombia, de tropische gebieden van Zuid- en Centraal-Amerika. De wetenschappelijke naam voor Black molly is Poecilia sphenops. Deze vissoort is al jaren één van de meest geliefde aquariumvissen. Dit komt mede doordat ze weinig eisen stellen aan de huisvesting. Het is een uitstekende beginnersvis. Je kan ze het beste in een harem houden, dus 1 mannetje en meerdere vrouwtjes.
Als medebewoners zijn alle vreedzame vissen geschikt. Liefst niet met slome vissen of met lange staart, omdat Black Molly's nieuwsgierige zijn. Houdt ze samen met soorten die van zich af weten te bijten. Black Molly's zijn vredelievend maar kunnen ook soms territoriaal gedrag vertonen.
Geslachtsonderscheid
Het vrouwtje is groter dan het mannetje. De vislengte zal bij een volwassen exemplaar maximaal 6 cm zijn. Mannetjes worden ongeveer 5 cm groot. Het geslacht gemakkelijk te onderscheiden. Als het mannetjes genoeg ruimte heeft wordt de rugvin grotere dan bij vrouwtjes. Het mannetje heeft op de plek van anaalvin het gonopodium geslachtsorgaan. Bij het vrouwlijke geslacht is deze rond en bij mannetjes puntig. Het mannetje ontwikkelen soms ook een snor, bovenop Het blijkt dat vrouwtjesvissen van de Poecilia sphenops de voorkeur geven aan mannetjes met snor. Het is een ongevoelig uitsteeksel op de schubben van de bovenkaak.
Aquarium huisvesting
Het aquarium moet minimaal 60 cm lang zijn. Hij bevindt zich voornamelijk in middelste en bovenste waterlaag. De Black molly leeft liefst in water dat dichtgegroeid is met planten. Drijfplanten stellen ze op prijs. Zorg voor voldoende zwemruimte en schuilplaatsen. Aan de huisvesting stelt de Black molly verder weinig eisen. Je kan de inrichting zelf aangevuld met sierhout, stenen en overige decoratie materiaal.
Voeding
Het zijn omnivoren, eten vrijwel alle soorten visvoer, maar is vooral een algeneter. Mocht je last hebben van algen dan is de Black Molly een goede vis om te houden, gezien deze graag algen eet. Deze alleseter lust klein levend voer, diepvriesvoer, groenvoer en vlokvoer. Dit maakt het voor de aquariaan makkelijk om goed gevarieerd te voeren. Als groenvoer eten ze erwten, stukje komkommer en algen. In het voedselpakket mag plantaardig materiaal, veel groen zoals algen niet ontbreken. Het zijn goede algenopruimers.
Kleuren en kweekvormen
Black Molly's is een kweekproduct waarvan de stamvorm veelal niet meer is vast te stellen. In de handel worden bijna geen wildvang aangeboden maar nakweek uit Azië. De kleur van gekweekte molly's beperkt zich al lang niet meer tot zwart. Witte, bonte en zelfs rode exemplaren zijn verkrijgbaar, zoals de zilvermolly en dalmatiërmolly. In de kweekvormen zijn ook soorten met verlengde vinnen en verschillende staart varianten. Sluierstaart, peddelstaart, of een dubbele zwaard.
Water samenstelling
Een pH waarde tussen 7 en 8 en hardheid van 12 tot 30 is ideaal. Daar Black molly's zich veel in brak water bevinden is het aan te bevelen om wat zeezout (geen gewoon zout) aan het water toe te voegen. Met 1 eetlepel per 10 liter verkrijg je wat brak water. Een beetje zout helpt ook ter voorkoming van eventuele ziektes. Nakweek exemplaren vanuit Azië/Tsjechië zijn zwakker en gevoeliger voor ziektes.
Black molly's kunnen beter op hogere temperaturen van 27 tot 30 graden worden gehouden. Als het te koud wordt, kunnen ze sneller ziek worden. Ze zijn gevoelig voor verandering van watertemperatuur.
Het visje is bevattelijk voor witte stip en schimmels.
Ze kunnen 2 tot 4 jaar oud worden.
Het kweken gaat vrij eenvoudig, zoals bij meeste levendbarende. De kweek van Black molly's plant zich net als de verwante guppy gemakkelijk voort.
Met twee vrouwtjes en één mannetje gaat de kweek al vanzelf. Als ze zich goed voelen zullen ze elke 3 tot 5 weken kleine vissen op de wereld zetten. Na de zwangerschap van 28 dagen krijgt de vis zo'n 20 tot 150 jongen. De eieren ontwikkelen in het vrouwtje en op het moment van geboorte komen ze eruit. De baby-visjes komen volledig ontwikkeld uit de moeder. De pas geboren jongen kunnen gelijk zwemmen en voor zichzelf zorgen. Sommige eitjes zullen bij de worp iets daarna pas uitkomen. Na het uitkomen zijn de jongen nog vrij klein en worden vaak als voedsel gezien door andere vissen, zowel als hun eigen ouders. Zorg voor voldoende schuilmogelijkheden of zet de jongen na de geboorte apart. De jongen kunnen worden grootgebracht met stofvoer, artemia, watervlooitjes en cyclops.
In een klein kweekbakje plaatsen is niet verstandig. Het vrouwtje kan daarin gestrest raken waardoor de jongen te vroeg geboren worden. Wanneer ze door stress een vroeggeboorte krijgt, zullen de meeste jongen dit niet overleven.
Herkomst Midden amerika
Water Zoetwater
Verspreiding Mexico tot Colombia
Plaatsing School
Temperament Vredelievend
Temperament onderling Vredelievend
Voer soort Omnivoor
Voer Klein levend voer, diepvries, vlokvoer en groenvoer.
Waterlaag Boven, midden
Stroming Matig
Kweek Levendbarend
Aquarium lengte 60cm
Lengte max 6cm
Temperatuur min 20ºC
Temperatuur max 28ºC
Pagina waardering
Aquarianen
Rico:
Sinds vanochtend heb ik ineens deze witte vlek op het glas. Er af poetsen lukt niet iemand een idee wat er aan de hand …
Grote witte vlek op glas aqaurium
Sjaantje Seelen:
Hallo ,ik heb jonge visjes maar ze laten de appelslakken niet met rust,ook heb ik raceslakken erin zitten,ook daar …
Visjes bijten appelslakken
Bart Hulsbosch:
Even een vraag, Sinds 7 weken heb ik een nana cube 40 liter aan het draaien. Nou geef ik de juiste voedingsstoffen …
Startend aquarium
Visziekten
Aquarium visziekten
Boek over ziekten en aandoeningen van vissen in vijvers en aquaria.
Aquariumplanten
Aquariumplanten van A-Z
Boek over tropische zoetwater aquariumplanten. Een onmisbare bron van informatie met 200 soorten waterplanten voor tropische aquaria.
Mijn dierenwinkel