Menu visaquarium
Latijnse naam:
Rasbora heteromorpha
Nederlandse naam:
Kegelvlekbarbeel
Familie:
Cyprinidae
Deze tropische vis heeft zijn naam te danken aan de zwart gekleurde vlek op zijn lichaam. Het is een vrij actief visje met een vreedzaam gedrag. Ze komen van oorsprong uit Zuidoost-Azië (Maleisië, Singapore, Sumatra en Thailand). De Kegelvlekbarbeel is goed te houden in een gezelschapsaquarium. Het is een schoolvisje wat graag samen in een groepje zwemt. Je kan het visje met minimaal 6 stuks houden, uiteraard liefst met meer exemplaren omdat het visje zich dan een stuk prettiger voelt.
Het visje stelt het enorm op prijs wanneer het dicht beplant is, zodat hij zich voldoende kan schuilen indien nodig. Zoals de meeste schoolvissen moet er rekening gehouden worden dat er een ruime open plek aanwezig is waar de school vrij kan zwemmen. Rasbora heteromorpha houden niet van fel licht, wat drijfplantjes en een donkere bodem helpt daarbij. De stroming van het water mag in lichte mate aanwezig zijn.
Wanneer ze volwassen zijn is het verschil tussen mannetje en vrouwtje goed te onderscheiden. Een mannetje is wat slanker. De punt van de kegel spits uit en eindigt verder naar voren. Bij de vrouwtjes is de driehoek op het achterlijf wat minder scherp afgebakend.
Bij aankoop moet je goed opletten, de Rasbora espei en Rasbora hengeli lijken veel op de Rasbora heteromorpha. De Rasbora heteromorpha is kleiner en de kegel is minder breed.
Rasbora heteromorpha zijn niet eenvoudig te kweken. De kweekbak heeft grootbladerige planten nodig. De temperatuur ligt rond de 26ºC en het water moet zacht en zuur zijn (GH 2 en PH 5.3-5.7). Je kan bereikt worden door osmosewater te gebruiken en over turf te filteren. Deze waterwaardens zijn belangrijk, anders zullen ze niet afzetten.
De eieren zijn iets wat plakkerig, hiermee zal ze de eitjes afzetten aan de onderkant van planten. Dit doet ze door haar buikje tegen de onderkant van het blad aan te wrijven. Het mannetje zal ook mee op zijn kop zwemmen bij het vrouwtje, hij ontklemd haar met zijn staartvin tijdens dat het vrouwtje de eitjes afzet en bevrucht ze dan meteen. Iedere afzet zal zo'n 6 tot 12 eieren worden bevrucht. In het totaal worden er ruim 100 tot wel 300 eieren afgezet.
Na het afzetten moet de ouders worden verwijderd, anders worden de eitjes door hun opgegeten. Na zo'n 18 uur komen de eitjes uit, afhankelijk van de temperatuur. De larven blijven een dag of twee aan het blad kleven. Hierna zullen ze vrij gaan zwemmen en moet er gevoerd worden met infusoria of liquifry. Dit doe je gedurende 2 weken, daarna kan je ze voeden met artemia om ze verder groot te brengen.
Herkomst Azië
Water Zoetwater
Verspreiding Thailand, Indonesië
Plaatsing School
Voer soort Omnivoor
Voer Alleseter
Waterlaag Midden
Stroming Matig
Kweek Substraatlegger
Aquarium lengte 50cm
Lengte min 4.5cm
Lengte max 5cm
Temperatuur min 22ºC
Temperatuur max 25ºC
Pagina waardering
Aquarianen
Rico:
Sinds vanochtend heb ik ineens deze witte vlek op het glas. Er af poetsen lukt niet iemand een idee wat er aan de hand …
Grote witte vlek op glas aqaurium
Sjaantje Seelen:
Hallo ,ik heb jonge visjes maar ze laten de appelslakken niet met rust,ook heb ik raceslakken erin zitten,ook daar …
Visjes bijten appelslakken
Bart Hulsbosch:
Even een vraag, Sinds 7 weken heb ik een nana cube 40 liter aan het draaien. Nou geef ik de juiste voedingsstoffen …
Startend aquarium
Visziekten
Aquarium visziekten
Boek over ziekten en aandoeningen van vissen in vijvers en aquaria.
Aquariumplanten
Aquariumplanten van A-Z
Boek over tropische zoetwater aquariumplanten. Een onmisbare bron van informatie met 200 soorten waterplanten voor tropische aquaria.
Mijn dierenwinkel