Kleinste vissen voor nano aquarium

Een nano aquarium is een mooie blikvanger in elke ruimte. Je ziet ze de laatste tijd steeds vaker. Het vereist wel veelvuldig water verversen en regelmatig onderhoud. Dit zijn belangrijke onderdelen in het onderhouden van een optimale waterkwaliteit van je nano aquarium. Door de kleine afmetingen en de geringe inhoud ben je natuurlijk wel beperkter in de keuze van planten en vissen.

De aller kleinste vissen voor nano aquarium.


Boraras brigittae Boraras brigittae
Lengte: 2 tot 3 centimeter
Nederlandse naam: Micro rasbora

Dit tropisch visje heeft prachtige kleuren en wordt maximaal 3 centimeter groot, meestal blijft die 2 centimeter. De Boras brigittae komt van herkomst uit Borneo en is family van de Cyprinidae. Het beste samen te houden in een schooltje. Singel gehouden exemplaren leven een verborgen bestaan en laten hun mooie kleuren niet zien. Deze visjes houden van wat zuurder water met een pH van 6,5 – 7. Het water moet zacht zijn, een Gh tussen 3-6 is prima. Boraras brigittae is warmtebehoeftig, een geschikte temperatuur ligt 25 en 28 graden. Het is een eierrover die eieren van hun eigen soort en medebewoners opeten. Boraras brigittae lijkt veel op de Boraras urophthalmoides, het verschil is zichtbaar in de kleur intensiteit, die van de Boraras brigittae meer rood van kleur.


Boraras maculatus Boraras maculatus
Lengte: 2.5 centimeter
Nederlandse naam: Dwergrasbora

Een beweeglijke vreedzame scholenvis van maar 2.5 centimeter. De Boraras maculatus komt van herkomst uit Maleisië, Singapore, Sumatra. Familie Cyprinidae. Geschikt voor de kleine nanoaquarium. Ze hebben een vrije zwemruimte nodig. De vrije zwemgedeelte moet omringt zijn met dichte beplanting voor schuilplaatsen. Zorg voor wat drijfplantjes en een donkere bodem. Bij gedempt licht komen zijn kleuren mooier tot hun recht. Stilstaande en langzaam stromende waters uitsluitend voorzien van zacht en lichtzuur water. Boraras maculatus houden zich voornamelijk op in de onderste en middelste waterlagen.


Boraras merah Boraras merah
Lengte: 2 centimeter
Nederlandse naam: Mini rasbora

Een zeer vredelievend scholenvisje dat al vanaf aquariums van 40 centimeter kan worden gehouden. De Boraras merah is family van de Cyprinidae afkomstig uit Zuid-Oost Azië. Weinig tot geen stroming is goed voor deze kleine visjes. Een open zwemruimte met randbeplanting voor de juiste inrichting. De gewenste temperatuur ligt tussen de 24 en 28 graden. Het zijn alleseters, in natuur eten ze kleine insecten en larven. De Boraras merah houden zich voornamelijk op in de bovenste en middelste waterlaag.


Danio margaritatus Danio margaritatus
Lengte: 2.5 centimeter
Nederlandse naam: Rasbora galaxy

Dit zeer mooi klein (2,5cm) blijvend tropisch zoetwatervisje is de ideale bewoner voor in een kleiner aquarium. Hoewel de vis doorgaan onder de wetenschappelijke naam Celestichthys Margaritatus wordt aangeboden, is dat feitelijk niet correct. Genetisch onderzoek maakte duidelijk dat deze vis niet tot de Rasbora familie behoort zoals aanvankelijk gedacht. De correcte wetenschappelijke naam is Danio margaritatus. Dit visje heeft een voorkeur voor ondiep, dichtbegroeid en stilstaand water. Hij moet altijd in een school worden gehouden. In een groepje van minimaal 5 soortgenoten voelt de Rasbora galaxy zich prima op zijn gemak. pH 7 tot 7.5 waarvan temperatuur tussen 21 tot 23 graden.


Dario dario Dario Dario
Lengte: 3 centimeter
Nederlandse naam: Bengaals vuurtje

De naam Dario dario is vrij nieuw. Een oudere benaming van dit kleine visje is Badis badis bengalensis. De Dario dario is een kleine tropische zoetwatervis van zo’n 2 tot 2,5 centimeter. De mannetjes hebben territoriaal gedrag. Bij een een klein harem bestaande uit één mannetje met twee of drie vrouwtjes, is een aquarium vanaf 40 centimeter al geschikt. Meerdere mannetjes in nano aquarium gaan niet goed samen, het zwakste mannetje zal dan uiteindelijk wegkwijnen. Een pH tussen de 6,0 en 7,5 met zwakke stroming is aanbevolen. Temperatuur van 22-26 graden. Dario dario is vrij gevoelig voor vervuiling, het is raadzaam het water regelmatig te verversen.


Gobiopterus species cf. panayensis Gobiopterus species cf. panayensis
Lengte: 1.5 centimeter

Dit vreedzame visje is geschikt voor in een zeer klein aquarium. De Gobiopterus species cf. panayensis wordt maar anderhalve centimeter. Het is één van de kleinste vissen voor nano aquarium. In natuur houden ze zich op in rustige wateren van de mangrove gebieden met zachte modderige bodems met daar rond omheen waterplanten. Ze houden van zacht water met een ondergrond van fijn zand. Losse randbeplanting met schuilmogelijkheden wordt op prijs gesteld.


Heterandria formosa Heterandria Formosa
Lengte: 3.5 centimeter

Dit kleine visje is uitstekend geschikt voor nano aquarium. Herkomst Zuid Carolina, Florida (USA). Het gebied waar de Heterandria Formosa gevangen wordt is een moerasachtig gebied welke vrij dicht beplant is. Familie Poeciliidae. Het beste houdt je deze vissen in een harem, meer vrouwen dan mannen. Het zijn geen snelle zwemmers maar struinen het aquarium af zoals bijna iedere levendbarende tandkarper dit doet. De lengte van het aquarium is daarom niet belangrijk. De vrouwtjes zijn bij deze soort duidelijk groter en voller dan de mannetjes. Het aquarium moet dicht worden beplant. Heterandria formosa worden niet erg oud, ongeveer 2 jaar. Als voedsel moet klein levend voer worden gegeven. Droogvoer wordt ook geaccepteerd.


Oryzias minutillus Oryzias minutillus
Lengte: 2 centimeter

Een schitterend klein visje met mooie gekleurde blauwe oogjes. Deze visjes hebben een vreedzaam karakter. Het beste te houden in een stevig beplant aquarium met een vrije zwemruimte. Zorg voor een donkere bodem dan is er meer kans dat ze hun beste kleuren tonen. Waterwaarde pH 6.0 tot 7.5 met temperatuur 23 tot 30 graden. In natuur eet ze kleine insecten, wormen, schaaldieren. In aquarium zal de Oryzias minutillus droogvoer accepteren, dit afgewisseld met soms levend- en diepvries voer.


Pandaka pygmaea Pandaka pygmaea
Lengte: 1.5 centimeter

Het is één van de kleinste zoetwatervissen ter wereld, zowel qua massa als lengte. Een schitterend mooi gevormd visje. Familie Gobiidae. Pandaka pygmaea komt voor in brak water en mangrove gebieden van Indonesië. In gebieden met zachte modderige bodem met rondom waterplanten. De dwerg gondel heeft een matig langwerpig, robuuste omvang. Hij is vrijwel kleurloos, bijna transparant met donkere vlekken die vier dwarsbanden vormen over de zijkant van het lichaam. Waterwaarde pH 7 tot 8.4 met temperatuur tussen 24 en 30 graden.


De kleine vissen voor tropisch zoetwater nano aquarium. Deze zijn uitermate geschikt voor in kleine aquarium te houden. Wel moet er rekening gehouden worden dat iedere vissoort andere eisen stellen aan waterkwaliteit en omgeving. De inrichting van het nano aquarium moet aan bepaalde eisen voldoen om ze in leven te houden. Niet alle kleine vissen zijn geschikt voor een nano bakje, sommige hebben voldoende zwemruimte nodig om zich goed te voelen. Lees voor de aanschaf van nano visjes jezelf goed in.

In aquariumwinkels worden doorgaans de wat grotere vissoorten verkocht. De kleinere vissen zijn vaak lastiger te verkrijgen. Gelukkig zijn sommige aquariumwinkels bereid om kleine vissen apart te bestellen.

Naast de kleinste vissen voor nano aquarium zijn er ook nog ongewervelde dieren. Vrijwel iedere dwerggarnaal en slak kan in een nano aquarium. Sommige zijn goed te combineren met kleinere vissen. De ongewervelde dieren zijn vaak erg actief en hebben leuk gedrag.


Garnalen aquarium inrichten
Een goede inrichting zorgt ervoor dat de garnalen zich prettig voelen en overgaan tot voortplanting.


Aquarium waterwaardes
Door regelmatig de waterwaardes te controleren kan je het beter stabiel houden. Voor iedere waterwaarde geldt, meten is weten.


Aquariumtechnieken
Aquariumtechniek is niet eenvoudig en moet worden afgestemd op de grote en behoefte van het aquarium.


Weet je zelf ook nog een geschikt klein visje die in nano aquaria kunnen.
Laat ons het weten, contact onsSteun ons op social media