Garnalen aquarium inrichten

Garnalen aquarium Garnalen in aquarium houden. Als je een garnalenaquarium gaat inrichten, dan is het belangrijk om tal van zaken goed in de gaten te houden.

Als de bak niet voldoet aan de eisen is er kans op garnalensterfte. Bij teveel uitval houdt je geen garnaal meer over. Er zijn veel garnaalsoorten, iedere soort heeft zijn eigen voorkeur aan inrichting en waterwaardes.

Vuurgarnalen zijn eenvoudiger te houden dan Crystal red garnalen. Dit komt doordat de Crystal red garnalen zich moeilijker voortplanten. Zij stellen meer eisen dan andere garnalen.

De kweek is belangrijk om garnalenpopulatie hoog te houden. Maar ook Crystal red garnalen in aquarium houden is te doen. De goede inrichting zorgt ervoor dat garnalen zich prettig voelen en overgaan tot voortplanting.

Hieronder staat beschreven waar rekening mee gehouden moet worden, bij het inrichten van garnalen aquarium.

Garnalen mosbal Garnalen grazen graag naar voedsel
De hele dag door zijn garnalen bezig met afgrazen van de tank, opzoek naar voedsel. Het zijn nuttige opruimers die meehelpen de tank schoon te houden. Achtergebleven voedselresten worden direct opgeruimd tenzij er overvloed aan voedsel is. Bij het inrichten van garnalenbak worden mossoorten gebruikt.

In mos nestelen zich allerlei voedselresten. Een mooie plek waar de garnalen zich graag in ophouden. Een tank zonder mos is bij garnalen ondenkbaar. Ze voelen zich daar op hun gemak. Jonge garnaaltjes kunnen daarin verschuilen tot ze groot zijn. Mosballen zijn decoratief en nuttig. Garnalen eten dierlijke en plantaardige resten.

Fluval stratum bodemgrond Speciale garnalenbodem
Garnalen maken veel gebruik van bodem. Er zijn aquariumbodem bedekkers speciaal voor garnalen. Deze bodembedekkers zijn ideaal en aan te bevelen. De speciale garnalenbodem bevordert een natuurlijke tot licht zure pH-waarde. De bodemkorrel is ideaal voor de vestiging van nitrificerende bacteriƫn die zich daarin vestigen en vermenigvuldigen. Het heeft een poreuze structuur waar garnalenkroost zich goed in kunnen verstoppen.

Deze bodem is verkrijgbaar via:
Fluval Stratum bodemgrond voor garnalenaquaria

Zachte aquariumplanten
Zorg voor voldoende planten. De planten helpen mee aan de kwaliteit van het water. Aquariumplanten zorgen voor voedsel en schuilplaatsen. Vooral zachte snelgroeiers zijn erg nuttig.

Nuttig decoratiehout
DecoratieHout kan nuttig zijn voor garnalen. Op het hout komt allerlei micro organismen te zitten. Zorg als je decoratiehout gaat gebruiken het eerst goed schoongemaakt wordt. Plaats het decoratiestuk waar het mede kan dienen als schuilplek. Garnalen zitten graag onder of achter het hout. Schuilmogelijkheden zijn belangrijk, garnalen zijn namelijk zeer kwetsbaar tijdens het vervellen. Ze zoeken dan een veilige plek om hun oude vel af te werpen. Het nieuwe pantser is dan nog zacht, het heeft voldoende tijd nodig om te harden.

Zuurstofrijk water
Niet alleen waterwaardes ook het zuurstofgehalte moet voldoen aan de eis van de garnaal. Garnalen houden van een zuurstofrijke omgeving met beetje stroming. Wel moeten er plekken zijn waar weinig stroming is. Soms zit de garnaal bij de uitstroom van het filter. Gebeurt dit vaak, dan kan het zijn dat er onvoldoende zuurstof in de tank aanwezig is.

Luchtpomp met slangen Kunststof buigzame luchtslangen met weekmakers
Om kunststoffen elastisch te maken wordt weekmakers gebruikt. Weekmakers zijn chemisch en gemakkelijk verwerkbaar in kunststof. Aquarium luchtslangen die makkelijk buigzaam zijn bevatten weekmakers. De weekmaker zorgt ervoor dat het luchtslangetje goed buigzaam blijft. De weekmakers stof komen bij oude luchtslangetjes vrij en terecht in het aquariumwater. Garnalen kunnen hier slecht tegen. Garnalen zijn zeer gevoelig, het ene garnalesoort is gevoeliger dan het ander soort. Sommige garnalenhouders hebben zelfs massale uitval. Voorkom garnaalsterfte door weekmakers, vervang optijd verouderde luchtslangen van de beluchtingspomp en vermijdt deze kunststof flexibele slangen waar het mogelijk is.

Garnalen boven op drijfplanten
Dat garnalen graag overal in grazen is bekend. Heb je drijfplanten, dan kunnen de garnalen zich ook daar in vinden. De drijfplantjes kunnen zelfs een mooie schuilplaats zijn voor jonge garnaaltjes. Bij verkeerde waterwaardes of onvoldoende zuurstof in het water kunnen de garnalen ander gedrag vertonen. Bij slechte waterwaardes of zuurstofgebrek kan de garnaal langdurig bovenaan het wateroppervlak zich ophouden tussen en op de drijfplanten. Blijven ze dit voordurend doen dan is de kans groot dat er iets mis is met het water.

Vol inrichten
Een garnalen aquarium kan je het beste lekker vol inrichten, zodat de jonge garnaaltjes zich goed kunnen verstoppen en weinig kans krijgen om opgegeten te worden door volwassen garnalen of andere aquariumbewoners.Steun ons op social media