Aquariumtechniek

Op het gebied van aquariumtechniek is er ongelofelijk veel te vinden. Aquariumtechniek is niet eenvoudig en moet worden afgestemd op de grote en behoefte van het aquarium. Het is goed om je eerst te laten informeren over de voor- en nadelen van bepaalde technische apparaten en elke aquarium apparatuur voor je bak geschikt is. Een tropischaquarium moet verwarmd worden. Het water moet gefilterd worden en natuurlijk verlicht voor de vissen en aquariumplanten. Bij een stevig beplant aquarium heb je vaak ook Co2 bemesting nodig. Zonder de aquariumtechniek is een tropischaquarium houden vrijwel onmogelijk. Dankzij de techniek worden de vissen en planten in leven gehouden.


Aquarium verlichting Verlichting
Het motto: "Hoe meer hoe beter" bij verlichting gaat maar heel beperkt op in deze tijd. Vroeger hield men vaak een gezelschapsaquarium met veel planten en vissen. Om toen de aquariumplanten goed te laten gedijen werd ervoor gezorgd dat heel de verlichtingskap vol met TL's stonden. De techniek van verlichting heeft in de jaren niet stilgestaan. De lichtspectrum met de juiste hoeveelheid aan lichtkleur zijn tegenwoordig al in één TL lamp te behalen. Goede aquariumverlichting is helaas wel prijzig. De Philips 830 en 840 TLD's zijn een stuk goedkoper en planten groeien er prima op. De verlichting kan je automatisch laten regelen met een tijdklok schakelaar.


Filter systemen Filtering
Er zijn verschillende manieren om het water schoon te houden.

Circulatiepomp
De meeste mensen zullen kiezen voor een circulatiepomp met inhoud. In de meeste gevallen volstaat deze maar zijn wat onhandig. Geregeld moet een circulatiepomp verschoond worden waar veel met water gekoeid wordt. De pomp wordt gedemonteerd, het filtermateriaal gedeeltelijk vervangen en de pomp moet opnieuw aan het lopen worden gebracht. Maandelijks verschonen is min of meer verplicht. Deze pompen lopen snel vol waardoor de doorstroomsnelheid snel terugloopt. Een goede oplossing voor een middelgrote bak.

Biologisch filter
Het biologische filter wordt het meest gebruikt. Het is een aparte bak met compartimenten waar het aquariumater doorheen stroomt. Wanneer zo'n filter goed loopt is het bijna perfect. Wanneer het niet goed loopt kan het een langdurige kwestie worden. Ook het bijvullen van water en verschonen van water kan gemakkelijk in het filter gebeuren waardoor er geen opgewaaid bodemvuil door het aquariumwater zweeft, tevens blijft met een bio-filter de waterspiegel in het aquarium gelijk, ook na verdamping en zakt alleen in het filter het waterpeil. Ook kan in een bio filter het overige technische deel, de verwarming, worden geplaatst zodat die ook niet uit het zicht hoeft te worden genomen. Maar nadelen zijn er ook! Een bio filter is zwaar en groot! Als een bio filter niet goed aanslaat is het leed niet te overzien, maar verder... niet voor niets één van de meest gebruikte filtersystemen die er zijn.

Interne filters
In twee vormen: Lucht en motorfilters. Het luchthevelliftje is eigenlijk uit de tijd en alleen voor hele kleine bakjes. Door een lawaaiig luchtpompje wordt lucht in een pijpje geblazen dat water mee omhoog drukt. Dat water wordt eerst door een filtersubstantie gestuurd.
Zo'n filtertje is alleen voor de allerkleinste bakjes min of meer geschikt, maar is helemaal uit de tijd. Het interne motorfiltertje wordt daarentegen steeds meer gebruikt. Een behoorlijke capaciteit, stil en heel gemakkelijk schoon te maken. Relatief ook vrij goedkoop maar de biologische werking moet uit het aquarium zelf komen.

Overige systemen
Verder zijn er zandfilters, diatomee-filters en nog veel meer, maar die hebben allemaal specialistische doelen. De bovengenoemde drie systemen zijn het meest praktisch en het handigst. Eén filtersysteem mag nog wel genoemd worden: De kauwenberg-buizen. Middels een "Gardenakoppeling" kunnen twee of meer buizen aan elkaar worden gekoppeld met ieder een eigen substraat. Op die manier kan er eenvoudig één buis worden verwijderd of vervangen om schoongemaakt te worden of om voor een ander substraat te kiezen. Vergelijk het een beetje met een bio-filter maar dan zijn de compartimenten vervangen door buizen. Een nadeel tegenover het biofilter is vooral de ruimte van het biofilter waar dus ook verwarming in geplaatst kan worden.


Aquarium verwarmings element Verwarming
Het verwarmen van een tropischaquarium is noodzakelijk en eigenlijk zijn er maar twee manieren die technisch hetzelfde zijn:

  • Losse elementen, dus een losse thermostaat gekoppeld aan één of meer verwarmingselementen.
  • Een combinatie-element: Thermostaat & verwarmer in één.

Losse verwarmingselementen
Losse elementen heeft zo zijn voordeel. Bij een defect hoeft maar een deel vervangen te worden. Het aquarium kan op meerdere plaatsen verwarmd worden door meer verwarmingselementen. in het aquarium te plaatsen. Doordat de thermostaat op een andere plaats dan de verwarmer kan worden gehangen, wordt dus de directe warmte van de elementen geen storend effect.

Ruimteverwarming
Ruimteverwarming is zeer geschikt voor aquaria in één ruimte. Wanneer men meer dan 10 middelgrote aquaria verzorgd is het prijs- en energietechnisch gezien veel verstandiger de hele ruimte te verwarmen middels een CV of een elektrische olie-gevulde radiator van zo'n 500 Watt. Natuurlijk zijn thermostaten er om alles uit te zetten wanneer de gewenste temperatuur is bereikt maar zowel waterverwarmers als de ruimteverwarmer staan maar ongeveer de helft van de tijd aan. Let er wel op dat alles bijna perfect moet worden geïsoleerd.


Co2 systemen Co2 systeem
Wanneer er veel planten in aquaria staan dan kan er een tekort aan Co2 ontstaan. Co2 dient overdag tijdens de aquarium lichturen als zuurstof voor de plant, bij gebrek aan Co2 sterven planten af. Zonder CO2 in het water is geen plantenleven mogelijk. Het tekort aan Co2 kan je aansturen in vloeibare vorm of met een Co2 planten bemesting apparaat. In een klein beplant aquarium kan vloeibare bemesting goed voldoen. In een middelgroot aquarium kan men kiezen voor Bio-Co2. Voor grotere plantenbakken zijn er Co2-systemen. Een Co2-systeem bestaat uit:

  • Hervulbare fles
  • Drukregelaar
  • Flipper of Diffuser
  • Tijdschakelaar
  • Slang Softflex
  • CO2 Speciaal terugslagventiel

Daarnaast kan er gekozen worden voor een volledig geautomatiseerde regelaar. Deze zal de pH waarde in de gaten houden en aan de hand van die waterwaarde de juiste hoeveelheid Co2 aan het water toevoegen.Steun ons op social media