Menu visaquarium
De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen
12 berichten • Pagina 1 van 2
#1
09-05-2015 - 23:03:04
Door:
Cindy
Berichten:
21
Hallo ik heb een bak van 1 meter bij mijn thuis staan
Nu is me opgevallen dat 2 vissen over de grond schuurde heel af en toe en dat gaat om een koppel microgeophagus ramzei electric blue en nu zag ik een corydora albino dat ook doen maar er is niks te zien aan de huid.
Ik heb al Esha 2000 kuur gedaan maar niks geholpen.
Wie kan mij helpen moet ik misschien exit toevoegen of?
Groetjes Cindy
#2
10-05-2015 - 00:29:20
Door:
René de Ruiter
Berichten:
202
Waarschijnlijk heb je het aquarium nog maar pas. Als dat zo is, dan heb je een bacterie probleem in je bak. Een tekort aan nuttige bacterie.
Een aquarium moet altijd minimaal twee weken (liefst 3 weken of zelfs langer) zonder vissen volledig draaien. Daarna mogen er pas vissen in.
Dit komt, omdat eerst je filter nuttige bacterie moet kweken, die nodig zijn om je vissen in leven te houden.
Doe je dit niet, dan krijg je te maken met nitriet problemen. Nitriet is een waterwaarde die tamelijk hoog kunnen worden als een aquarium niet eerst is ingedraaid waar vissen aan dood kunnen gaan.
Bij een nitriet probleem stikt de vis inwendig omdat zuurstoftransport in het bloed word geblokkeerd. Daardoor gaan ze op de bodem en krijgen ze jeuk, en gaan zich overal tegen aan schuren. Tegen planten bladeren, hout en stenen om maar van het jeuk verschijnsel af te komen.
Wat je moet doen is zorgen dat je zo snel mogelijk je bacterie cultuur in je aquarium verbeterd. Het makkelijkste is om dit te doen door heel veel witte watten of zeer fijn filtermateriaal in je filter te stoppen. Daarin komen namelijk sneller nuttige bacterie in je filter, die je hard nodig hebt.
Je moet ook wat waterverbeteraar gebruiken, die kan je bij aquariumwinkel kopen.
Wat je niet moet doen, is je aquariumwater schoonmaken, of je filtermateriaal uitspoelen. Probeer zoveel mogelijk overal vanaf te blijven, ook niet allerlei middeltjes gebruiken, behalve dan die waterverbeteraar, om te zorgen dat de bacterie cultuur beter word.
Je kan ook naar een aquariumwinkel gaan en vragen of zij je kunnen helpen met een al wat gebruikte filtersponzen uit hun draaiend aquarium, zodat je die in je filter erbij kan plaatsen.
Je kan hier nog meer over het nitriet probleem lezen:
hoge nitriet gehalte aquariumwater
Medicijnen zoals Esha2000 en EXiT helpen daar niet bij. Het is puur een bacterie probleem.
Wat nog beter zou zijn, is de vissen terug te brengen en dat je die later, wanneer je aquarium goed ingedraaid is weer terug te halen bij de aquarium winkel.
Omdat het zonde is als toch je vissen het niet zouden redden, want bij een te hoge nitriet waterwaarde is algemeen bekend dat meestal wel een aantal vissen het niet zullen overleven als je daar niet op tijd bij bent.
Het is namelijk best moeilijk om even snel je bacterie cultuur in je filtersysteem te verbeteren als je nagaat dat het indraaien van een startaquarium al ruim 2 weken gaat duren.
Vooral de Microgeophagus ramzei electric blue zijn zeer gevoelig voor hoge nitriet en slechte waterwaardes.
#3
10-05-2015 - 10:38:38
Door:
Cindy
Berichten:
21
Hallo
Mijn aquarium draaid al zeker een half jaar en heb er filterwatten inzitten wat kan ik nog meer doen en ik gebruik ook water verbeteraar
#4
10-05-2015 - 15:59:46
Door:
René de Ruiter
Berichten:
202
Hoi Cindy,
Ik moet eerst wat meer weten.
Hoe maak jij de bak schoon?
Maak je gebruik van Co2?
Je moet zeker weten dat je filtersysteem goed functioneert. Dus dat er voldoende bacterie in je sponzen en ander filtermateriaal zit.
Je kunt dit zien door als je de sponzen zou uitknijpen je een bruin achtige drab eruit ziet lopen. Dat zijn de bacterie die nodig zijn, daar moet je er zoveel mogelijk van hebben.
Dus belangrijk is, dat je niet het filter gaat schoonmaken, want dan dood je deze bacterie en is je bak uit balans.
Verder kun je ook beter nooit de bodem helemaal schoonmaken, maar doe dit in kleine delen. Omdat ook daar deze nuttige bacterie in zitten.
Belangrijk is ook om nooit teveel water te verschonen. Zo'n 10% of 20% van de aquarium inhoud per twee weken is al voldoende.
Mocht het zo zijn dat je dit hierboven altijd al zo doet, en heb je kort geleden nog niet je bak schoongemaakt, dan kan je het water de volle 50% verversen. Maar doe dit dus alleen als het klopt wat ik hier allemaal boven hebt vermeldt.
Je kunt ook beter nooit middeltjes in je bak gebruiken. Je kan wel tijdens het water verversen een klein beetje waterverbeteraar gebruiken, maar eigenlijk bij een kleine hoeveelheid water verversen, bij die 10% is het niet nodig om nog eens waterververaar eraan toe te voegen. Je filtersysteem zal namelijk de rest wel doen, zolang die goed draait. Want bij toevoeging van allerlei middeltjes weet je nooit precies wat je doet. Teveel waterverbeteraar kan ook schadelijk zijn voor de bacterie huisvesting.
Teveel Co2 toevoeging kan ook zorgen dat vissen zich overal tegen aan schuren.
#5
10-05-2015 - 16:11:51
Door:
Cindy
Berichten:
21
Ja ik maak gebruik van co2 dat is me aangeraden omdat ik baardalg in me aquarium kreeg dus heb nu een fles van easy life easy carbo in gebruik elke dag 4ml toevoegen verder maak ik de filtersponzen bijna niet schoon alleen op de witte watten na dat is mijn verteld elke week nieuw erin te doen ook ververs ik meestal 20% van het water het schuren van de vissen is niet constaant maar heel af en toe en vond het zelf heel vreemd en wil niet dat ik iets fout doe vandaar mijn vraag ook gebruik ik niet altijd die waterverbeteraar meestal als ik grote hoeveel heden water ververs
#6
10-05-2015 - 16:30:43
Door:
René de Ruiter
Berichten:
202
Vissen kunnen jeuk hebben, maar schuren ze zich vaak dan is er toch iets aan de hand.
Mocht je de sponzen moeten schoonmaken, doe dan altijd maar een klein beetje uitknijpen en de buitenkant van de spons wat schoonmaken in een emmertje met aquariumwater. Doe maar één spons en een twee week later pas de volgende als het echt nodig is.
De witte watten kan je gewoon uitspoelen en terug plaatsen. Gaan ze stuk, dan gebruik je pas nieuwe.
Zie je aan de kieuwen van de vis nog iets opmerkelijks, let vooral op de kleur van de kieuwen.
Je kan ook de ademhalingsfrequentie eens nagaan. Ademen de vis rustig, of juist snel in vergelijking met een andere vis.
Ik denk dat je voorlopig kan proberen eens wat minder Co2 te gebruiken, de helft. Om eens te kijken of dit effect heeft.
Wat je ook nog kan doen, is proberen meer zuurstof in je aquarium te maken. Dit kun je doen door de uitstroom pijpje van je filter beter te richten op het wateroppervlak. Maak het wateroppervlakte zoveel mogelijk in beweging. Het oppervlaktewater mag niet openbreken door een te harde straal, want anders verliest het juist zuurstof.
#7
10-05-2015 - 16:46:25
Door:
Cindy
Berichten:
21
Had al na de huid gekeken niks aan te zien naar de kieuwen ook niks te zien alles gewoon normaal eten en zwemmen ook gewoon goed alleen soms langs de bodem af schuren ik heb het uitstroom pijpje al op het wateroppervlakte staan en ik maak gebruik van een luchtpompje moet ik misschien mij nitraat spons vernieuwen ???
echt tof dat je me wilt helpen
#8
10-05-2015 - 17:06:09
Door:
René de Ruiter
Berichten:
202
Nitraat spons helpt weinig. Het is gewoon een filterspons met een ander kleurtje. Je kan die nog beter gewoon vervangen voor een normale spons.
De enige spons die wat anders werkt is de koolspons, maar ook die werkt niet zeer effectief, want dan kan je beter over kool filteren, in plaats dan een koolspons te gebruiken.
De koolspons word vaak bij je aquarium geleverd om je bak in te draaien, daarna kun je die er gewoon uithalen en vervangen voor een normale spons. Filteren over kool is eigenlijk enkel maar tijdelijk nodig als er medicijnen zijn gebruikt bij zieke vissen.
De beste sponzen zijn de zeer fijne, dichte sponzen. Daar kunnen lekker veel bacterie in nestelen. Het enige nadeel daarvan is dat ze vaak snel kunnen dichtslibben waardoor je filterpomp het water niet meer goed door het filterhuis heen circuleert. Want een goede waterdoorstroming in je filterhuis is nodig om die bacterie diertjes goed in leven te houden.
#9
10-05-2015 - 17:10:02
Door:
Cindy
Berichten:
21
Dus gewoon proberen helft co2 toevoeging te minderen en kijken of dat helpt?
#10
10-05-2015 - 17:17:47
Door:
René de Ruiter
Berichten:
202
Ja, de Co2 minderen.
En zet je luchtpomp uit. Want die is overbodig.
Een luchtpompje kan zelfs zuurstof uit het water verdrijven omdat het de wateroppervlakte openbreekt. Het kan zelfs zijn, dat je vissen daar last van krijgen. Je kan beter het wateroppervlakte lekker in beweging houden om zuurstof aan je water toe te voegen.
Sommige planten houden ook niet van luchtbelletjes. Gebruik een luchtpompje alleen een uurtje, voor de leuk, als je de vissen aan het bekijken bent en daarna uit. ;-)
Pagina waardering
Aquarianen
Rico:
Sinds vanochtend heb ik ineens deze witte vlek op het glas. Er af poetsen lukt niet iemand een idee wat er aan de hand …
Grote witte vlek op glas aqaurium
Sjaantje Seelen:
Hallo ,ik heb jonge visjes maar ze laten de appelslakken niet met rust,ook heb ik raceslakken erin zitten,ook daar …
Visjes bijten appelslakken
Bart Hulsbosch:
Even een vraag, Sinds 7 weken heb ik een nana cube 40 liter aan het draaien. Nou geef ik de juiste voedingsstoffen …
Startend aquarium
Visziekten
Aquarium visziekten
Boek over ziekten en aandoeningen van vissen in vijvers en aquaria.
Aquariumplanten
Aquariumplanten van A-Z
Boek over tropische zoetwater aquariumplanten. Een onmisbare bron van informatie met 200 soorten waterplanten voor tropische aquaria.
Mijn dierenwinkel