De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen

Terug

Onderwerp:

Vissenstress

13 berichten • Pagina 1 van 2

#1

Door:
René de Ruiter

Berichten:
393

Geregistreerd:

Stress is natuurlijk, teveel stess is niet goed. Maar alles waar TE voorstaat is niet goed, dit is algemeen bekend.

Toch wil ik het even over stress hebben bij tropischevissen. Er word veel over dit onderwerp elders gesproken. Vrijvaak komt het onderwerp stress bij vissen in artikelen aanbod. Logisch, want onze vissen zijn erg gevoelig voor stress.

De meeste oorzaken zijn wel eens behandeld. Hoe meer stres, hoe eerder onze vissen ziek worden met dood tot gevolg. Opvallend is dat er weinig word gesproken over ons zelf. Veel mensen zitten vrij vaak met hun handen in de bak. Dit doen ze om even een plantje rechter te planten een decoratie stukje een klein stukje op te schuiven. Een afgestorven blad eruit te halen. Al die kleine handelingen kunnen een invloed hebben op stres bij vissen.

Laat daarom zoveel mogelijk de bak met rust en probeer alles in één keer te doen. Doe de meeste handelingen tijdens het waterverversen. Bij het waterverversen kan je ook gelijk wat plantjes verzetten en het decoratiestuk wat meer rechtop plaatsen. Door minder vaak met je handen in het tropischaquarium te zitten blijft het water en de tropischevissen gezonder dan constant in het water te zitten. Het geeft minder stres aan de vissen en veroorzaakt dus ook minder ziektes.


#2

Door:
Len@rd

Berichten:
23

Geregistreerd:

Je vergeet te melden dat ook bij waterverversingen meer kans op stress kan leiden. Het beperken van waterverversen zorg ook voor een hoop elende. Dus minder met je handen erin en minder waterverversen. Onze taak als aquariaan word ineens een stuk eenvoudiger, nogmeer genieten bij het aanschouwen van de vissen.

#3

Door:
Vanessa

Berichten:
10

Geregistreerd:

Raken onze tropischevissen niet op een gegeven moment eraan gewend dat er veel gerommeld word aan het aquarium? Wanneer de vissen vaak met de hand gevoerd worden dan kan je ook opmerken hoe meer je dit doet ze steeds sneller naar je toe komen. Dan raken ze toch ook eraan gewend dat je vaak met je handen in het aquarium zit.

#4

Door:
Krobbert

Berichten:
6

Geregistreerd:

Hallo,

Ik heb een klein aquariumpje en al veel problemen gehad.

Momenteel gaat het eindelijk wat beter, vissen blijven leven en planten blijven er goed uitzien.

Maar ik heb 1 vis (in de aquariumzaak noemen ze het een slakkeneter) die zich de laatste dagen superstressig gedraagt. Hij zit de hele tijd boven in een hoekje bij het verwarmingselement en het lijkt wel alsof hij de hele tijd uit de bak wil springen.

Hij steekt zijn kop de hele tijd boven water uit en soms flappert hij als een wilde.

Wat wil hij nou?? ik wil iets doen maar weet niet wat..

Ik hoop dat iemand een tip heeft!


#5

Door:
Dennisvbeek

Berichten:
22

Geregistreerd:

Dat is moeilijk in te schatten, omdat we niets over je algeneter weten. Welk soort algeneter is het. Voer je de algeneter voldoende? doe eens een stukje komkommer in je bakje. Wat je verder nog kan doen, wat ik echt voorstel, is je waterwaardes meten.

Je kan dit doen door een teststripje te gebruiken, die zijn goedkoop en snel om mee te meten. Je kan in het filmpje zien hoe het werkt. De waardes zijn binnen een minuutje af te lezen.

http://youtu.be/AO-4YTDzxv4 - Ook kan er onvoldoende zuurstof in het water aanwezig zijn waardoor de vis zich niet prettig voelt. Je kan heel eenvoudig zuurstof in je aquarium verkrijgen door de uitstroom van filter naar boven op het oppervlaktewater te laten stromen.

Zuurstof in aquarium - Waterverversen moet je één keer per week doen, en maar 10% van het water verversen, dat is dus maar een heel klein beetje water.

#6

Door:
Nico

Berichten:
1

Geregistreerd:

Hallo

Ik denk als je lfs je een slakkeneter heeft verkocht is het waarschijnlijk een Clownbottia... Dit is echter een scholenvis die je met minimaal 6 moet houden. Als je ze alleen houd gaan ze uit verveling inderdaad vreemd gedrag vertonen.

Gr Nico

#7

Door:
Krobbert

Berichten:
6

Geregistreerd:

Hallo Nico,

bedankt voor je reactie, ik heb even gegoogled, het is geen clownbotia maar als ik Botia google kom ik bij een plaatje die precies op d vis lijkt en die heet een botia striata.

Ik neem aan dat daar hetzelfde voor geldt??

Dan zou ik er dus een paar bij moeten nemen?

Ik heb maar zo'n klein bakje, maar ik vind het wel een hele mooie vis. Hij gedraagt zich als een echt rovertje.

#8

Door:
Krobbert

Berichten:
6

Geregistreerd:

Dennis,

Bedankt voor je reactie,

het is een slakkeneter en geen algeneter.

Een botia striata zo heb ik net ontdekt..

Een algeneter heb ik trouwens ook gehad maar om bijna dezelfde reden terug gebracht naar de winkel (splashte de hele tijd wild in het rond) en die was eigenlijk veel te groot voor de bak.

Sindsdien gedraagt die andere zich zo. Misschien is hij inderdaad eenzaam??

Ik heb mijn water laten testen en was inderdaad niet goed, heb een paar keer een deel van het water ververst. Ik gaf teveel eten zeiden ze, maar ik geef echt maar een pietbeetje..

Ik vind wel dat je slecht en karig advies krijgt als je als beginner bij zo'n aquariumzaak komt. Mijn vader had vroeger een bak en ik heb wat dingen op internet opgezocht maar ik kom erg veel onverwachte problemen tegen.

Ik dacht dat een aquarium rustgevend zou zijn, maar het geeft vooral stress..

Alleen mijn Phantoomzalmen doen het geweldig!

#9

Door:
Krobbert

Berichten:
6

Geregistreerd:

Ik heb dus deze pagina gevonden, dat is 'm.

Helaas is de tekst in het Frans, ik begrijp er geen woord van. Misschien kan ik hem door de vertaler gooien.


#10

Door:
-

Berichten:
-

Geregistreerd:

Het is een scholenvis, die eigenlijk alleen geschikt is voor een groot aquarium, vanwege het drukke karakter en het voormaat (10cm), ook zijn ze gevoelig voor wittestip en de medicijnen daar tegen. In aquaria winkel zijn ze alleen maar bezig met de verkoop, welzijn is minder belangrijk. Naar mijn mening zouden ze ook naar het voormaat van het aquarium moeten vragen. Het zijn immers dieren.

Gr. Bob

Steun ons op social media