Met blauw licht bevorderd je juist algengroei

Algengroei bevorder je door teveel aan blauw licht Belichtingskleur is voor planten belangrijk, omdat bij bepaalde kleuren de planten het beste assimileren.

In een aquarium is de juiste belichting vooral voor planten van belang. Zowel teveel als teweinig licht heeft negatieve gevolgen voor de planten. Dag licht ziet er wit uit maar bestaat in werkelijkheid uit verschillende kleuren. Vermijd groen en geel licht, daar groeien planten niet in. Een combinatie rood en blauw licht is aan te bevelen. Rood bevorderd de lengtegroei en blauw de breedtegroei van planten.

Blauwe TL buis Maar wist je dat blauwlicht de groei van algen ook bevorderen?

Algen zijn microscopisch kleine plantjes. Algen zijn de oudste planten van de wereld. Ongeveer een miljard jaar geleden waren blauwe algen de eerste planten die zich ontwikkelden. Jaren geleden dacht men dat blauwlicht enorm belangrijk was voor de planten in een aquarium. Nu blijkt dat het blauwlicht een stuk minder belangrijk is dan men vroeger dacht. Omdat algen mee profiteren van het blauwe licht waar de plantengroei mee bevordert word. Teveel blauw licht zorgt voor versnelde groei aan algen. Door het blauwe licht beperkt te houden zorg je dat algen daar zo min mogelijk van kunnen profiteren.

Veel groeilampen zijn gemaakt op de oude gedachtegang. Oude lampen produceren aanzienlijk meer blauwlicht waar kans op het groeien van algen juist groter wordt. Het beste kun je de oude lampen combineren met verlichting waar weinig blauwe spectrum in zit.

Lichtinval van buitenaf zal de algengroei ook bevorderen.

De beginnende aquariaan maakt vaak de fout om zijn aquarium juist op een verlichte plek in huis te plaatsen. Zo heeft het aquarium immers minder verlichting nodig en kan je de vissen goed zien. Het licht van buiten zorgt voor veel ongewenste algengroei omdat het een groot lichtspectrum heeft. Plaats daarom nooit een tropisch aquarium in direct zonlicht, maak desnoods gebruik van zonnewering.

Laat planten wennen aan de lichtkleuren.

Planten kunnen aan lichtkleuren wennen. De pigmenten van bladeren passen zich aan bij sommige kleurenspectrum's. Als de lichtkleur verandert, is opnieuw aanpassen voor deze bladeren niet mogelijk en zullen ze afsterven. Dit zie je vaak bij aanschaf van nieuwe planten. De plant moet nieuwe bladeren aanmaken om zich weer optimaal van voedingsstoffen te kunnen voorzien.

Bij het vervangen van een lamp moet je daar rekening meehouden. Vervang daarom nooit in één keer alle lampen, maar wacht tenminste 2 maanden voor je de volgende lamp vervangt. Geef de planten genoeg tijd om de verandering van het kleurspectrum bij te kunnen houden.

Er is ook een artikel geschreven over algen: Algen beperken in het aquariumSteun ons op social media