Algengroei beperken met inzet van algeneters

Alg in aquarium

In ieder aquarium komt algen voor. Algen zijn microscopisch kleine plantjes. Algen zijn de oudste planten van de wereld. Ongeveer een miljard jaar geleden waren blauwe algen de eerste planten die zich ontwikkelden. Algen hebben geen bladeren, wortels, bloemen of andere organische structuren die de hogere planten typeren.

Algetende slakken

Door de jaren heen zijn er veel verschillende soorten algen ontdekt, waarvan de groene bij een aquarium het meeste voorkomt. Algen zijn microscopisch kleine plantjes waardoor de bestrijding vaak moeilijk is.

De meeste vinden algen een storend aanzicht. Een lichtgroen laagje over stenen kan ook best mooi zijn, het geeft een natuurlijk uiterlijk. Het probleem bij algen is dat ze het aquarium vaak gaan overheersen. Dit komt omdat algen veel makkelijker voedingsstoffen uit het water halen dan de aquariumplanten die zich eerst moeten aanpassen aan de nieuwe omgeving. Ze zorgen daardoor dat de planten minder snel kunnen groeien. De vissen kunnen zelfs door sommige algen ziek raken. In tegenstelling tot een cichliden biotopen zijn de groene algen meestal wel gewenst, zij zijn tevens een voedselbron voor vissen.

Een groene laag op uw ruit zorgt voor een onverzorgde indruk. De groene algen (puntalgen) groeit het snelste aan de ruit van het aquarium. Dit komt door direct licht of teveel voeren van de vissen. Ook te veel vissen in uw aquarium kan een oorzaak zijn. Gelukkig is de groene alg niet schadelijk maar kan zorgen voor een storend aanzicht. Ververst daarom regelmatig een deel van het water, dit helpt tegen ophoping van stoffen die de algen veroorzaken.

Ruitmagneet om algen mee te verwijderen Er is een handige ruitmagneet op de markt waar je makkelijk het alg aan de ruit mee kan verwijderen. Met behulp van de ruitmagneet maak je de ruit weer snel glashelder en geef je de alg weinig kans om op de ruit hardnekkig vast te hechten. Verwijder hiermee regelmatig de groene algen van de ruit. Wanneer je de algen te lang laat zitten wordt het moeilijk om ze nog te verwijderen. In dit geval kunt u beter een algenschraper gebruiken, hiermee kunt u de hardnekkige algen aan de ruit mee verwijderen. Wees voorzichtig bij het gebruik van een algenschaper, voorkom krassen aan het glas!

Algeneter: Crossocheilus siamensis Algeneters kunnen je ook een handje helpen bij het verwijderen van alg in uw aquarium, maar verwacht hier niet teveel van. Ondanks dat de algeneter een harde werker is blijft er nog altijd een klus over voor de aquarium beheerder.

De Siamese algeneter (Crossocheilus siamensis) lust bruine en groene alg, een harde werker maar jaagt soms achter de andere vissen aan. De Otocinclus vittatus en andere Otocinclus soorten zijn ook alg-eters, het zijn groepsvisjes.

Algeneters kunnen de puntalgen terugdringen maar slakken zijn daar nog veel beter in! Het nadeel bij slakken is dat ze de planten kunnen aantasten. Slakken eten voornamelijk puntalgen van de bodem, ruiten, stenen of planten. Verder eten slakken dode plantenresten en voedselresten.

Men kon zich niet voorstellen dat garnalen, krabben en kreeften in zoetwater-aquaria konden gehouden worden, nu zijn ze erg in trek! Niet alleen worden algen gegeten, maar ook dode plantenresten, voedselresten en andere afvalproducten. Wanneer afvalproducten op de bodem blijft liggen gaat het rotten en zal de waterwaardes verslechteren wat uiteindelijk kan zorgen voor meer algengroei. Zo hebben ze net als slakken een dubbele werking om algen te bestrijden.

Algeneter: de oranje garnaal Algen groeien alleen op plekken waar de condities voor hen goed zijn.
Je moet daarbij denken aan de oppervlakte van het hechtvlak, de hoeveelheid licht en aanvoer en behoud van voedingstoffen. De voedingsstoffen voor algen komen van afval van de vissen, onopgegeten voedsel, en het vergaan van organisch materiaal zoals dode planten.

Voorkom het ontstaan van algen.
Zorg voor een voedselrijke bodem, een neutrale Ph, enkele snelstgroeiende waterplanten, afwisselend voeren, aangepaste filtermaterialen en regelmatig verversing van aangepast water.Steun ons op social media