Dekruit
Een dekruit is een ruit die de bovenkant van het aquarium afsluit. Er zijn ook kunststof deksels die net als de dekruit de bovenkant volledig kan afschermen. Aquariumvissen komen gedeeltelijk bovenwater en kunnen ziekraken als er teveel verschil in warmte is. De dekruit zorgt ervoor dat er weinig temperatuursverschil zit tussen het wateroppervlak en dekruit. Hierdoor is de kans dat een vis ziek kan raken een stuk kleiner.
Voordelen van dekruit:
- Minder waterverdamping
- Minder kans op uitspringende vissen
- Water houdt langer de temperatuur vast
- Tussenruimte blijft warm
Nadelen van dekruit:
- Condens
- Schoonhouden
Condensvorming door dekruiten
Een nadeel bij een dekruit is dat er condens aan de binnenkant van de dekruit kan vormen. Drijfplanten kunnen daar slecht tegen, een druppel condenswater op een blaadje kan al fataal zijn. Als je toch drijfplanten wilt houden dan kan je het beste de dekruit schuinhouden zodat de condensdruppels zich op één plek verzamelen waardoor de planten er weinig last van hebben. Je kan dit doen door een stukje kurk tussen de dekplaat of ruit te plaatsen.
Schoonhouden van dekruiten
Nog een nadeel is dat je de dekruit moet schoonhouden. Bij het schoonmaken van het aquarium kan je het beste de ruit ook schoonmaken. Je kan dit doen door het er met een doekje goed vanaf te vegen. Toch zal erop de duur een kalkaanslag opkomen die je eens per maand heel simpel er vanaf kan halen door JBL Bioclean te gebruiken. Het is een middel wat voor aquariumruiten bedoelt is, die de kalklaag oplost. Het is niet schadelijk voor de vissen en planten, hoewel aanraken uiteraard beter is te vermijden. Het lost hardnekkige kalkafzetting op. Het makkelijkste is om een flesje te nemen waarbij een verstuiver zit.