Menu visaquarium
Latijnse naam:
Carnegiella strigata strigata
Nederlandse naam:
Marmerbijlzalm
Gemarmerde Bijlzalm
Familie:
Gasteropelecidae
De gemarmerde bijlzalm is een nerveuze oppervlaktevis die 5 centimeter lang kan worden. Het is een scholenvis die voornamelijk de bovenste waterlagen bewoont. Dit aquariumvisje is geschikt voor een afgedekt gezelschapsaquarium. Carnegiella strigata zijn uitermate geschikt voor Zuid amerikaanse biotoop.
Ze hebben een vrij aparte lichaamsbouw, gestroomlijnd en kunnen vrij snel zwemmen. De driehoekige lichaam is goud zilver, met een lichte streep van kop tot staart en donkerbruin marmering over het lichaam. De manier van zwemmen is bij deze vis apart, het lijkt alsof hij vleugeltjes heeft. Zijn vinnen lijken vleugeltjes die naar boven staan gericht. Het verschil in geslacht is moeilijk te zien. Bij een volwassen bijlzalm is het vrouwtje aan bovenkant gezien dikker dan het mannetje.
De gemarmerde bijlzalm kan ver uit het water omhoog spring. Het zijn goede springers en gebruiken dit voor het jagen of uit vluchtreactie. Een afdekruit is nodig, want ze springen met gemak uit het aquarium! Soms hoor je ze tegen de dekruit aan springen. Je kan het waterpijl verminderen, zodat ze minder hard tegen de dekplaat aankomen. In het wild springen ze wel 2 a 3 meter uit het water. Het spring vlieg gedrag gebruiken ze om prooien boven water te vangen. De hele school bijlzalmen doen dit meestal bij zonsopgang en zonsondergang.
Zorg voor een open zwemruimte met deels beplanting er omheen. Ze bevinden zich het liefst tussen plantjes, waar ze zich goed in kunnen schuilen. Hoge planten die tot aan het wateroppervlakte komen en drijfplantjes zijn uitermate geschikt als schuilplekjes voor de bijlzalm. In de groep zullen ze de open zwemruimte goed benutten. Er mag wat stroming in het water aanwezig zijn, dan gaan ze tegen de stroom inzwemmen. Zolang er plekken zijn waar het minder stroomt, dan kunnen uitrusten.
Het aquarium zelf hoeft niet groot te zijn, een bak van 60cm breed is al voldoende om deze zoetwatervissen in te houden. Ze stellen verder weinig eisen aan het zoetwateraquarium. Bijlzalmen voelen zich het meest thuis in zacht, zuur water met pH6 waarde, maar een hogere pH waarde gaat ook prima. De temperatuur mag tussen de 23 en 28 graden liggen.
Het zijn vreedzame oppervlaktevissen die soms zelfs wat schuw kunnen zijn. Als ze bang zijn duiken ze vlug naar de midden of onderste waterlaag toe. Wanneer ze nieuw in het aquarium geplaatst worden zie je dit gelijk gebeuren. Ze houden zich in de andere waterlagen op totdat het veilig is.
Bij het nieuw plaatsen moet je ze langzaam wennen aan de waterwaardes. Houd er ook rekening mee dat ze nerveus zijn en dus snel stress kunnen hebben. Voorkom ziekte door stress door ze rustig aan over te brengen naar hun nieuw onderkomen. Eerst in quarantaine plaatsen is aan te bevelen.
Vreedzame rustige medebewoners zijn aan te raden. Houd ze liever niet bij extreem drukke vissen, zoals guppies.
In het wild leven marmer bijlzalmen in scholen van 20 stuks. Het zijn scholenvissen die je in tropisch zoetwateraquarium met tenminste vijf stuks moet samenhouden, het liefst met meer. Met een grotere groep bijlzalmen zullen ze zich snel op hun gemak voelen en tonen ze mooi gedrag en kleur.
Het natuurlijke dieet zijn ongewervelde dieren, met name insecten die in de lucht vliegen of op het oppervlaktewater vallen.
In aquaria is de marmerbijlzalm een alleseter, maar neemt zijn voedsel alleen aan wanneer het aan oppervlakte word gegeven. Droogvoer, diepvriesvoer en levend voer eten ze met gemak. Zinkend voer is zeker geen goede optie. Droogvoer blijft lang genoeg drijven. De bek is gericht naar boven, waardoor ze dit voer makkelijk kunnen pakken. Buiten het droogvoer en diepvriesvoer moet je ze ook soms wat levend voer geven. Rode muggenlarven kan je eenvoudig met pinset vasthouden om te voeren. Ze moeten wel eerst wennen. Wildvang is moeilijker aan vangend voer te wennen. Ze vinden insecten die onder de waterspiegel leven het lekkerst, je kan ze zwarte muggenlarven en fruitvliegjes proberen te voeren.
De kweek is vrij lastig. Plaats een koppel in een speciaal ingerichte kweekbak die vrij donker moet zijn. Het water moet zacht, zuur zijn die dichtbij de pH5 ligt. Voer de vissen afwisselend om ze in kweekconditie te krijgen. Na het fel jagen zullen de eitjes tussen de wortels en drijfplanten worden afgezet. Als alle eitjes op de bodem zijn gevallen moet de ouderpaar worden verwijderd. Na de afzet kan het legsel door de ouders namelijk worden opgegeten.
De eieren komen na ongeveer 30 uur uit. Het duurt 5 dagen voordat de jonge visjes vrij zullen rondzwemmen. Voer de jonge marmere bijlzalmpjes met pantoffeldiertjes of fijn stofvoer. Schakel na 7 dagen over op Artemia naupli.
Herkomst Zuid amerika
Genus Carnegiella
Water Zoetwater
Verspreiding Peru
Plaatsing School
Temperament Zeer vredelievend
Temperament onderling Zeer vredelievend
Voer soort Omnivoor
Voer Alleseter, voorkeur voor zwarte muggenlarven en fruitvliegjes
Waterlaag Boven
Stroming Matig
Kweek Substraatlegger
Lengte min 4cm
Lengte max 5cm
Temperatuur min 23ºC
Temperatuur max 28ºC
Pagina waardering
Aquarianen
Evert Coenen:
Goedendag, mijn zoon heeft guppys en sinds gisteren doet er 1 wel erg raar, het is net of ze geen oriĆ«ntatie meer …
Gup tolt en tuimelt
Hans Hoenders:
Hallo allemaal, ik ben nieuw hier. Ben ongeveer 40 jaar geleden begonnen met deze hobby met een bak van 60x40x40. Daarna …
In de aanbieding
Frank schreuder:
Hallo. Ik heb laatst een paar waaierhandgarnalen gekocht en die zijn natuurlijk een enorme aanwinst in de bak. Nu de …
Witte watachtige laag op waaierhandgarnalen
Visziekten
Aquarium visziekten
Boek over ziekten en aandoeningen van vissen in vijvers en aquaria.
Aquariumplanten
Aquariumplanten van A-Z
Boek over tropische zoetwater aquariumplanten. Een onmisbare bron van informatie met 200 soorten waterplanten voor tropische aquaria.
Mijn dierenwinkel