Quarantaine bak voor nieuwe of zieke vissen

Gezonde aquariumvissen Quarantaine bak
Een quarantaine bak is een opvangbak voor vissen die bij een aquarium niet mag ontbreken. Aan een apart aquarium word vaak geen aandacht besteed, als aquariaan probeer je de vissen immers gezond te houden, toch zijn visziektes niet uit te sluiten. Vooral bij een zieke vis is de speciaal ingerichte opvangbak een grote uitkomst.

Quarantainebak voor zieke vissen
Onze tropische zoetwatervissen kunnen ziek worden. Sommige visziektes zijn overdraagbaar. Een zieke vis die besmettelijk is kan je het beste in een speciaal ingerichte quarantaine bak plaatsen. Door de vis apart te zetten, afgezonderd van de groep kan je voorkomen dat de andere zoetwatervissen ook ziek worden.

Hoe sneller de aquariumvis met de besmettelijke ziekte apart gezet word hoe beter. Ziekteverspreiding moet zo snel mogelijk worden uitgesloten. Daarom is het belangrijk om te leren hoe je visziektes kan herkennen. Dit doe je door de vissen goed te observeren, bijvoorbeeld tijdens het voeren.

Visziektes herkennen
Vissen observeren en herkennen of ze ziek zijn kan je het beste doen tijdens het voeren. Een zieke vis zal in veel gevallen ander gedrag vertonen. Ze eten minder dan voorheen of nemen helemaal geen voer meer aan. Ze zonderen zich steeds meer af van de groep. Het gedrag is anders dan voorheen. De vis zwemt anders of houden zich op in andere plekken van het zoetwateraquarium. Het uiterlijk van de vis word anders, de kleuren zijn dof of hij heeft vreemde plekken en oneffenheden.

Maar een ziekevis kan ook uiterlijk helemaal niets mankeren, dan word het lastiger om de zieke vis te herkennen. Heb je de zieke vis in quarantaine geplaatst, dan kan je het behandelen met geneesmiddel, indien dit nodig mocht zijn zonder dat de andere vissen in aanraking komen met het medicijn.

Quarantainebak Een goede quarantainebak
Het is een klein apart ingericht aquarium die niet in verbinding staat met het echte aquarium. Quarantainebakken functioneren hetzelfde als een normale aquaria. Er hangt een goed werkend filtersysteem, luchtpomp in en voor tropische vissen zit er een verwarmingselement bij. Het hoeft uiteraard geen nieuw aquarium te zijn, een goedkoop tweedehands aquarium voldoet prima als tijdelijk verblijfplaats.

De watersamenstelling is vrijwel hetzelfde als dat van het echte aquarium. In een quarantainebak kunnen zieke vissen zich tijdelijk huisvesten totdat ze genezen zijn. Een quarantainebak kan je ook gebruiken voor je nieuwe vissen tijdelijk in te houden, om te kijken of ze gezond zijn voordat ze aan het bestaand aquarium met vissen worden toegevoegd.

Een quarantainebak kan je het beste nooit gaan gebruiken om vissen standaard in te houden. De inrichting van deze tank moet speciaal zijn. Ga nooit de opvangbak teveel inrichten naar eigensmaak. Vaak word de bak dan toch weer gebruikt als standaard aquarium en komen er vissen en mooie planten in te staan. Daar is een quarantaine bak niet voor bedoeld.

De bak hoeft niet constant te draaien, alleen als er tijdelijk vissen in moeten worden opgevangen. De plek waar de quarantainebak komt te staan is niet geheel onbelangrijk. Net zoals bij een aquarium moet de plek rustig zijn. Een drukke plek kan de vis stress geven. Richt de bak in en voorziet het van vers aquariumwater waarvan de waterwaardes gelijk zijn als van het orginele aquarium.

Doe er wat snelgroeiende plantjes in. Om de bacteriën cultuur te verbeteren kan je wat filterwatten en sponzen uit je draaiende aquarium gebruiken. Het opvang aquarium kan je daarmee snel opstarten. Test het water altijd eerst goed voordat je er een vis in laat zwemmen.

Medicijnen Behandelen met geneesmiddelen
Voor een aantal ziektes bestaan er geneesmiddelen die direct in het aquarium gebruikt kunnen worden. Na de ziektebehandeling moet het medicijn uit het water gehaald worden. Dit doe je door het water speciaal te filteren en veel waterverversen. Het nadeel bij het behandelen in eigen aquarium is dat ook de niet zieke vissen de behandelingskuur krijgen toegediend. Hierdoor kunnen vissen zelfs immuun worden voor het medicijn en werkt het middel niet meer efficiënt als de vis echt ziek is en behandeling nodig heeft. Bij gebruik van een quarantainebak heb je daar geen last van, een groot voordeel.

Laat de vis die overplaatst word de quarantainetank aan de watersamenstelling wennen, net zoals je dit doet bij nieuwe vissen door de plastiekzak steeds wat op te vullen met het aquariumwater. Inplaats van een plastiekzakje kan ook gewoon een klein bakje nemen. De druppelmethode lijkt overdreven, maar een zieke vis is zwak en kan een behoorlijke klap krijgen of zelfs door overplaatsing doodgaan.

Plastiek plantje Quarantaine inrichten
De inrichting van quarantaine is eenvoudiger dan bij een kweekbak of als een standaard aquarium. Je kan er een paar plantjes in plaatsen om de vis wat op zijn gemak te stellen. Neem wat overtollige levende waterklimop of hoornblad. De planten zijn alleen maar om een natuurlijke veiliger voelende omgeving te bieden. De plantjes moeten er toch weer uitgehaald worden als er medicijnen zijn gebruikt. Plastic plantjes kan ook zorgen voor verstopplek en een referentiepunt voor je vis.

Het belangrijkste is dat de bak gevuld is met aquariumwater waarvan de waterwaardes en temperatuur goed zijn. Het water dient ook ververst te worden net zoals bij een normaal aquarium. De bodem kan je voorzien van een handje grind, maar is niet echt noodzakelijk.

Nieuwe vissen in quarantaine plaatsen
Bij het aankopen van nieuwe vissen is een quarantainebak ook erg handig. Als je nieuwe vissen aan een al bestaand aquarium met vissen wilt toevoegen, dan kun je ze het best eerst in quarantaine houden, in een aparte bak om besmetting en ziekteverspreiding te voorkomen. Zo kun je zien of de vissen gezond zijn en voorkom je dat ze al aanwezige vissen besmetten.

Voor de nieuwe aanwinst eraan komt, dient je de quarantainebak klaar te zetten. De speciale vissenopvang zal voor de nieuwe vissen hooguit een maand gebruikt worden. De bak is volledig kaal met alleen een verwarmer en een filter erin. Na aankomst van de nieuwe vissen moet de druppelmethode worden toegepast om ze te wennen aan de nieuwe omgeving. Gedurende de quarantaineperiode moet de nieuwe vissen goed worden geobserveerd om te zien of er niets abnormaals voordoet.

Aquarium temperatuurmeter De vissen hoeven slechts spaarzaam gevoederd worden. Je kan met zeer betrouwbare verwarmingsapparatuur de temperatuur 5 dagen opschroeven naar max. 30 graden, doe dit stapsgewijs. Het verwarmingselement moet geleidelijk aan het water onopgemerkt voor de vis steeds iets warmer maken. Hiermee bestijd je eenvoudig de eventuele aanwezige parasieten. De verdraagzaamheid van de vissen ten opzichte van de temperatuur wordt hier uitgespeeld tegen die van verschillende parasieten, die meestal lager is. Zorg dat er voldoende zuurstof aanwezig is, bij een hoge temperatuur zal water minder zuurstof opnemen, maak desnoods gebruik van een luchtpompje.

Laat de temperatuur na 5 dagen weer langzaam dalen naar de oorspronkelijke temperatuur. Na ongeveer één maand zonder problemen kan je de nieuwe vis overplaatsen naar het groot aquarium. Het overplaatsen naar het groot aquarium doe je ook weer met de druppelmethode om de vis aan de watersamenstelling te laten wennen.

Quarantainebak als kweekbak gebruiken
Je kan de bak ook makkelijk gebruiken als kweekbak. Natuurlijk heb je wel een probleem als er een zieke vis opduikt en de quarantainebak tijdelijk is omgebouwd om vissen in te kweken.Steun ons op social media