Harnasmeerval / Ancistrus dolichopterus

Harnasmeerval - Aquarium vissen

Latijnse naam: Ancistrus dolichopterus
Nederlandse naam: Harnasmeerval
Borstelneus
Familie: Lepisosteidae

Informatie aquarium vissen:

Ancitrussen zijn er in veel verschillende soorten, kleuren en patronen. De Ancistrus dolichopterus komt vrij vaak voor in de handel. Ancistrussen zijn harnasmeervallen van de familie Loricariidae. Ze hebben vlezige tentakels op de snuit zitten wat op een borstel lijkt. Dankzij de sierlijke franjes bij de neus hebben ze de bijnaam borstelneus gekregen.

De borstelneus kan je het best solitair houden of in een koppel. Let goed op bij het plaatsen van een koppel, dat het ook echt een koppeltje is. Als ze nog klein zijn is het geslachtsonderscheid moeilijk te zien. Als je ze als koppel gaat plaatsen moet je op de opvallende tentakels op de snuit letten.

  • De man vormt een gewei op zijn kop.
  • De vrouw krijgt geen of amper stekeltjes.

Houdt geen twee mannetjes, want deze gaan gegarandeerd met elkaar vechten als ze ouder worden! De soortgenoten worden erg opgejaagd dat deze uiteindelijk overlijden.

Het is onderling een territoriaal dier maar vredelievend met andere vissoorten. Alleen tijdens broedperiode kan de bodemvis agressief zijn, het zijn holen broeders. Tegenover andere meervallen zijn ze redelijk verdraagzaam. Zorg bij het plaatsen van andere meervallen dat er ruim voldoende bodemruimte is.

Een aquarium hoeft voor een solitair gehouden Ancistrus niet groot te zijn, in één meter bak voelt die zich prima op zijn gemak. In gezelschapsaquarium gaat het prima samen met kleinere vissen. De ideale waterwaarden zijn pH 6 tot 8 met een temperatuur van 23 tot 26 graden. In zijn natuurlijke omgeving is snelstromend zuurstofrijk water, dit kan je nabootsen door een krachtige filterpomp en een luchtpomp met zuurstofsteentje. De luchtpomp wordt veel gebruikt voor extra beluchting. Overdag schuilen ze op donkere plekken in het aquarium onder bijvoorbeeld stukken kienhout.

Ancitrussen wroeten veel op de aquariumbodem. Een zachte bodem zoals zand of fijn grind is daarvoor geschikt. Er zijn speciale bodembedekkers die geschikt zijn voor bodembewoners, dit staat op de verpakking vermeldt. Dit voorkomt beschadigingen aan de vis, soms wroeten ze zo woest dat de plantjes die slecht geworteld zijn daardoor makkelijk losraken.

Het aquarium moet voldoende schuilplekken hebben en schaduwplekken. Een halve kokosnoot werkt prima als onderdak, maar er zullen meer schuilplaatsen aanwezig moeten zijn. Maak van rotspartijen en kienhout veel schuilmogelijkheden met voldoende beplanting daar omheen, dat zullen ze zeer waarderen.

Kienhout mag beslist niet ontbreken. Hout bestaat voor een groot deel uit cellulose. In kienhout zitten ook cellulose. Deze voedingsstof zullen ze uit het kienhout zuigen. Je zult ze daar dan ook regelmatig aan zien schrapen.

De borstelneus is een omnivoor, dierlijk en plantaardig voedsel wordt aangenomen. Hoewel ze vaak als herbivoor worden aangezien, dit komt omdat ze zich het meest van algenvoedsel voorzien. De groen eter die zich voornamelijk voed met algen die ze met hun borstelbek overal vanaf schrapen. Plantaardig voedsel kunnen ze als de beste verorberen. Plaats de vis in een al ruim draaiende aquarium, die voldoende bealgd is. Is er een tekort aan algen in aquarium, dan kan je de borstelneus bijvoeren met voertabletten voor bodembewoners en wat algentabletten.

Ancitrussen zijn ook gek op groenten. Een stukje komkommer, sla, broccoli, spinazieblaadjes, waterkers, doperwten eten ze graag. Allerlei groenten, er is voldoende keus om afwisselend te voeren. Lees meer over groenvoer voor vissen. Bij sommige eerst even de schil ervan open kerven. De wat hardere groenten even blancheren (koken in water tot het zachter wordt). Voer nadat het licht uit is, dat is de beste tijd voor deze vis.

Het is een gemakkelijke vis voor beginners. Erg leuk om te aanschouwen als die aan de ruit plakt, op zoek naar algen. Een stukje groenten eet of op een stuk kienhout zit of gewoon lekker in een kokosnoot zich probeert schuil te houden voor de overige vissen. Het is een actieve vis, na even uitgerust te hebben zal de Ancistrus dolichopterus weer snel actief verder gaan met het zoeken van voedsel in het tropisch zoetwateraquarium.

Kweek verslag Harnasmeerval vissen:

Ancistrus kweken gaat vrij gemakkelijk. De kweekbak moet ingericht zijn met kienhout en verstop plekjes, liefst holletjes met voldoende ruimte om daarin eitjes af te zetten.

Je hebt minimaal 3 legholen nodig, hoe meer hoe gunstiger het is. Neem een paartje en zet het vrouwtje als eerst in de kweekbak. Het vrouwtje kan dan als eerst de bak verkennen. Plaats na een week het mannetje erbij, andersom kan het mannetje dominant gedrag vertonen en de kweekbak als zijn territorium behouden. Indringers worden dan weggejaagd inclusief het vrouwtje. Na het plaatsen van het vrouwtje kan ze schuilplekken zoeken om te vluchten voor het mannetje indien dat nodig mocht zijn. Laat ze voor de rest hun gang gaan, je kan ze niet dwingen.

Als ze elkaar goed verdragen dan zal het mannetje gaan wapperen en een broedplaats schoonmaken. Dit kan een uitgeholde halve kokosnoot in aquarium zijn of een ruimte tussen stenen. Tussen kieren van kienhout, leisteen of pvc buisjes bedoeld als legholen waar ze in kunnen kruipen. Hij lokt het vrouwtje en dwingt haar tot afzet van eieren. Dit kan soms een beetje ruw eraan toe gaan. Na het afzetten kan je het vrouwtje uit het aquarium halen. De eitjes worden bewaakt door het mannetje tot ze uitkomen en vrij zwemmen. Het Ancistrus dolichopterus mannetje neemt de zorg voor de eitjes en de jongen volledig op zich. Hij zal het kroost en pasgeborenen met vers water toe waaieren.

In een gezelschapsaquarium is het normaal dat er een deel wordt opgegeten door andere vissen. Het moment dat de jongen gevaar lopen om op gegeten te worden is wanneer ze vrij gaan rondzwemmen. Indien nodig plaats ze dan over in een apart aquarium. Je kan ze wegzuigen met een slangetje en ergens anders huisvesten. De uitgekomen larfjes mag je gericht voederen of gewoon niet bijvoeren, zodat de sterkste zullen overleven. Zorg voor voldoende waterverversing zodat ze trek houden en zelf naar voedsel blijven zoeken, dan zullen ze snel opgroeien. Bij de visjes zal je de ancistrusmannetjes pas herkennen als je de hoorntjes ziet groeien op de neustreek.


Herkomst Zuid amerika

Water Zoetwater

Verspreiding Brazilië

Plaatsing Solitair

Temperament Vredelievend

Temperament onderling Territoriaal

Voer soort Omnivoor

Voer Alleseter, voorkeur algen

Waterlaag Bodem

Stroming Hard

Kweek Holenbroeder

Aquarium lengte 100cm

Lengte min 12cm

Lengte max 16cm

Temperatuur min 23ºC

Temperatuur max 26ºC


  • pH min: 6
  • pH max: 8
  • GH min: 5
  • GH max: 15
  • KH min: -
  • KH max: -


Steun ons op social media