Menu visaquarium
De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen
15 berichten • Pagina 1 van 2
#1
18-07-2015 - 13:12:17
Door:
Sibrecht h
Berichten:
41
Ik heb mijn aquarium nu ongeveer één week.
Het valt me op dat er een van de 2 bettas scheef zwemt. Bijna met haar oog naar het wateroppervlak.
De ene kant van haar buik lijkt dikker en die wijst steeds naar beneden, dat is de linkerkant. Ze eet wel gewoon.
Weet iemand wat er mis is?
#2
19-07-2015 - 19:49:25
Door:
René de Ruiter
Berichten:
202
Hoe lang heb je het aquarium ingedraaid Sibrecht?
Ben je er bewust van dat een filtersysteem altijd eerst zijn nuttige bacterie moet hebben voordat je daar vissen in plaatst?
Het is moeilijk om de situatie bij je in te schatten Sibrecht. Maar de meeste fouten gebeuren bij het niet goed indraaien van aquarium.
Een aquarium moet altijd eerst goed ingedraaid worden voordat er vissen bij kunnen. Het indraaien doe je zo'n twee weken, liefst iets langer zonder dat er nog vissen in aquarium zitten.
Met het indraaien zorg je ervoor dat er voldoende nuttige bacterie in het filter terecht komen. Dit gaat vrijwel vanzelf, maar het heeft wel tijd nodig. Vandaar dat bij het indraaien altijd twee weken of zelfs iets langer word aanbeloven.
Wanneer je een aquarium niet indraait, dan zullen er hoge nitriet pieken ontstaan die je vissen bijna nooit overleven.
Nitriet kan je meten met een snel teststripje, of druppelstest die vaak nauwkeuriger werken. Maar het probleem is dat hoge nitriet pieken maar tijdelijk opduiken, die kun je dus niet meten.
In een startend aquarium zullen er ongeveer drie hoge pieken opduiken die gevaarlijk zijn. Daarna heeft het filter voldoende nuttige bacterie verzameld die de pieken kunnen opvangen, waardoor die gevaarlijke hoge pieken minder zijn.
Een vis die getroffen word kan op de bodem hangen. Is niet actief meer, zijn kieuwen zijn vaak rood gekleurd. Hij ademend heel snel.
Wanneer je het aquarium niet goed hebt ingedraaid en het zo ernstig is dat je vis daardoor op de bodem ligt. Waarbij je merkt dat die vlug ademt of rode kieuwen heeft. Dan kun je het best 50% van je water verversen. Om je vis te redden.
Zorg dat je heel veel witte watten in je filter stopt, maar laat de rest er wel gewoon bij in zitten. De witte watten hebben de eigenschap om heel snel nuttige bacterie te verzamelen. Die je op dat moment heel hard nodig hebt.
Daarbij moet vooral stoppen met schoonmaken van je aquarium en stoppen met voeren. Ook geen middeltjes in de bak gooien.
Het enige wat je nog wel aan middeltjes kan gebruiken zijn waterverbeteraars, die helpen om je bacterie cultuur in het filtersysteem sneller op gang te brengen. Aan te raden is om deze te halen in aquariumwinkel.
Het kan natuurlijk zijn, dat in jouw geval, Sibrecht er iets anders aan de hand is. Het is zoals gezegd, moeilijk na te gaan wat er mis is. Maar als ik in de buurt komt van het probleem, dan is dit het advies.
Je mag ook nooit het filtermateriaal schoonmaken. Omdat daarin dus die belangrijke bacterie zitten. Die zijn van levensbelang voor je aquariumvissen.
Ook bij het schoonmaken van een aquarium is het belangrijk om nooit teveel in één keer schoon te maken. Maak een aquarium in delen schoon. De ene week de ruit en een stukje van de bodem. De andere week daarop weer een stukje van de bodem. Op die manier blijven de nuttige bacterie in leven.
#3
19-07-2015 - 20:47:05
Door:
Sibrecht h
Berichten:
41
Ik heb de Betta even gevangen en dag zat hij / zij een wit vlekje/bultje achter haar kieuw en net voor haar vin aan de rechterkant. Daarmee kan ze dus niet goed kracht zetten om te zwemmen denk ik.
Wat dat witte flekje/bultje is geen idee ik ben ju de bettas aan een trucje aan het leren Door een hoepen heen zwemmen kan het aan de stof van het hoepeltje liggen? Een soort plastic denk ik.
Ik heb het aquarium niet laten inlopen. Maar het is een overgenomen aquarium dus alles wat erin zat, zit er nu nog in. Maakt dat uit?
Maar wat bedoel je met die watten zijn dat speciale watten?
Ik wil dat graag proberen maar zou daar graag wat meer info over willen :)
Ik wil daar niet ook zo'n stomme fout over maken dat er vissen doodgaan :(
#4
19-07-2015 - 21:43:57
Door:
René de Ruiter
Berichten:
202
Het indraaien is enorm belangrijk. Het kan makkelijk zijn dat die bultjes door bacterie infectie komt. Wat kan komen doordat de bak niet goed is ingedraaid.
Maar zoals ik al zei, neem mij niet kwalijk als ik het verkeerd inschat. Ik kan niet van afstand zien wat daar gebeurt. Ik kan je er alleen hints op geven, hopelijk in de juiste richting.
Omdat je zei in vorige bericht, dat je aquarium nu ongeveer één week hebt, ging mijn gedachte er meteen uit dat die niet goed is ingedraaid, vandaar.
Die gedachte maakte ik ook mede omdat tijdens een foute start. Het gehaast een aquarium vullen, vaak de meeste problemen voorkomen. Heel vaak gaan in die periode de dieren dood of worden ernstig ziek.
Omdat normaal leidingwater (drinkwater) nu eenmaal geen viswater is. Een filtersysteem hoort het water altijd eerst voor lange tijd te zuiveren voordat er vissen in mogen zwemmen.
Het zuiveren word gedaan met die benodigde goede bacterie die in je filtermaterialen gaan huisvesten. Zonder die goede bacterie is het water voor vrijwel alle vissen niet leefbaar.
Die witte watten zijn bedoeld als tijdelijke oplossing, om daarmee te zorgen dat je filter snel met nuttige bacterie komen te zitten. Daarna moet het filter weer zonder witte watten volledig kunnen draaien. Het is dus een trucje om snel meer bacterie in je filtermaterialen te krijgen.
Die witte watten kun je bij aquariumwinkel halen. Meestal in een doosje met 10 vierkante witte doekjes, wat dus op watten materiaal lijkt. Dit spul kan 100% geen kwaad in je aquarium. Het wordt altijd gebruikt in ieder aquarium. Als je het de aquariumverkoper vraagt, waar de witte watten filtermateriaal ligt, dan wijst hij je meteen naar juiste hoek.
Voor normaal gebruik zijn deze watten bedoeld om de fijne stofdeeltjes uit het water te halen. Zodat het aquariumwater lekker helder blijft. Maar het mooie van die witte watten is dus dat deze heel snel nuttige bacterie in zich krijgen.
Ik gebruik die watten altijd als ik een aquarium wil opstarten. Dan kan ik enorm snel het aquarium indraaien. Ik prop gewoon heel zo'n pakje met 10 vierkante witte doekjes bij mijn andere filtermateriaal. De doekjes vervang ik later dan steeds wat meer voor sponzen. Hoe meer filtermateriaal je in het filter kan proppen, hoe beter het is. Des te meer nuttige bacterie je in het filtersysteem krijgt.
Daarnaast gebruik ik een flesje waterverbeteraar om het bacterieproces te versnellen.
#5
19-07-2015 - 22:00:43
Door:
Sibrecht h
Berichten:
41
Ik denk niet dat het een nitraat piek was, want de kieuwen zijn niet rood ofzo. Maar ik heb wat foto's gemaakt en geupload naar youtube.
Misschien kan je even kijken of je weet wat het is.
ik hoop dat je kan helpen.
heel erg bedankt alvast!
#6
19-07-2015 - 22:34:51
Door:
René de Ruiter
Berichten:
202
Ik heb je video gezien.
Ja, dat is duidelijker. Het lijkt op een gezwel door bacteriële infectie. Je kan daar het medicijn "Baktopur direct" voor gebruiken.
Baktopur direct is een effectief werkzaam waterbehandelingsmiddel tegen bacteriële infecties bij zoet- en zeewatervissen – ook in een gevorderd stadium.
Het helpt tegen Columnaris-ziekte, vinrot, kieuwrot, Aeromonas- of Pseudomonas-bacteriën, ontstekingen en open zweren evenals buikwaterzucht. Het geneesmiddel is ook effectief tegen grijswitte of wat prop-achtige plekken op de huid en vinnen van uw vissen.
Sera baktopur direct bestrijdt snel en betrouwbaar zware bacteriële aandoeningen zoals buikwaterzucht of bloedige ontstekingen en gezwellen bij zoet- en zeewatervissen.
#7
19-07-2015 - 22:36:12
Door:
Sibrecht h
Berichten:
41
Bedankt! Waar kan ik het kopen? Is de ziekte ook dodelijk als ik het niet koop? Wanneer is het echt nodig?
#8
19-07-2015 - 22:44:50
Door:
René de Ruiter
Berichten:
202
Ik zou het gewoon vlakbij in een aquariumwinkel halen.
Maar je kan ook kiezen om het ergens online te bestellen. Ik heb even gezocht waar je dit spul het best kan bestellen.
De webwinkel via de link is wel een vrij goede winkel, daar heb ik ook wel bestellingen gedaan. Maar zorg zelf dat je wel voorzichtig genoeg bent met online-bestellingen.
http://www.aquariaveldhuis.nl/index.php?productID=6237
Je hoeft het niet perse te gebruiken, maar beter is van wel. Aan jouw de keuze.
Wat je vooral moet doen is zorgen dat je water beter word. Zoals ik al aangaf eerder, het water is uiterst belangrijk. Een bacteriële infectie kan je voorkomen door te zorgen dat je filtersysteem optimaal draait met nodige bacterie, maar ook zorgen dat het water zelf goed blijft door niet teveel middeltjes te gebruiken. Door matig voeren en door je aquarium zo nu en dan gedeeltelijk schoon te maken. Alles in je aquarium moet je altijd in delen schoonmaken. Nooit alles in één keer.
#9
19-07-2015 - 22:47:22
Door:
Sibrecht h
Berichten:
41
Het probleem is wel mijn ouders zeggen dat het maar een vis is en daar we het eerst moeten aankijken.
Ik zie dat niet zo, maar ik weet niet zo goed wat ik moet.
Daarom mijn vraag of het ook over kan gaan als ik het niet koop.
#10
19-07-2015 - 22:59:38
Door:
René de Ruiter
Berichten:
202
Het kan overgaan zonder. Maar je moet wel zorgen dat de waterkwaliteit beter wordt. Eigenlijk zoals ik hierboven al uitgelegd hebt.
De bacteriële infectie is opgedoken, doe je daar niets aan, dan blijft het in je bak aanwezig.
Je moet zorgen dat je heel veel goede bacterie in je filtermaterialen krijgt. Die zorgen dat je water optimaal en leefbaar word voor je vissen.
Bij alleen een bacteriële infectie zou je een groot deel van je water kunnen verversen, zo'n 50% van je aquariuminhoud. Ook een luchtpompje met bruissteentje gebruiken om bubbels te maken in het water voor extra beluchting. Extra waterbeweging is namelijk goed.
Pagina waardering
Aquarianen
Monique Anthonio:
Goedendag allemaal, ik heb sinds een paar maanden 2 clownbotias in mijn aquarium die het tot voor kort goed deden maar …
Zieke clownbotia
Rico:
Sinds vanochtend heb ik ineens deze witte vlek op het glas. Er af poetsen lukt niet iemand een idee wat er aan de hand …
Grote witte vlek op glas aqaurium
Sjaantje Seelen:
Hallo ,ik heb jonge visjes maar ze laten de appelslakken niet met rust,ook heb ik raceslakken erin zitten,ook daar …
Visjes bijten appelslakken
Visziekten
Aquarium visziekten
Boek over ziekten en aandoeningen van vissen in vijvers en aquaria.
Aquariumplanten
Aquariumplanten van A-Z
Boek over tropische zoetwater aquariumplanten. Een onmisbare bron van informatie met 200 soorten waterplanten voor tropische aquaria.
Mijn dierenwinkel