De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen

Terug

Onderwerp:

Luchtbelletjes uit mijn filter

11 berichten • Pagina 1 van 2

#1

Door:
Nino

Berichten:
5

Geregistreerd:

Ik heb nu bijna 4 dagen mijn aquarium met een filter en een luchtpomp en twee plantjes erin (zonder vissen). Maar vanaf het begin zitten er overal luchtbelletjes in hoe krijg ik die weg?
Volgens mij komen de belletjes uit mijn filter.
Ook heb ik nog een vraag over de warmte in mijn aquarium?
Ik wil in mijn aquarium guppies doen en volgens mij moet je water dan 22 tot 27 graden zijn bij mij is het water 29 graden en mijn aquarium staat niet in de volle zon. Wat kan ik hiertegen doen en kan dat kwaad?


#2

Door:
René de Ruiter

Berichten:
393

Geregistreerd:

Guppy's kunnen gehouden worden bij 24 tot 28 graden. Hoe hoger de temperatuur, hoe slomer ze worden. Hoe lager de temperatuur hoe minder mooi de kleuren zijn. Neem een tussenweg: 25 tot 26 graden, waar veel vissen het goed in doen.

Als je bak een hogere temperatuur heeft dan is ingesteld, dan komt dit door:

1. Hoge kamertemperatuur, warme omgeving of ruimte.

2. Een apparaat dat een hoop warmte afgeeft, bijvoorbeeld de filterpomp of een slecht functionerende verwarmingselement.

Het voordeel is dat je nog geen vissen hebt, je kan dan nog alles makkelijk uittesten. Stel dat je later andere vissen erbij wilt, dan moet de temperatuur omlaag kunnen.

Zet de verwarmingselement eens uit en meet na drie uurtjes of de watertemperatuur is gedaald. De warmte kan ook afkomen van de filterpomp.

Bij startend aquarium kunnen er inderdaad overal belletjes zijn die later weer verdwijnen. Belletjes uit je filter, daar heb ik geen ervaring mee. Je kan het filtermateriaal even in een emmertje met aquariumwater doen. Dan kijken waar de luchtbelletjes vandaan komen. Zit het in de emmer of nog in je filterbehuizing. Misschien kom je dan meer te weten. Het kan geen kwaad als je het even eruit haal. Eerst goed kijken waar het vandaan komt, voordat de vissen erin gaan.

Als je de filtermateriaal eruit haalt dan komt er misschien een witte waas in je bak, dit zal later wel weer verdwijnen. Het verdwijnt na een halve dag of sneller.

#3

Door:
Nino

Berichten:
5

Geregistreerd:

Dankjewel rene voor de informatie, op mijn zolder is het 29 graden in de zomer. Mijn TL buis is 5 uurtjes uit geweest en het aquarium is nu nog 29 graden mijn mijn verwarmingselement is al 2 dagen uit. Is er misschien iets dat mijn water kan koelen als ik aan mijn filter voel is hij niet warm. Maar over de luchtbelletjes ga ik je tips volgen maar weten jullie of dit een goede filter is TetraTec IN 400 Intern filter 30-60 L
Want mijn filter maakt best veel herrie.
(Dit is mijn eerste aquarium dus heb niet heel veel verstand)
Ik heb mijn fitermaterial in een emmer gedaan (interne filter met een soort spons) daar zie ik niks in in mijn aquarium heb ik mijn filter aangedaan en volgens mij is het nu erger ook heb ik een vraag er moeten toch bacteriën in het filter zitten moet ik deze schoonmaken of later pas? En licht het aan het filter

#4

Door:
René de Ruiter

Berichten:
393

Geregistreerd:

Dan is het de omgevingstemperatuur, dat is wel minder want dan moet je zien te koelen. Hoewel 29 graden op zich nog kan, maar op echt warme dagen zal het water nog warmer zijn.

Je kan een fan / ventilator gebruiken. Die zijn voor aquaria te koop, maar je kan het ook zelf in elkaar knutselen met één of meerdere kleine fannetjes die in een pc op de cpu vastzitten. Die bouw je dan in het deksel of laat je over het wateroppervlakte heen waaieren, dat geeft verkoeling, maar hoeveel dat scheelt in graden weet ik niet.

Voor je filter, kijk dit even. Daar zie je hem draaien met weinig geluid. Filter TetraTec In 400 Plus

Het filter is geschikt voor een 30 tot 60 liter aquarium. Het beste is om een iets krachtigere te nemen. Als je goed naar zijn planten blaadjes kijkt, zie je dat er algen opzitten. Het lijkt erop dat er te weinig waterbeweging aanwezig is. Alle blaadjes moeten een klein beetje beweging hebben om die algensoort te voorkomen. In de video heeft hij hem wel veel aan wateroppervlakte gericht, maar dat is wel gunstig om voldoende zuurstof aan het water te krijgen voor de vissen en een kaamlaag te voorkomen.

Ik begrijp niet goed uit je antwoord waar de belletjes het meest zichtbaar waren, maar het lijkt erop dat je zegt dat ze uit je filterbehuizing nog steeds afkwamen. Als dat zo is, dan kan het je filter zijn. Probeer eerst iets aan de verkoeling te regelen, misschien trekken de belletjes nog wel weg?

Ja, in de sponzen komen bacteriën te zitten. Die zijn nodig voor de leefbaarheid, daarom noemt men dit ook wel de nuttige bacteriën. Deze vernietigen de slechte stoffen uit water. Het best is dus zo min mogelijk je sponzen schoon te maken. Hoe meer bacteriën, hoe beter. Des te gunstiger is het voor je aquarium. Als je filterpomp moeite krijgt omdat de sponzen teveel beginnen dicht te slibben, dan kan je één spons uitnemen en die lichtjes uitknijpen. Je zult dan een zwarte-drab uit de spons zien komen, het water wat je eruit knijpt is donker (Alsof het heel vies geworden is), dat zijn de bacteriën die nodig zijn.


#5

Door:
Nino

Berichten:
5

Geregistreerd:

De luchtbelletjes zijn kleiner dan een kwart millimeter en zitten door heel mijn aquarium. Daarom is het een heel lelijk gezicht als ik mijn filter uitdoe dan is het weg.
de straal die uit mijn filter komt is ook niet echt mooi niet dat dat belangrijk is maar ik denk dat het door de straal komt.

#6

Door:
René de Ruiter

Berichten:
393

Geregistreerd:

Ja, dat kan ik wel. Dat heb ik ook met een uitlaat stukje wat ik op de pomp kan zetten. Dan krijg je onwijs kleine bubbeltjes en die zie je dan inderdaad door heel je bak heen dwarrelen en een deel stijgt langzaam naar boven.

Bij mijn uitlaat stukje op de pomp is dat juist de bedoeling, het is om meer zuurstof in de bak te krijgen. Daar had ik het voor gekocht, maar het resultaat vond ik toen niet bepaald mooi. Veel te veel kleine bubbeltjes overal.

Die bubbels worden gemaakt door wat lucht in het pijpje door te laten. Dit wordt dan door de druk van de pomp het aquarium in geblazen.

In jouw geval kan het dus makkelijk zijn dat het pompje niet goed dichtsluit op je filter. De pomp trekt dus ergens wat lucht mee en duwt dit met kracht het aquarium in. Misschien is het waterniveau niet hoog genoeg? In ieder geval krijgt de pomp wat lucht mee, waardoor hij het je bak in blaast. Dat moet het wel zijn dan, want dan krijg je die gekke kleine luchtbelletjes. Ik weet geen andere oplossing, dan enkel het waterpeil te veranderen. Hopelijk helpt het.

#7

Door:
Nino

Berichten:
5

Geregistreerd:

Zoals ik al zei ik heb er niet veel verstand van maar moet mijn filter helemaal onderwater of niet?

#8

Door:
René de Ruiter

Berichten:
393

Geregistreerd:

Ja, die moet helemaal onderwater.

Bij de TetraTec IN 400 zie ik, dat er aan bovenkant een slangetje op zit (op het groene dopje), als die boven het water uitsteekt, schijnt het kleine luchtbelletjes te geven.

Dus als je het helemaal onderdompel zou het geen luchtbelletjes meer moeten geven. Een andere mogelijkheid is om het slangetje aan de bovenkant volledig af te sluiten, want daar trekt de pomp het lucht vandaan waardoor er luchtbelletjes ontstaan.

#9

Door:
Nino

Berichten:
5

Geregistreerd:

Reneeee
Bedankt mijnfilter is nu stil en de luchtbelletjes zijn weg zit alleen nog met het probleem over de warmte van het aquarium
Bedankt :)


#10

Door:
René de Ruiter

Berichten:
393

Geregistreerd:

Super goed! Ja, dat met je temperatuur, daar zou je op internet eens voor moeten kijken of daar een goedkoop ventilatortje als koeling voor kan vinden.

Bij veldhuis aquaria zie ik er één staan voor 21,50 euro. JBL cooler / koelventilator die automatisch kan in- en uitschakelen. Dit werkt met een ingebouwde sensor. Het geheel werkt op maar 12v. Er staat helaas niet bij hoeveel graden je hiermee het kan laten dalen.

Aquarium Koelers

Maar een pc ventilator is ook een prima optie. Die fannetjes zijn vrij goedkoop, alleen een voeding erbij zien te regelen. Je kan er een tijdschakelaar tussen plaatsen die er dan voor zorgt dat in de avond, als het koeler word, je koelsysteem compleet uitschakelt en de dag daarop weer automatisch inschakelt.

Steun ons op social media