Bodem afhevelen
De aquariumbodem afhevelen, hoe gaat dat eigenlijk in zijn werking.
Tijdens dat je het water moet gaan verversen kan je gelijk de bodem schoon stofzuigen. Niet alleen op de oppervlakte van de bodem ligt afval, ook in de bodem zelf nestelen zich voedselresten en uitwerpselen van de aquariumbewoners. Bij ophoping van resten afval komen giftige afvalstoffen vrij. De nitriet en nitraat waardes gaan hierdoor stijgen. Dit is schadelijk en in hoge aanwezig zelfs dodelijk voor tropischevissen en alle andere aquariumbewoners. Door regelmatig de bodem af te hevelen wordt niet alleen je aquarium schoon maar zorg je ook dat er minder kans is op vergiftiging.
In de bodem nestelen zich ook goede bacteriën. Deze zijn nuttig en zorgen mede voor het biologische evenwicht in het aquarium. Door teveel schoonmaken breek je tevens de bacterie structuur af. Net zoals bij het schoonhouden van het filter-systeem moet je bodemstofzuigen in delen doen. Zorg dat er altijd goede bacteriën blijven gehuisvest in het aquarium!
Electrische bodemstofzuigers
Met een aquarium-stofzuiger, een handig apparaatje wat elektrisch is kan de bodem worden gestofzuigd. Het apparaat werkt op batterijen. Het nadeel is dat deze batterijstofzuiger weinig aanzuigkracht heeft. De batterijen gaan niet lang mee. Aanbeveling is een batterijoplader met heroplaadbare batterijen erbij te gebruiken.
Luchtdruk bodemstofzuigers
De luchtdruk zorgt ervoor dat het water omhoog gepompt wordt. Het vuil word in een zakje opgevangen. Na bodemafzuigen moet het zakje geleegd en schoongemaakt worden. Het zakje kan een aantal keren herbruikt worden. De luchtdruk moet sterk zijn, een krachtige luchtpomp is vereist.
Slang bodemstofzuigers
Je kan ook kiezen voor een eenvoudiger hulpmiddel, een slang voor waterhevelen. In de aquariumwinkel zijn er complete setjes verkrijgbaar. Op de slang zit een verbreedt mondstuk zodat het grind niet mee aangezogen kan worden. Een hevelstarter waarmee het hevelen kan worden opgestart. Een afsluit kraantje om het hevelen eenvoudig te stoppen.
Bodemstofzuiger zelfmaken
Je kan ook zelf een bodemreiniger maken. Met behulp van een stuk slang en emmer kan je de bodemhevelen. Het voordeel hiervan is dat het krachtig genoeg is en tevens aquariumwater kan aftappen. Bij het waterverversen kan je dan gelijk de bodem schoonmaken. Wanneer er een goed mondstuk op word gemaakt zal bij het omwoelen alleen de uitwerpselen en het restvuil uit het grind worden aangezogen. Het grind is te zwaar om de afstand naar de emmer af te leggen en zakt hierdoor terug naar de aquariumbodem.
Benodigdheden
- Stuk slang
- Plastic flesje met dopje
- Plakband
Het mag ook een stuk tuinslang zijn. Met een schaar knip je de bodem van de fles eraf. Draai de dop van de fles eraf en steek de uiteinde van de slang door de schroefopening van de fles heen. Bevestig met een stuk plakband de slang aan het schroefgedeelte van de fles vast. De bodemhevelaar is nu klaar voor gebruik. Plaats de emmer op de grond zodat deze lager staat dan het aquarium. Doordat de emmer lager bij de grond staat bouw je waterdruk op. Dit zorgt dat het water als een waterval in de emmer valt.
Opstarten van de zelfgemaakte bodemreiniger
Bij de zelfgemaakte bodemreiniger moet je eerst leren het te gebruiken. De opstart hiervan lijkt ingewikkelder dan het is. Sommige starten het op door het uiteinde van de slang in de mond te nemen en het water aan te zuigen, dit kan maar is niet nodig.
Houd het uiteinde van de slang stevig met de duim dichtgedrukt in de emmer. Met je andere hand druk je het flesje in het aquarium. Laat het flesje vollopen met aquariumwater. Wanneer het flesje vol zit haal je het uit je aquarium. Houd het gevulde flesje omhoog. Laat je duim aan de andere kant van de slang die nogsteeds in de emmer zit voorzichtig los zodat het water uit het flesje door het slangetje naar de emmer toe loopt. Zorg dat het water niet in de emmer terecht komt, druk snel weer met je duim het uiteinde dicht. Met de andere hand vul je het flesje opnieuw met aquariumwater. Als het flesje gevuld is haal je het weer naarboven en houd je het flesje omhoog. Laat opnieuw je duim in de emmer los zodat het water door de slang naar beneden kan lopen. Zorg weer dat het water niet de emmer inkomt door dit weer optijd dicht te drukken met je duim.
Reiniger opstarten
Bekijk het filmpje waarin uitgelegd wordt hoe je de bodemreiniger kan opstarten.
Dit doe je net zolang totdat de hele slang gevuld is met water. Als de slang helemaal vol zit met water dan druk je voor de laatste keer het flesje in het aquarium. Dit keer laat je het flesje vollopen maar houd het flesje constant onderwater. De duim in de emmer laat je nu los. Wanneer je dit goed hebt gedaan zal het water naar de emmer toe blijven doorstromen.
Houd de emmer goed in de gaten dat het niet overloopt. Wanneer de emmer bijna vol zit kan je met je duim het waterhevelen stoppen. Ondertussen kan je de bodem omwoelen.
Je hoeft niet altijd een emmer erbij te gebruiken. Bij een groot aquarium kan je voorstellen dat er veel emmers gesjouwd moet worden. Je kan dan het aquariumwater weg laten lopen in de gootsteen of ander afvoerputje. Zolang je maar rekening houd met de waterdruk. Het afvoergedeelte moet lager liggen dan de aquariumbodem. Indien je een tuin heb kan je het ook naar buiten afvoeren.
Aquariumwater is uitstekend geschikt voor planten. Nitraat is een stikstofverbinding, dus mest voor planten. Je kunt dit water uitstekend gebruiken voor kamerplanten of voor de planten in de tuin. Het is zacht water en bevat veel minder schadelijke stoffen dan kraanwater.