Levermos - Monosolenium tenerum / Monoseleniaceae

Levermos - Aquarium planten

Latijnse naam: Monosolenium tenerum Nederlandse naam: Levermos Familie: Monoseleniaceae Herkomst: Azië

Aquarium plant Levermos omschrijving:

Dit plantje, de Monosolenium tenerum komt uit Azië. In de natuur groeit het langs de rivieren en tegen rotsen aan. Het heeft een mooie donkergroen kleur. Hij werdt in 2002 geïntroduceerd als waterplant voor in het aquaria. Het plantje is bekend geworden door zijn puizige kussen-achtige groei onderwater. Het heeft weinig licht nodig en doet het goed bij een temperatuur van tussen de 5 tot 28 graden. Het stelt weinig eisen aan de waterwaardens. Hij doet het uitstekend in zacht en hardwater maar heeft de voorkeur voor zachtwater. Hierdoor is deze mossoort uitstekend geschikt voor aquaria.

De groeisnelheid van de Monosolenium tenerum is gemiddeld en kan 2,5 tot 5 cm hoog worden. Op de voorgrond kan de plant mooi de bodem bekleden. Om te zorgen dat de bodem snel als een mooi mostapijt bedekt wordt kun je gaan stekken. Trek een paar kleine stukjes mos eraf en plaats de stukjes er rond omheen. De losse stukken groeien dan vanzelf naar elkaar toe waardoor er een breedt tapijt aan mos ontstaat.

Opvallend bij dit mossoort is dat het bol omhoog gaat staan en het uit allemaal gevorkte deeltjes is opgebouwd. De Monosolenium tenerum zinkt vanzelf naar de bodem maar zal niet aan de bodem hechten. Op de plant komen allemaal kleine luchtbelletjes. Als er veel luchtbelletjes op het mos komt te staan is er een kans dat het mos loskomt van de bodem. Om te voorkomen dat het mos gaat drijven kan je het toch beter vastmaken. Je kan Levermos ook gebruiken om over stenen en hout te laten groeien, dan moet je wel een stuk nylondraad of netje gebruiken. Dit mos word ook wel op achterwanden van aquariums bevestigd.

Om het Levermos mooi te houden moet je het regelmatig trimmen en uitdunnen.

Latijnse naam Monosolenium tenerum

Familie Monoseleniaceae

Herkomst Azië

Plaats Voorin

Waterplant Nee

Bladkleur Groen

Soort Mos

Moeilijkheid Makkelijk

Groeisnelheid Gemiddeld

Belichting Laag

Solitair Nee

Hoogte min 2.5cm

Hoogte max 5cm

Temperatuur min 5ºC

Temperatuur max 28ºC


  • pH min: 5.5
  • pH max: 8.5
  • GH min: 4
  • GH max: 8
  • KH min: -
  • KH max: -


Steun ons op social media