visaquarium.nl - Alles voor de vis aquarium liefhebbers

Zoetwater vlindervissen

Zoetwater vlindervissen

De zoetwater vlindervis met de latijnse naam Pantodon buchholzi werd in 1873 ontdekt door de Duitse onderzoeker Buchholz in oerwoudkreken in Kameroen.

Hij komt voor in tropisch West-Afrika. De vlindervis is geen lieverdje, houdt ze niet met te kleine vissen. Te kleine medebewoners worden als voedsel gezien. Grote vissen dicht aan oppervlaktewater worden niet met rustgelaten.

Het beste kan je ze met robuuste vissen houden die in de middelste en onderste waterlagen leven. Het aquarium moet minstens 80 liter zijn, mits het minimaal 1.20 meter lang is. Stress kan agressie bij ze opwekken. Dichte beplanting, maar vooral drijfplanten zijn belangrijk. Deze vissen houden niet van veel waterstroming. De zoetwatervlindervis kan tamelijk hoog uit het water springen! Door zijn grote borstvinnen lijkt het een vlinder als hij boven het wateroppervlakte uit springt. De afrikaanse vlindervissen kunnen zelfs een klein stukje vliegen. Als hij genoeg snelheid maakt en springt kan hij een stukje zweven. Deze techniek gebruikt ze in de natuur om te kunnen ontsnappen van de vijand.

Vlindervissen eten uitsluitend vlees, ze zijn gespecialiseerde oppervlaktejager. Tijdens hun befaamde sprongen vangen ze insecten die zich aan de wateroppervlak bevinden.

In aquaria noemt men de vlindervis een moeilijk eter, ze eten voornamelijk levend voer. Als vlokvoer vaak wordt gegeven dan zullen ze het uiteindelijk gaan weigeren. Zoetwatervlindervissen eten liever vliegjes, krekeltjes, spinnetjes en mierenpoppen. Ook eten ze graag muggenlarven en pekelkreeftjes, zolang het voer aan wateroppervlakte bevind wordt het zijn prooi. Vooral afwisseling in voer is belangrijk.

Tropische zoetwater vlindervissen zijn geen beginnersvissen. Het verdiend aanbeveling om de Pantodon buchholzi in een aparte hoge bak te houden. Met dekruit kan hij door zijn hoge sprongen ernstige verwondingen overhouden.


Steun ons op social media