De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen

Terug

Onderwerp:

Zwangere maanvis

2 berichten • Pagina 1 van 1

#1

Door:
Jhonaiker Jose Marcano Orta

Berichten:
1

Geregistreerd:

Ik heb een zwangere maanvis alleen ik weet niet wat ik moet doen of kopen


#2

Door:
René de Ruiter

Berichten:
393

Geregistreerd:

Maanvissen kunnen niet zwanger zijn. De maanvis legt eitjes die daarna bevrucht worden door het mannetje.

Dit kan je niet bij het vrouwtje aan buitenkant zien (geen dikke buik). Wel kan je goed aan het gedrag van deze dieren merken dat ze van plan zijn om eitjes af te zetten in aquarium.

De maanvis zet hun eitjes af op een plantenblad of op iets wat vlak is. De eitjes plakken daarop vast.

Soms wordt er wel gebruik gemaakt van een oranje kegel, zoals dit ook bij discusvissen gebruikt worden. In plaats van een oranje kegel kan je ook gebruik maken van een plankje wat schuin in het aquarium staat, waarop de maanvissen de eitjes kunnen afzetten.

Wat moet je doen als je ziet dat je maanvissen eieren beginnen af te stoten? Je hoeft eigenlijk helemaal niets te doen. Maanvissen zorgen heel goed zelf voor hun eitjes en jongbroed.

Wat je wel moet weten is dat maanvissen een leermoment moeten hebben. De eerste keren kan het verkeerd gaan, waardoor ze hun eigen eitjes opeten. Dit doen vrijwel iedere maanvis als eerste keer. Maar hoe vaker ze eitjes afzetten, leren ze steeds beter om voor de eitjes te zorgen.

De eitjes worden vaak als eerst opgegeten als andere vissen de eitjes willen roven. Als de maanvissen niet goed de andere vissen kunnen verjagen, dan eten ze vlug hun eigen eitjes op. Dit is niet erg, maar heeft een gunstige werking voor de maanvis. Er zitten namelijk veel eiwitten in, die helpen om later weer nieuwe eitjes af te zetten.

Maanvissen kunnen ook schrikken wanneer het aquariumlicht uitgaat. In het donker weten ze dan niet goed wat te doen, en eten dan ook hun eitjes op. Je kan dit voorkomen, door te zorgen dat er licht in het aquarium blijft. Het beste is om een klein schemerlampje buiten je aquarium aan te houden, die alleen gericht staat op het blad of plek waar de eitjes zijn afgezet. Zo kunnen de andere vissen wel rusten en de maanvissen de zorg over hun eitjes blijven houden. Zorg dat het licht niet te fel is.

Waar je ook rekening mee moet houden, is dat een goed maanviskoppel wel meer dan 100 eitjes per keer kunnen afzetten. Je hebt dus een groot aquarium nodig met al die jongen.

Er zullen ongetwijfeld wat eitjes schimmelen en daardoor niet uitkomen. Je kan dit voorkomen door het water aan te zuren, dit doe je door wat amandelboom bladeren te gebruiken, die je kan kopen in aquariumwinkel. Dit wordt veel gebruikt bij aquarium vissen kwekers.

Bij de goede eieren komen er binnen ongeveer 5 dagen maanvislarven uit. De larfjes komen na een paar dagen los van het blad en zwemmen dan vrij rond, dicht bij het maanviskoppel. Het maanviskoppel houdt hun jongbroed goed in de gaten en verdedigen ze heel goed.

Je kan de larfjes die loskomen van het blad binnen te voeden met fijn gemalen voer of met stofvoer, wat speciaal bedoeld is voor kleine baby vissen.

Zorg bij het opgroeien, dat je de jonge maanvissen goed blijft voeren, maar niet overvoeren. Het goed blijven voeren is belangrijk, anders krijgen ze groeiachterstand.

Wanneer de maanvisjes groter worden gebruik dan afwisselend voer. Je kan watervlootjes en Artemia gebruiken als basis, met tussendoor allerlei andere klein voer. Gebruik geen muggenlarven als vissenvoer, die maken je maanvissen alleen maar vet.

Steun ons op social media