Menu visaquarium
De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen
10 berichten • Pagina 1 van 1
#1
01-01-2015 - 13:37:59
Door:
Danny delrue
Berichten:
6
Hoi,
mijn sluierstaart hangt onderste boven sinds deze morgen .
mijn andere doen het goed . wat zou het probleem zijn volgens u ?
mvg danny
#2
01-01-2015 - 17:30:07
Door:
Dennisvbeek
Berichten:
22
Dat kan een zwemblaas probleem zijn. Dat hebben veel sluierstaarten. Je hoeft er eigenlijk niets aan te doen. Als het goed is gaat het vanzelf wel weer over.
Het beste is om de vis met rust te laten. Gewoon in zijn huidige bak te laten zitten. Het overplaatsen geeft namelijk allemaal stress en de waterwaardes zijn nooit even goed als in de huidige bak. Zorg wel dat de sluierstaart niet overal naartoe kan drijven, door een te sterke water stroming.
Trek wat plantjes uit de bodem los. Laat deze plantjes aan oppervlakte drijven. Daar krijgt hij beschutting van en drijft de vis niet geheel over het wateroppervlakte.
Anders proberen de waterstroming een juiste richting te geven, door de uitstroom naar een andere hoek te richten.
Op die manier zal je sluierstaart vis met zwemblaas probleem minder snel uitgeput raken. Een sluierstaart vis is gelukkig sterk. Houdt de vis wel in de gaten. Zodat hij niet ergens in vastraakt.
Leg een deksel op de bak, omdat de vis aan wateroppervlakte koud kan vatten.
Beter is op dit moment niet proberen te voeren. Wacht een aantal dagen met vissenvoeren, ook al is de zwemblaas probleem al opgelost. Het beste is om dan alsnog een tijd je vissen niet te voeren, zodat het probleem niet kan herhalen. Wacht tot de vis helemaal is herstelt.
Even wat water verversen kun je ook doen, om in ieder geval er zeker van te zijn dat niets mis is met het huidige water. Ververs zo'n 40% water, van de totale aquarium inhoud.
Voor de rest is het afwachten, hopelijk zal het snel beter gaan met je sluierstaart, zieke vis.
Later kun je eens kijken of je verbetering kan maken met het soort vissenvoer. Veel aquarianen geven namelijk aan dat het kan komen door welk soort visvoer je gebruikt, maar voor nu is dat even minder van belang. Eerst maar eens zien dat je sluierstaart er bovenop komt.
#3
01-01-2015 - 17:42:44
Door:
Danny delrue
Berichten:
6
Hoi dennis,
ik heb al enkele berichten hier gelezen en men stelt telkens voor om die watertherapie te volgen . in water steken zodat hij juist nog onder water zit en telkens opvullen . is dit goed ? ik heb de vis wel ondertussen verstoken want was bang dat hij gaat dood gaan .tis een mooie vis en ik wil hem houden .
want in die andere bak zit wel geen zuurstof en pomp .
mvg danny
#4
01-01-2015 - 19:21:29
Door:
Dennisvbeek
Berichten:
22
Aangezien het nog maar pas is vastgesteld en daarbij het gaat om een sluierstaart, die vaker dit probleem heeft en sterker zijn dan tropische vissen. Denk ik dat het niet nodig is, om direct een watertherapie op te volgen.
Ik heb zelf dit een aantal keren meegemaakt met mijn vissen, dus spreek met enige ervaring.
Danny, uiteraard moet je wel zelf beslissen wat je wilt doen. Kijk naar je vis en schat de situatie in, hoe lang die het op deze manier onderste boven hangend kan blijven volhouden.
Hij moet zo sterk zijn, dat hij het een aantal dagen moet kunnen volhouden. Als je denkt dat het hem niet zal lukken, dan kan je proberen de watertherapie op te volgen.
Normaal, zonder watertherapie kan het één dag, tot soms drie dagen of maximaal één week duren voor je vis er weer bovenop komt.
Het overplaatsen in een andere bak, zoals je ook al zelf aangeeft, zonder pomp, ect. is echt af te raden Danny. Beter in zijn huidige bak houden met betere waterwaarden.
#5
01-01-2015 - 20:42:24
Door:
Danny delrue
Berichten:
6
Mag ik nu ook water verversing doen nu hij niet goed is ?
de vis is nog heel sterk dus hoop ik dat het goed komt . .dank u om mij veel goede raad te geven en geef ik je een seintje hoe het verder gaat met mijn vis . dank u op voorhand.
mvg danny
#6
01-01-2015 - 21:29:59
Door:
Dennisvbeek
Berichten:
22
Danny, je kan nu inderdaad gewoon de water verversing doen. Dit doe je eigenlijk, om er zeker van te zijn dat er niets mis is met het huidige water. Gewoon uit voorzorgsmaatregel. Je gaat zo'n 40% van het water verversen. Alleen het water verversen, dus niet iets schoonmaken, ook niet het filter, ect. Alleen water verversen. Wel extra rustig doen, zodat je vis er geen last van heeft.
Ik hoop net zo goed, dat je mooi vis weer helemaal beter wordt, want daar doen we het voor, toch! ;-)
#7
25-01-2015 - 21:07:59
Door:
Danny delrue
Berichten:
6
Hoi,
vis is dood sinds begin deze week .water was in echte slechte staat van nitriet en nog andere stalen .
nu bezig met heropstart en mijn metingen zijn al heel wat beter . word vervolgd .
mvg danny
#8
25-01-2015 - 21:34:43
Door:
Dennisvbeek
Berichten:
22
Jammer om te horen Danny.
Nitriet heeft denk ik niet veel met het zwemblaasprobleem te maken gehad. Bij een te hoog nitrietgehalte zal de vis problemen krijgen met ademhaling en zich onder aan de bodem bevinden. Hij zal verzwakt raken en zijn kieuwen zijn rood. Het lijkt er meer op, dat het nitriet een bijkomend probleem is geweest, maar wie zal het zeggen.
Heropstart, is een goed idee Danny. Let er goed op, dat je filtersysteem heel veel goede bacterie krijgt. Die zijn enorm belangrijk. Kies voor goed filtermateriaal waarin de nuttige bacterie zich kan nestelen. Dit voorkomt veel problemen.
Ik hoop weer snel van je te horen,
Succes met je aquarium!
Dennis
#9
25-01-2015 - 21:45:20
Door:
Danny delrue
Berichten:
6
Dennis,
wat bedoel je met goede filtermateriaal ?
ik heb een juwel 240 liter met inwendige pomp met de filters en de watten die ze voor schrijven .is dit goed ?
mvg danny
#10
25-01-2015 - 23:36:57
Door:
Dennisvbeek
Berichten:
22
Ja, die zijn wel goed. Je gebruikt daarbij sponzen als het goed is. De beste spons is de meest dichte spons, dus de fijne sponzen. Omdat daar veel bacterie in kunnen nestelen.
De watten gebruik je enkel om te voorkomen dat er grof vuil in je sponzen en filterhuis raken. Dus stukjes plant, en zwevend vuil in het water. De watten zitten bovenin het filter, het is maar een klein laagje als het goed is.
De watten mag je schoonmaken wanneer je wil, liefst vaak omdat daarin troep terecht komt. Maar de fijne sponzen die moet je zo min mogelijk schoonmaken. Sterker nog, eigenlijk nooit schoonmaken, tenzij je filterpomp het moeilijk krijgt om het water vanuit je filtersysteem weer je aquarium in te pompen.
Pas als de pomp moeite krijgt, dan kan je het best maar één filterspons eruit halen. Deze doe je even in een emmertje met wat aquariumwater lichtjes uitspoelen. Eigenlijk gewoon een beetje de spons uitknijpen. Dan snel weer terug plaatsen, dan blijven de meeste nuttige bacterie in de spons leven. Hoe meer nuttige bacterie je in de sponzen behoudt, hoe beter je filtersysteem het water optimaal kan blijven houden. De eerst volgende keer pak je een andere spons en geef je die een opknapbeurt. Dus nooit alles in één keer doen.
De bacterie zorgt er namelijk voor, dat al het vuil wat je vissen maken ect, worden gezuiverd. Nitriet komt namelijk veel voor in een aquarium waarin nog weinig nuttige bacterie in het filtersysteem zit. Het filter kan daardoor de nitriet niet goed verwerken. Pas als er voldoende bacterie is gehuisvest in systeem, dan is het filtersysteem in staat het water goed te zuiveren.
Wanneer een filter niet goed draait, of er problemen mee zijn met het filtersysteem, dan kan je ook weer een nitriet probleem krijgen.
Teveel schoonmaken van je aquarium, kan ook nitriet verhoging veroorzaken.
Vandaar dat ik dit even onder je aandacht wilde brengen Danny. Gewoon om er zeker van te zijn dat je de nitriet daardoor onder controle krijg.
Pagina waardering
Aquarianen
Rico:
Sinds vanochtend heb ik ineens deze witte vlek op het glas. Er af poetsen lukt niet iemand een idee wat er aan de hand …
Grote witte vlek op glas aqaurium
Sjaantje Seelen:
Hallo ,ik heb jonge visjes maar ze laten de appelslakken niet met rust,ook heb ik raceslakken erin zitten,ook daar …
Visjes bijten appelslakken
Bart Hulsbosch:
Even een vraag, Sinds 7 weken heb ik een nana cube 40 liter aan het draaien. Nou geef ik de juiste voedingsstoffen …
Startend aquarium
Visziekten
Aquarium visziekten
Boek over ziekten en aandoeningen van vissen in vijvers en aquaria.
Aquariumplanten
Aquariumplanten van A-Z
Boek over tropische zoetwater aquariumplanten. Een onmisbare bron van informatie met 200 soorten waterplanten voor tropische aquaria.
Mijn dierenwinkel