De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen

Terug

Onderwerp:

Te zware filterpomp

6 berichten • Pagina 1 van 1

#1

Door:
Relana

Berichten:
2

Geregistreerd:

Hallo allemaal, even een vraagje. Ik heb een aquarium van 120liter. Normaal heb ik hier een binnenpompje inzitten. Nu heb ik vandaag een Eheim Professionel 3 type 2075 gekregen. Deze heeft echter een pompcapaciteit van 1250liter en is geschikt voor aquariums tussen de 350/600ltr. Nu is mijn vraag of het kwaad kan om deze te installeren of is deze echt te zwaar voor mijn bak, en wat zou er dan precies kwaad kunnen?? Groetjes Relana


#2

Door:
Wil van Berkum

Berichten:
3

Geregistreerd:

Het hangt ook een beetje af van de vissen die in het aquarium zitten en of je aquarium overbevolkt is. Heb je bv. sluierstaarten in deze bak zitten, dan kan het heel goed, omdat deze vissen flink vervuilen en dit ook sterke zwemmers zijn. Heb je echter de bak gevuld met kleine tropische visjes, dan zal je de uitstroom moeten reduceren, omdat er anders te veel stroming staat en heel veel vissen daar niet tegen kunnen.

#3

Door:
Relana

Berichten:
2

Geregistreerd:

Bedankt voor uw reactie. De bak is nu nog vrij leeg, vandaar dat ik hm opnieuw wil opstarten. Er zitten nu wat goudvissen in en een paar rouwtetra's. Twee blauwe spat en een grote algeneter. Aan jouw reactie te horen denk ik dus wel dat ik de pomp nu zowiezo kan aansluiten?

#4

Door:
Ruudjeruud

Berichten:
1

Geregistreerd:

Een te zware aquarium filterpomp heeft een paar nadelen.

De waterstroming kan te hard zijn, waardoor je vissen weg worden geblazen. Ze zullen hard moeten zwemmen tegen de stroming in en kunnen daardoor uitgeput raken. Afhankelijk van welk soort vissen je hebt. Sommige vissen houden niet van al te harde stroming, andere vinden het weer fijner.

Maar een te harde waterstroming moet voorkomen worden. Meestal kan via de uitstroom van de pomp de richting geregeld worden. De stroming stuur je dan naar een bepaalde hoek zodat je vissen er minder last van hebben. Maar als de pomp capaciteit veel te hoog is, dan heeft dit geen zin meer.

Bij een te hoge capaciteit, een te zware filterpomp ligt het energieverbruik hoger. Iets minder belangrijk voor het aquarium zelf, maar wel voor de besparing.

Een iets hogere capaciteit kan soms wel goed uitpakken. Het water zal dan beter doorstromen en door het filtersysteem heen gaan. De planten bladeren moeten altijd iets bewegen. Bij een te lage capaciteit zal de watercirculatie minder krachtig zijn. Er kan in bepaalde hoeken van je aquarium waterstilstand zijn. Hierdoor kan algen ontstaan.

Het ligt er dus aan hoe sterk de wateruitstroom uiteindelijk is bij de te zware filterpomp. Je weet nu de voor- en nadelen van een te zware filterpomp. Maar ik kan je niet vertellen of de krachtig pomp die je hebt dan geschikt of juist ongeschikt is voor je aquarium. Volgens mij moet het wel kunnen, maar ik kan het verkeerd inschatten. Dus durf ik je daar geen advies op te geven.


#5

Door:
Wil van Berkum

Berichten:
3

Geregistreerd:

Ik heb begrepen dat je goudvissen bij tropische vissen hebt zitten. Goudvissen mogen in een aquarium zonder verwarming, dus gewoon op kamertemperatuur.
Goudvissen vinden een temperatuur van 20 gr. heerlijk en zijn dan lekker actief. Tropische vissen zitten toch al snel op ca. 24 gr. Het zijn echt hele verschillende soorten. Goudvissen vinden het totaal niet erg als U in de bak bezig bent, wat maar goed is ook, want dit zijn hele grote vervuilers en dan dient U het water iedere week voor minimaal 50 % verversen.
Een tropische bak heeft dat niet nodig en de vissen vinden het ook niet fijn als U in de bak aan het rommelen bent.ook heeft U grote kans dat er niets van Uw planten overblijft met goudvissen.
Vergeet niet dat goudvissen heel erg groot kunnen worden. Ook een algeneters bij goudvissen is geen goed idee, daar deze zich op de goudvis kunnen vastzetten, met alle gevolgen voor de vissen. Het is echt geen goed idee om deze vissen bij tropische vissen te doen.
U moet echt een keuze maken, tropisch of koudwater.
Zelf heb ik een tropische bak, een garnalenbakje en een grote voor mijn sluiers (goudvissen) en echt ik heb er vissen bij zitten, van gemiddeld 20 cm zonder staart.
Het klinkt allemaal misschien niet positief, maar het is met de beste bedoelingen naar U toe.
Ik zou het erg jammer vinden, als U aan een nieuwe hobby begint en U krijgt dan vrij snel te maken met ellende.
Het is een hele mooie, fijne en rustgevende hobby, waar we heel veel plezier van kunnen hebben.
Veel succes met Uw keuze en Uw aquarium.

#6

Door:
Danny Koorevaar

Berichten:
16

Geregistreerd:

Goede reactie hier omtrent de goudvissen. Ben het er volledig mee eens, maar het is al gezegd en zal daar dus niet verder op in gaan.

Met betrekking tot het nieuwe filter is deze inderdaad te sterk voor de bak. Je zal hem drastisch moeten reduceren. Ik las dat je blauwe spat in je aquarium hebt, deze houden niet van een te sterke stroming.

Lees je ion over de vissoorten en wat ze nodig hebben en maak dan een bestand wat bij elkaar aansluit.

Er zijn wel vissen welke een sterke stroming nodig hebben, echter heb je deze nog niet. Daarnaast is het dan ook beter om een stromingspomp voor deze vissen te plaatsen naast het filter. Het filter pompt voor de bak gewoon te snel, hierdoor kunnen de bacterieen in het filter ook minder goed hun werk doen omdat het te snel gaat ten opzichte van de bak inhoud.

Steun ons op social media