De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen

Terug

Onderwerp:

Planten voeding

5 berichten • Pagina 1 van 1

#1

Door:
Martin

Berichten:
10

Geregistreerd:

Hallo
Ik heb een vraagje!
Laatst ben ik overgestapt van een klein aquarium
Naar een aquarium van zoon kleine 500 liter.
Nu ik altijd volgens het denerlie systeem werkten
En hier heel goeden resultaten mee behaalden! Ben ik nu toch van wegen de kosten op zoek naar een alternatief.

M.v.g
Martin


#2

Door:
Dennisvbeek

Berichten:
22

Geregistreerd:

Een Co2 flessen systeem is toch alleen duur in aanschaf? Nu je er toch één hebt is het enkel een kwestie van laten vullen. Dit kost zo'n 5 euro per drie maanden, afhankelijk uiteraard van hoe groot je aquarium is, de hoeveelheid die je verbruikt.

Co2 bemesting is wel belangrijk voor een goed beplant aquarium. Vaak word aangeven dat je een aantal belletjes per minuut moet gebruiken. Dit is een standaard gemiddelde wat je dan hebt. Je kunt dit ook heel goed met een stuk minder belletjes doen.

Bekijk gewoon wat je planten nodig hebben. Begin met weinig Co2 en bekijk dan of je planten het goed doen. Mocht het slecht gaan, dan voer je het aantal belletjes een klein stukje op. Want Co2 daar houden planten van, maar je vissen niet. Het is daarom mooi als je planten het goed doen op weinig, en de vissen er geen last van ondervinden.

Wanneer je een Co2 fles wil laten vullen, dan moet je deze eerst in de koeling leggen (diepvriezer). Want dan kan er veel meer Co2 in. Vaak rekenen aquariumwinkels een paar euro's voor het vullen van een Co2 fles, niet voor de hoeveelheid wat erin gaat. Door het in de koeling een uurtje te zetten, gaat er in de fles meer co2.

#3

Door:
Martin

Berichten:
10

Geregistreerd:

Bedankt voor je antwoord maar voegen jullie geen ijzer ,no3 enz toe als extra toevoeging dat in vloeibare voeding dat is namelijk een dure grap met het dennerlie systeem maar als u uw bak kan laten draaien zonder hoor ik dat graag van u

#4

Door:
Dennisvbeek

Berichten:
22

Geregistreerd:

Jawel, extra plantenvoeding moet ook, daar ontkom je helaas niet aan.

Echter hoef je dit helemaal niet zoveel te doen als wat er op zo'n flesje staat beschreven, want anders kost het inderdaad erg veel.

Je moet er matig van gebruiken. Ik gebruik gewoon de Easylife Profito. Daar zit alles in wat je nodig hebt voor de meeste aquariumplanten.

Koop die flesjes nooit bij tuincentra. Die zijn daar vaak enorm duur. In aquariumzaken willen ze nog wel eens goed geprijsd zijn. Toch moet je goed opletten waar je ze koop!

Je moet dit zien als extra vitamines voor je planten. Een plant heeft niet iedere dag vitamines nodig! De belangrijkste voeding is Co2 toevoeging.

Eigenlijk net als bij het toevoegen van Co2 moet je enkel de planten voeding geven als ze daarom vragen. Met teveel krijg je zelfs last van algen.

Ik kijk gewoon naar de planten, dat werkt het best.

Ik heb een plant waarvan ik weet dat de blaadjes het eerst zwak van worden. Die plant gebruik ik als soort maatstaf.

Wanneer ik van die aquariumplant de blaadjes weer slecht ziet gaan, dan voeg ik bij de eerst komende waterwissel matig wat planten voeding aan het water. Dit doe ik alleen bij de waterwissel, en niet altijd bij elke waterwissel!

IJzer kan je ook in het water krijgen door een roestige spijker te gebruiken of krammetjes, stukjes ijzer waarmee je de planten vastmaakt. Maar wel een keertje goed meten, teveel ijzer is niet goed.

Ik heb ook een plant die alleen voeding in de bodem nodig heeft. Ik gebruik daar klei bolletje voor. Die zijn niet zo gek duur en werken langdurig. Prima om gericht mee te voeden.

Maar je kunt ook gewoon gaan voor de wat minder eisende planten, die geen extra voeding in de bodem nodig hebben. Er zijn zat mooie aquarium planten die hun voeding uit het water opnemen.

Wat ook helpt is minder verlichting. Hoe meer licht je planten krijgen, hoe meer voeding ze gaan vragen.

Je kunt ook nog verder gaan, door met poeders te werken die je zelf moet mengen met water, in plaats van vloeibare planten voeding flesjes.

Aquarium planten bemesting:
http://www.aquariumbemesting.nl

Daar kun producten in poedervorm (in zakjes) kopen. Dit schijnt dan nog goedkoper te zijn, maar ik vindt het zelf nogal een gedoe om dit te doen. Maar ook daar kan je vloeibare voedingstoffen in jerrycans kopen. Groot inkopen, maar wel voor een lage aannemelijke prijs.


#5

Door:
Martin

Berichten:
10

Geregistreerd:

Bedankt voor uw antwoord
Hier heb ik wat aan. ga zeker kijken naar wat een interssant plant is om als maatstaf te gebruiken

Steun ons op social media