De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen

Terug

Onderwerp:

Plaats van je co2 ladder in de bak

3 berichten • Pagina 1 van 1

#1

Door:
Ed van Hemert

Berichten:
2

Geregistreerd:

Kan iemand mij helpen wat de beste plaats in de bak is voor je co2 ladder, ik heb hem in de uiterste hoek t.o.v. Mijn interne filter geplaatst maar ik heb de indruk dat de co2 niet goed verdeeld wordt.


#2

Door:
René de Ruiter

Berichten:
393

Geregistreerd:

Dat doe je dan toch goed. Tegenover de uitlaat stukje van de filterpomp plaatsen zodat de waterstroming de Co2 beter kan verdelen.

Je kan proberen het nog wat dichtbij te plaatsen om het beter te verspreiden. Maar het probleem met de laddertjes is bekend. Deze zullen ten alle tijden minder goed werken dan bijvoorbeeld een Co2 diffusor.

Water neemt Co2 veel sneller aan als het hele kleine belletjes zijn.

Zo'n Co2 ladder is wel leuk om naar te kijken maar de bellen zijn veel te groot. Ook het opvangbakje bovenin zal weinig uithalen met de overgebleven kooldioxide.

Ik heb om die reden de ladder uit mijn aquarium gehaald en eerst nog vervangen voor een Co2 diffusor. Alleen met een diffusor heb je ook weer twee problemen.

1. De kleine belletjes zie je in het water dwarrelen.

2. De persdruk moet hoger zijn dan bij ladder.

- Punt 1. vind ik op zich niet zo'n probleem. Je kan de diffusor ergens achter een steen of ander aquarium decoratie plaatsen. Ergens in de buurt waar de uitstroom van het filter er tegenaan kan blazen. Op die manier krijg je een leuk effect alsof het een luchtpompje met zuurstofsteentje is.

- Punt 2. Is voor velen een groter probleem. De druk moet hoger worden hierdoor verlies je dus ook meer Co2 uit de fles, omdat je het laatste beetje in de fles niet meer kan gebruiken.

Er is wel een andere oplossing waar je enkel maar een buisje voor nodig hebt. Met een klein beetje knutselwerk zo gemaakt.

Het uitlaatpijpje van je pomp moet je verlengen met een extra buisje. Daar prik je een klein gaatje in waar je het slangetje doorheen kan steken. Zorg ervoor dat het slangetje op zijn plek blijft zitten door het vast te binden met een tyrap of door een touwtje erom heen wikkelen.

Op die manier heb je nauwelijks persdruk nodig. De uitstroom van je pomp blaas het water door het pijpje heen waar het uiteinde van slangetje in zit. Op die manier verspreid je de Co2 meteen door heel je bak zonder zichtbare belletjes.

Maar let wel op met deze truc. Je zult zien dat je snel teveel Co2 in je water kan krijgen. Stel daarom de drukregelaar heel goed af.

Wees er ook van bewust dat de planten Co2 fijn vinden, maar de vissen vinden dit minder prettig. Gebruik daarom altijd iets minder Co2 in belang voor je vissen.

#3

Door:
Ed van Hemert

Berichten:
2

Geregistreerd:

Bedankt voor je uitgebreidde antwoord, ik ben ook van plan om mijn co2 instalatie aan mijn uitstroom van mijn filter te monteren, heb je daar een foto van zo dat ik het beter begrijp?

Steun ons op social media