Menu visaquarium
De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen
7 berichten • Pagina 1 van 1
#1
12-01-2015 - 09:01:03
Door:
P van der Palen
Berichten:
5
Goedendag.
Ik heb een trigon 190 ben beginnende aquariaan.
Het aquarium staat nu gevuld met water ik moet nu 2 weken wachten voordat de vis erin kan.
Kan u mij vertellen welke vissoorten ik er het beste in kan zetten geen guppen.
Hoeveel van iedere soort.
B.v.b. Dank
Peter.
#2
13-01-2015 - 15:42:53
Door:
René de Ruiter
Berichten:
202
Hoi!
Leuk, je hebt net als ik een Juwel Trigon 190 aquarium. Ik ben er wel tevreden over, alleen soms vindt ik het wel lastig om de hoekaquarium leuk in te richten, de hoek heeft wat beperkingen. Maar wel een groot voordeel van dit aquarium is dat het beperkte ruimte in de hoek van je kamer nodig heeft.
Wees voorzichtig met het glas. Want ik heb al twee hele kleine krasjes en weet niet waarvan dit komt. Ik weet het niet zeker, maar de aquariumruit bij de Trigon 190 lijkt gemaakt te zijn van dik sterk plastiek. Aangezien ik er voorzichtig mee omgaat en toch de twee krasjes laatst hebt ontdekt.
Welke vissen je moet nemen is puur smaak en gaat om welke inrichting van aquarium je hebt gekozen. Het is daarom moeilijk om te zeggen welke vissen je moet nemen. Ik zelf heb maanvissen als basisvissen.
Ik kan je wel een paar tips geven, die je beslist zullen helpen om een goede keus van vissenbestand te maken.
Je moet als eerst een hoofdvis kiezen. Kies één vissoort die je waanzinnig leuk vindt om te hebben. Dit kan van alles zijn. Ik zelf heb maanvissen als hoofdvis. Maar misschien vindt jij de blauwe goerami leuker, of Dwerggourami's? Misschien vindt je juist de hele kleine visjes leuker.
Bij een grote vissoort heb je wel snel beperkingen. Je kan er niet veel andere vissen bijhouden, vanwege de beperkte ruimte, ook al is je aquarium inhoud 190 liter.
Met een kleinere vissoort kan je wellicht nog een andere mooie soort ernaast houden. Maar bedenk wel, dat het vaak erg druk wordt met veel verschillende vissoorten in één aquariumbak. Je toekomstige vissen moeten zich rustig en vooral lekker vrij kunnen bewegen.
Men kiest vaak al snel teveel vis in het aquarium, waar later veel problemen kan door ontstaan. Overbezetting kan stress en allerlei visziektes door ontstaan, iets wat je liever niet wil.
Kies daarom eerst een hoofdvis die je graag wilt hebben. Bekijk of deze geschikt is voor jouw ingericht zoetwateraquarium. Ik weet namelijk nog niet hoe jouw aquarium is ingericht. Ik heb zelf een plantenaquarium met een paar stenen en wat kleine stukjes hout erbij.
Dus kies een vissoort wat goed bij je inrichting past. Hierna kan je opzoek gaan naar bij-vissen, die goed bij je basisvissen past. Soms kan een leuk klein schoolvisje erbij, waarvan je met minimaal 5 exemplaren begint. Later kan je dit uitbreiden indien je merk dat daar nog voldoende ruimte voor is. De Rose tetra vindt ik een zeer mooi groepsvisje. Van dit groepsvisje zijn verschillende soorten. Vooral de soort met mooie hoge vinnen vindt ik erg leuk. Maar veel mensen kiezen de normale neontetra of de citroentetra. Waarschijnlijk omdat de Rose Tetra wat meer eisen stelt aan de waterwaardes en kwaliteit.
Het beste is om niet alle vissen in één keer te kopen. Koop liever eerst de hoofdvissen. Je filtersysteem kan dan rustig voldoende nuttige bacterie verder opbouwen.
Het is tevens ook leuker om rustig je vissenbestand op te bouwen, dan in een keer alle vissen te kopen en erin te knallen. Het voordeel is dat je dan rustig kan bekijken hoe goed het gaat met je aquariumbezetting en welke vissen je erna bij kan hebben, met nieuwe vissen die goed bij het huidige vissenbestand passen.
Er zijn veel verschillende vissen. De ene vis past niet bij de ander. Elke vis stelt zijn eigen eisen. De één kan solitair, de ander moet in groepsverband. Niet elke soort kan zomaar bij elkaar. Er zijn roofvissen, vinnenbijters en vechtvissen. Let goed op dat in de aquariumwinkel je soms de verkeerde vissen bij elkaar in één aquarium ziet zwemmen. Als de vissen nog jong zijn, dan gaat het vaak nog goed. Maar gaan deze groter worden, dan gaan de volwassen exemplaren elkaar vaak te lijf tot er doden vallen, meestal door de stress.
Ik heb twee verschillende maanvissen die eigenlijk al niet samen kunnen. Vergis je daarom niet in de viskeuze, beslis goed welke je bij elkaar zet. Ga er niet vanuit dat een aquariumwinkel je daarbij gaat helpen, want de meeste staan voor de verkoop, hun handel.. niet om jouw goed advies te geven. Je zult dit later wel zelf merken, als je wat meer ervaring krijgt.
Ik kan je zelfs niet eens direct advies geven. Maar wel de tips waarop je moet letten bij het kopen van nieuwe aquariumvissen.
Let ook op de waterlagen. Elke vis gebruikt andere waterzones. De ene vis houdt zich graag op in het midden van je Trigon aquarium, de ander in het bovenste gedeelte of juist op de aquariumbodem.
In de avond kunnen vissen een andere waterlagen opzoeken, om de nacht door te komen. Je zult begrijpen, dat als je een agressieve vis hebt, die op de bodem leeft dan een probleem in de avond en 's nachts kan opleveren.
Mocht je verschillende vissen willen, dan moet je vissen nemen die goed gedijen in water met een temperatuur van rond de 25 graden. Want deze temperatuur is een goed gemiddeld voor een gezelschapsaquarium.
Ik kan je wel aanraden om bodemvissen en wateroppervlakte vissen te nemen. Omdat deze waterlagen veelal niet gebruikt worden door de standaardvissen.
Bodemvissen zijn erg leuk. Maar je moet dan wel een geschikte bodem hebben, liefst zandbodem. Kijk goed welke bodemvis je gaat nemen. Want sommige bodemvissen horen in groepen, andere weer niet en zoals gezegd, sommige zijn agressief tegenover andere, ect.
Bijlzalmen gebruiken de bovenste waterlaag. Een grappige scholenvis die eigenlijk vrij makkelijk bij veel andere vissoorten past. Je hebt er weinig omkijken naar, maar het leuke is dat je dan ook meteen al je waterlagen gevuld hebt. Het voordeel van je Juwel Trigon 190 aquarium is dat je er een deksel bovenop hebt zitten. Een afdekruit of afdekplaat is beslist nodig bij bijlzalmen, omdat deze vissen heel hoog uit het water kunnen springen.
Ik hoop dat ik je een klein beetje in de richting heb kunnen helpen met het maken van je viskeus.
#3
13-01-2015 - 22:10:05
Door:
P van der Palen
Berichten:
5
Vriendelijk dank voor uw beschrijving.
Mijn hoofdvis worden de dwerg gouramis.
Aangevuld met kardinaal tetra en met Rosy tetras.
Ook nog enkele zwaarddragers en een Siamese algeneter.
Natuurlijk gebeurd dit niet allemaal tegelijk rustig opbouwen zoals u zegt.
Ik heb het aquarium aangeplant met een 15 tal planten en kienhout fijne grind en een voedingsbodem erin de achterwand bekleed met 3 dementionaal bekleding.
De water temperatuur is nu 24 graden.
Ik hoop dan ook dat ik het zo goed doe.
M.v.g. Peter
#4
13-01-2015 - 23:25:35
Door:
René de Ruiter
Berichten:
202
Peter, als ik dit zo lees, dan denk ik wel dat je aardig in de buurt komt van een goede bezetting.
Dwerg Gourami's zijn erg leuk vissen. Ik heb ze zelf gehad en genoot er behoorlijk van. Zorg wel dat je waterkwaliteit optimaal blijft, want ze zijn snel vatbaar voor bacterie infecties. Dan krijgen ze een dikke buik en kunnen daaraan sterven, waar je niets dan meer aan kan doen (geen medicijnen voor). Door de waterkwaliteit optimaal te houden kan je dit voorkomen.
Dwerg Gourami's waarderen drijfplantjes enorm. Die kan ik je wel aanraden bij je Gourami's te gebruiken.
Zwaarddragers moeten in harem gehouden worden. Dus meer vrouwtjes dan mannetjes. Ik zelf heb ook zwaarddragers gehad, maar ik vond het geen fijne vissoort. Ze vochten bij mij veel te veel onderling. Misschien dat je dit kan voorkomen door maar één mannetje met meerdere vrouwtjes te nemen. Ik had 2 mannetjes en 4 vrouwtjes. Geen goed aantal.
De voedingsbodem is niet perse nodig. De meeste planten nemen voeding aan uit het water. Het probleem bij een voedingsbodem is dat het na een jaar of iets langer gaat liggen rotten. Waardoor je het er weer uit moet halen. Het verwijderen van de oude voedingsbodem is moeilijk. Dit gaat ten kosten van je mooie planteninrichting. Je planten moeten er dan namelijk weer uit. Wat zonde is, omdat je juist de voedingsbodem erin hebt om je planten mooi te houden. Helaas word er in aquariumwinkel vaak advies gegeven om een voedingsbodem te nemen. Ik heb toen zelf ook een voedingsbodem genomen. Nu is het uiteindelijk verwijderd en alles groeit tot nu toe prima zonder speciale voedingsbodem.
Gr,
Rene
#5
14-01-2015 - 07:39:16
Door:
P van der Palen
Berichten:
5
Hallo René
Ik moet alleen nog bodemvissen zoeken.
Ik weet niet welke ik het beste kan kopen.
Ze moeten natuurlijk niet alles overhoop halen.
Misschien weet u het antwoord.
M.v.g. Peter.
#6
14-01-2015 - 15:31:38
Door:
René de Ruiter
Berichten:
202
Corydora vissen zijn hele grappige bodemdiertjes, ook veel gewild bij aquarianen met zoetwateraquarium. Geschikt voor een gezelschapsaquarium.
Ik heb verschillende bodemdieren gehad, maar de Corydoras bevallen mij het meest. Een grote algeneter zit altijd saai verborgen achter een stuk hout. Mijn andere meervallen houden zich schuil helemaal achterin het aquarium. Maar de Corydoras niet, alleen als ze schrikken duiken ze even snel weg, maar komen binnen enkele minuten dan weer tevoorschijn.
Corydoras zijn dus minder schuw dan de andere bodemvissen, dus zie je ze veel op de voorgrond en woelen dan de bodemgrond op zoek naar eten.
Ze zijn er in veel verschillende soorten. Het leukste is om deze in een vrij grote groep te nemen.
Het zijn groepsvissen, dus je kan voor minimaal 6 exemplaren gaan. Maar een stuk meer, zo'n 15 tot 20 is veel leuker. Corydoras kun je met de meeste vissen combineren, behalve met grote, roofzuchtige vissen.
Corydoras blijven veel samen in de groep, op een enkele die zich ergens even afzondert tussen de plantjes of liggend op een stuk steen, hout of ander aquarium decoratie materiaal.
Met hun baarddraden zoeken zij voedsel. Ze eten vrijwel alles wat op de bodem te vinden is. Het zijn omnivoren. Het voer kan bestaan uit Algen, Artemia, Carnivoor Tabletten, Granulaat, Muggenlarven, Spirulina, Tubifex, Droog Vlokvoer. In de winkel wordt soms verteld dat het uitstekende afvalopruimers zijn, maar ze voeden zich niet met afval! Zorg voor voer wat naar de bodem zakt.
De temperatuur ligt tussen de 22 tot 28.
Maar je moet echt voorzichtig zijn met de keuze van de bodemgrond. Bodemgrind gaat vaak verkeerd bij bodemdieren. De voelsprieten slijten snel en teveel in korte tijd, waardoor ze uiteindelijk hun bekjes gaan beschadigen doordat ze de sprieten kwijt zijn.
De kans is groot dan hun bekjes dan misvormt raken en moeite krijgen om voedsel te verorberen. Hun buikjes gaan ook altijd over de aquariumbodem, zoals bij veel bodemdieren.
In de aquariumwinkel zie je bodembedekker staan waarop de verpakking staat vermeldt dat het geschikt is voor dieren die op de bodem leven. Ik had zelf zo'n bodembedekker met grind wat niet scherp zou zijn, door afgeronde hoeken. Toch kregen mijn bodemvissen misvormingen aan hun bekjes, met het probleem dat ze niet meer konden eten.
Om dit probleem te verhelpen, dacht ik om er zand overheen te gooien. Zodat het aangenamer is, maar dat helpt niet. Het zand zal toch op een gegeven moment gemixt worden met het grind. Waardoor ik weer het probleem constateerde.
Ik heb toen besloten de bodem eruit te halen en het helemaal over te doen, maar dan met een volledige zandbodem. Ik heb nu al een tijd een zandbodem en de bekjes van mijn Corydoras zijn gelukkig allemaal hersteld. De voelsprieten zijn weer aangegroeid.
#7
14-01-2015 - 16:32:45
Door:
P van der Palen
Berichten:
5
Bedankt voor uw antwoord.
Eind volgende week gaan er enkele vissen in en dan rustig opbouwen.
Ik hoop dat het allemaal goed komt.
M.v.g. Peter.
Pagina waardering
Aquarianen
Rico:
Sinds vanochtend heb ik ineens deze witte vlek op het glas. Er af poetsen lukt niet iemand een idee wat er aan de hand …
Grote witte vlek op glas aqaurium
Sjaantje Seelen:
Hallo ,ik heb jonge visjes maar ze laten de appelslakken niet met rust,ook heb ik raceslakken erin zitten,ook daar …
Visjes bijten appelslakken
Bart Hulsbosch:
Even een vraag, Sinds 7 weken heb ik een nana cube 40 liter aan het draaien. Nou geef ik de juiste voedingsstoffen …
Startend aquarium
Visziekten
Aquarium visziekten
Boek over ziekten en aandoeningen van vissen in vijvers en aquaria.
Aquariumplanten
Aquariumplanten van A-Z
Boek over tropische zoetwater aquariumplanten. Een onmisbare bron van informatie met 200 soorten waterplanten voor tropische aquaria.
Mijn dierenwinkel