Menu visaquarium
De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen
4 berichten • Pagina 1 van 1
#1
11-01-2015 - 20:01:37
Door:
Hannes Schoonvaere
Berichten:
2
Een vraagje aan de ervaren aquarianen....
in onze sector van hond en kat zijn wij overtuigd van vers en diepvriesvoeren van de dieren.
sedert enige weken hebben wij een nieuw aquarium (190ltr) met een aantal visjes natuurlijk
bij deze zijn wij nu op zoek naar het ideale voeder voor onze prachtige visjes.
ik had een variatie diepvriesvoeding in gedachten, maar vraag mij af of dit mogelijk is. of dien ik af te wisselen met droogvoer?
levend voer zou ik ook erg leuk vinden, maar ik vrees dat dat nog wat vroeg is voor ons :)
kan er mij iemand op het rechte pad helpen?
#2
13-01-2015 - 13:44:25
Door:
René de Ruiter
Berichten:
202
Hoi Hannes,
Een goede vraag en tevens belangrijk om te weten.
Levend voer is eigenlijk het best, maar! het kan ook veel ziekten in je bak brengen. Daar moet je goed voor oppassen. Levendvoer kan je het best zelf kweken, zodat je meer zekerheid hebt dat deze geen ziektes bevatten. Levendvoer kopen of zelf uit de natuur vangen (uit slootjes, ect.) raad ik snel af.
Het goed alternatief voor levend vissenvoer is diepvriesvoer.
Diepgevroren voederdieren lusten de vissen graag. Dit eten ze weer liever als droogvoer.
Artemia zijn pekelkreeftjes die in zoutwater leven. Deze voederdiertjes leven in water met een zeer hoog zoutgehalte, toch is dit uitstekend spul om aan je tropische zoetwatervissen te geven. Het is hoogwaardig vissenvoer voor tropischevissen. Artemia is uitstekend voor zoet- en zoutwater vissen. Aquarianen weten dit ook. Veel kwekers, hobbykwekers gebruiken Artemia bij het vissen kweken.
Artemia is in diepgevroren blokjes te verkrijgen, makkelijk te bewaren in de diepvriezer in afzonderlijke kleine ijsblokjes (aanrader).
Om de vissen gezond te houden is veel afwisseling nodig. Met alleen Artemia zouden de vissen tekort komen. Er bestaat geen voersoort wat alle voedingstoffen bevatten die de aquariumvissen nodig hebben.
Het alleen voeren met verschillende diepvries voeding is ook weer onvoldoende. Veel vissen eten, hebben soms behoefte aan groenvoer. Groenvoer zit in veel droogvoer producten verwerkt. Wanneer ik mijn maanvissen een tijd geen droogvoer geeft, dan gaan deze mijn planten aanvreten.
Wat het best is, om als basis Artemia diepvries te geven, met daarnaast andere diepvries voerdiertjes. Daarnaast toch soms wat droog voeder geven, voor het tekort aan groen te voorzien.
Er zijn ook diepvriesblokjes in de handel waarin een variatie / een mix zit van allerlei voerdieren doorelkaar gemixt. Maar ik ben daar echt geen voorstander van. Ik vindt de inhoud daarvan niet bepaald kwaliteit! Sterker nog, mijn vissen vreten er nauwelijks aan, het meeste valt op de bodem. Het zijn allemaal hele kleine stukjes, lijkt wel een afvalproduct van restenvoer wat ze overhouden van het produceren van de normale voerblokjes. Zodat zij dit alsnog kunnen verkopen als gemixt geheel, een nieuw product. Je kan beter gaan voor de normale voerblokjes, in aparte blokjes. Daarvan heb je ook een mix soort, die wel goed is. Dit zijn aparte blokjes. Samen gebundeld in één grote verpakking. In ieder blokje zit dan een ander soort voerdiertje. Dit is handig, want dan heb je eenvoudig meerdere diepvriesvoeren in huis.
Algeneters moeten echter weer anders gevoerd worden. Deze hebben als basis juist groen nodig, zoals algen en groenten. Algeneters eten ook wel diepvriesvoer, maar als hoofdvoer mag algen, groenten niet ontbreken.
Er zijn veel verschillende voerdieren beschikbaar. Zoals hieronder is te zien.
Artemia, Azijnaaltjes, Cyclops, Daphnia, Diaptomus, Infusoria, Microwormen, Mysis, Rode mug, Rotifers, Steurgarnaal, Tubifex, Witte mug, Witte wormen, Zwarte mug, Mosselkreeftje.
Laat je vissen vooral niet wennen aan één soort. Mijn maanvissen eten wanneer ik veel rode muggenlarven zou geven het liefst alleen de larven. Wanneer ik dan opeens Artemia zou geven, dan eten de maanvissen het nauwelijks. Andersom gebeurt dit ook. Als ik alleen maar Artemia zou geven, dan vinden ze de rode muggenlarven weer helemaal niks. Dit geldt ook voor droogvoer.
Dus laat je siervissen niet wennen door eenzijdig te voeren. Want anders wordt het moeilijk om ze dit af te leren. Er is wel een trucje voor, als ze dit zouden doen. Dan geef je ze eerst een tijdje niets meer. Dan ververs je het water. Met wat geluk nemen ze dan weer wel aan wat je in aquarium aan voer geeft.
Zorg bij het voeren dat je het matig doet, om je water goed op kwaliteit te houden. De vissen kun je beter twee of meerdere keren per dag kleine porties geven. De tijden wanneer je dit doet, maken op zich niet uit. De vissen krijgen in natuur ook niet op hetzelfde tijdstip hun voedselpakket compleet.
Diepvriesvoer moet je altijd eerst laten ontdooien. Dit kan je op verschillende manieren doen. Ik gebruik zelf een theekopje met daarboven een theezeefje. Ik leg het theezeefje bovenop het kopje. In het theezeefje doe ik de ingevroren substantie en laat het geheel rustig ontdooien. Dus niet onder warm leidingwater ontdooien. Omdat anders veel vitamines verloren gaan. Vervolgens gooi ik het vieze ontdooide water weg. Dan geef ik pas het voer matig aan de aquariumvissen.
Wanneer ik diepvriesvoer koop, dan knip ik de blokjes los van elkaar. Omdat je de blokjes maar één keer mag ontdooien. Op die manier kan ik een blokje uit de vriezer pakken, zonder dat de rest ontdooit.
Je doet er goed aan om je vissen één of twee dagen in de week te laten vasten. Je vissen kunnen het teveel namelijk opslaan in vetten en daardoor te dik of zelfs verstopt raken.
#3
14-01-2015 - 11:00:28
Door:
Hannes Schoonvaere
Berichten:
2
Beste,
dank voor uw zeer uitgebreide respons!
daar heb ik en waarschijnlijk anderen ook erg veel nuttige informatie aan.
momenteel geef ik s morgens droogvoer (vlokjes van 2 soorten en af en toe een pellet die tot de bodem zinkt, afgewisseld) en s avonds diepvries (iedere dag een andere soort over gemiddeld een 5 tal soorten)
kan ik dit als een goede regelmaat aanhouden? of zou ik meer of minder droog moeten geven?
ik zal er ook een vastendag inlassen! dat is een prima tip!
#4
14-01-2015 - 16:15:10
Door:
René de Ruiter
Berichten:
202
Wat je doet, is precies hoe het moet. Het groenvoer (droogvoer) wat je nu geeft is ruim voldoende. Je doet het op die manier prima afwisselen.
Wees wel bewust van de hoeveelheid wat je in totaal per dag aan je vissen voer.
Een vis blijft altijd honger houden. Ziet hij eten, dan vreet die het vrijwel altijd direct op. Zorg voor kleine porties, een klein portie voer in de ochtend en avond, dan doe je het helemaal goed.
Pagina waardering
Aquarianen
Monique Anthonio:
Goedendag allemaal, ik heb sinds een paar maanden 2 clownbotias in mijn aquarium die het tot voor kort goed deden maar …
Zieke clownbotia
Rico:
Sinds vanochtend heb ik ineens deze witte vlek op het glas. Er af poetsen lukt niet iemand een idee wat er aan de hand …
Grote witte vlek op glas aqaurium
Sjaantje Seelen:
Hallo ,ik heb jonge visjes maar ze laten de appelslakken niet met rust,ook heb ik raceslakken erin zitten,ook daar …
Visjes bijten appelslakken
Visziekten
Aquarium visziekten
Boek over ziekten en aandoeningen van vissen in vijvers en aquaria.
Aquariumplanten
Aquariumplanten van A-Z
Boek over tropische zoetwater aquariumplanten. Een onmisbare bron van informatie met 200 soorten waterplanten voor tropische aquaria.
Mijn dierenwinkel