De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen

Terug

Onderwerp:

Corydoras (waar op letten bij aanschaf)

9 berichten • Pagina 1 van 1

#1

Door:
René Rappange

Berichten:
16

Geregistreerd:

Ik ben zeer gecharmeerd van de dwergmeervalsoort Corydoras. Voordat ik tot aanschaf besluit heb ik toch nog de volgende vragen.

Ik lees vaak dat deze geschikt zijn voor beginners. Nu ben ik dit zelf ook en is het inderdaad zo dat ze makkelijk te houden zijn?

Waar moet ik op letten bij de aanschaf? Ik heb in de dierenwinkel bij ons al een aantal keer gekeken en ze hebben drie verschillende soorten. De "Albino" valt af, simpelweg omdat ik de lichte kleur niet zo mooi vindt. Bij de andere twee staat de naam helaas niet vermeld. Moet ik nu juist de zeer levendige (die zitten in de ene bak), zwemmen ook snel door de bak of de rustige, scharrelen rustig over de bodem nemen? Ik denk dat het gedrag ook te maken heeft met het soort. Mijn voorkeur gaat uit na de rustige scharrelaar, zijn er toch nog puntjes waarop ik moet letten?

Alvast bedankt voor de tips en antwoorden.

Groet,
René


#2

Door:
Michaell Janssen

Berichten:
8

Geregistreerd:

Corydoras is idd een makkelijke vissoort. Bij mij scharrelen zo rustig over de bodem heen en zo af en toe zie je er een door het wateroppervlak schieten, maar dat is volgens mij normaal gedrag.De vissen die in de winkel onrustig zijn, zullen als ze bij jou in de bak zitten ook tot rust komen.
Wel moet je opletten dat het een vis is die als een schooltje moet houden. Dat vinden ze het prettigs en ziet ook mooi uit als ze door je bak scharrelen.
Ook moet je een bodem hebben zonder scherpe randjes, zodat ze hun snorharen niet beschadigen tijdens het afstruimen van de bodem. Liefs filterzand of zoals ik het afgeronde kiezel van 1-2 mm.

#3

Door:
René Rappange

Berichten:
16

Geregistreerd:

Hoi Michaell,

Bedankt voor het antwoord.

Ik heb al een beetje rekening gehouden met de komst van bodembewoners tijdens de inrichting van het aquarium. Zo heb ik een groot gedeelte van de bodem vrijgehouden zodat deze lekker kunnen scharrelen. Verder heb ik twee graniet stenen uitgezocht zonder scherpe randen en het stuk mopanihout kan ook geen kwaad denk ik.

De twee granieten stenen, het stuk mopanihout en mos- en waterplanten groeiende op een stuk hout kunnen dienen als schuilplek. Misschien dat ik er nog een schuilplaats bij maak, ik denk dan aan een niet te hoge steenpartij (kunststof en geschikt voor aquarium) welke ik hier in de dierenwinkel zag. Een ornament in de vorm van een brug, kasteel of gezonken schip vind ikzelf niet mooi om te gebruiken, omdat ik gekozen heb voor een natuurlijke inrichting (planten, stenen, hout), waardoor ik vind dat de genoemde ornamenten niet tot hun recht komen in mijn aquarium.

Als bodembedekking heb ik heel fijn grind (volgens de verpakking loire zand 1 mm) gebruikt en als ik het door mijn handen laat gaan voelt het zacht aan; ik voel geen scherpe randjes. Ik denk dat mijn bodembedekking daarom wel geschikt is voor Corydoras.

Ik wist al dat Corydoras graag in een groepje leven. Bij mijn dierenwinkel kosten drie stuks 9,95 Euro. Ik lees vaak dat een groepje tenminste 5 stuks zo moeten bevatten. Het zullen er dus 5 of 6 worden. Of zou een groepje van 3 ook voldoende zijn?

Groet,
René

#4

Door:
Michaell Janssen

Berichten:
8

Geregistreerd:

Hoe groot is je aquarium?


#5

Door:
René Rappange

Berichten:
16

Geregistreerd:

Mijn aquarium is 60x30x30.

Groet,
René

#6

Door:
Michaell Janssen

Berichten:
8

Geregistreerd:

Dan zou ik er idd 5 of 6 nemen. Dan kun je nog een klein algeneterje nemen en een klein groepje voor de midden/boven laag.

#7

Door:
René Rappange

Berichten:
16

Geregistreerd:

Sinds vorige week vrijdag heb ik, na drie weken indraaien van mijn aquarium, 5 Platy's in mijn aquarium. Die zwemmen door alle lagen en gaan hartstikke goed in mijn eerste aquarium.

Zelf vind ik een groep van 5 of 6 Corydoras ook wel leuk.

Groet,
René

#8

Door:
Michaell Janssen

Berichten:
8

Geregistreerd:

Eigenlijk had je de aquarium wat langer in moeten draaien. Maar goed, zo te horen is het goed gegaan.
Succes en veel plezier van je aquarium.

#9

Door:
René Rappange

Berichten:
16

Geregistreerd:

Ik dacht juist dat drie weken indraaien voldoende was. Maar zoals je al zei de Platy's gaan uitstekend.

Overigens zal het nog wel minimaal een maand duren voordat ik eventueel overga tot de aanschaf van Corydoras.

Steun ons op social media