Menu visaquarium
De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen
4 berichten • Pagina 1 van 1
#1
09-11-2018 - 13:31:47
Door:
Monique Anthonio
Berichten:
212
Buikwaterzucht?
hoi hoi aquarianen.
3 weken geleden kregen mijn kardinaal tetra's witte stip nadat ik er een paar had bij gekocht. vervolgens de bijlzalmen en de black molly's.Heb het met succes behandeld met esha en exit.2 maal een kuur van 3 dagen.Eigenlijk 6 met 2 dagen ertussen en een waterverversing van 50%.Witte stip is verdwenen maar nu heeft mijn roodborst acara vermoedelijk buikwaterzucht.hij eet niet, hangt lusteloos op de plantjes,buik is dik en opgezet. schubben staan iets uit.het is denk ik niet besmettelijk. hij is de enige die het heeft.is hij nog te helpen?
#2
09-11-2018 - 19:42:32
Door:
René de Ruiter
Berichten:
203
Er bestaan wel medicijnen, zoals bijvoorbeeld 'Colombo Bactyfec'. Maar meestal werkt dit niet, omdat je al te laat bent. Als je de schubben uit ziet staan dan is het al in een ver gevorderd stadium.
Buikwaterzucht kun je meestal niet verhelpen, omdat het begint binnen in de vis. Binnen zijn de organen al flink beschadigd waardoor je het later aan de buitenkant te zien krijgt, aan de uitstaande schubben en dikke buik, maar dan ben je al vaak te laat.
Buikwaterzucht is een zeer pijnlijke dood, de vis knalt als het ware van binnenuit uit elkaar. De vis staat op ontploffen.
De ziekte wordt veroorzaakt door bacteriële infectie, of door een orgaan wat bij de vis slecht is gaan functioneren of door een tumor.
Slechte waterkwaliteit kan een oorzaak zijn. Denk aan een slecht draaiend filtersysteem met weinig nuttige bacterie of in het aquarium veel vervuiling, bijvoorbeeld in de aquariumbodem.
Er zijn twee verschillende soorten van buikwaterzucht. De ene is besmettelijk en de ander niet. De meest voorkomende buikwaterzucht is niet besmettelijk, maar om te voorkomen kun je het best de vis apart zetten en uit zijn lijden verlossen op een nette manier.
Probeer de waterkwaliteit optimaal te maken. Kijk waar eventueel het problemen door is ontstaan en los dit op. In de aquariumhandel is er ook een medicijn waarmee je slechte bacterie
Levendbarende vissen hebben vaak nog wat sneller kans op bacteriële infecties, buikwaterzucht.
#3
10-11-2018 - 10:19:17
Door:
Monique Anthonio
Berichten:
212
Hoi René. Voor mijn gevoel is het niet iets bacterieels, omdat het maar 1 vis is. Maar hoe kom ik erachter dat mijn waterkwaliteit goed is? Met een druppeltest en met test strookjes is het water hardstikke schoon. Geen nitriet/nitraat. GH is 6. Kh is 8. Ph is 8. De ph is hoger geworden. Dat was 7,0. Zou het daaraan kunnen liggen?
#4
11-11-2018 - 16:28:17
Door:
René de Ruiter
Berichten:
203
Bij een bacteriële infectie is er kans dat er veel slechte bacterie overheerst. Je kan deze doden met een bacterieel middeltje, medicijnen waarmee je de vissen behandeld en daarna zorgen dat er meer goede bacterie komen door je filter optimaal te maken, door te zorgen dat er meer goede bacterie in je filtermaterialen komen te zitten en tevens het vuil in en op de bodem te verwijderen. Dit doe je door gewoon elke week, of twee weken bij het water verversen één klein deel van je bodem even schoon te maken en zorgen dat je weinig voer op de bodem achterlaat.
De pH speelt wel een belangrijke rol bij vissen houden. Maar ik denk niet dat dit een oorzaak van dit probleem kan zijn.
Als je verdenk dat een bacterie infectie het niet kan zijn, dan kun je ook denken aan Vistuberculose. Deze ziekte lijkt ook gewoon op wat we al hier eerder hebben besproken en kan ook op dezelfde manier behandeld worden.
Alleen bij vistuberculose is er ook een kleine kans dat als je een wondje hebt aan de hand je geïnfecteerd kan raken, waardoor er op die plek een ongevaarlijke huidverandering ontstaat. Maar de kans daarop is wel klein. Dit is wel goed te behandelen, maar voorkomen is beter, dus draag bij een wondje aan de hand dan altijd handschoenen.
De zieke vis kan niet behandeld worden en kun je beter uit zijn lijden verlossen. Behandel de overige vissen met een anti-bacterieel middeltje en ververs daarna hoeveel nodig is, staat vaak beschreven op verpakking van het medicijn. Daarna zorgen dat je filtermaterialen voldoende nuttige bacterie bevatten, door goed filtermateriaal zoals sponzen te gebruiken die je niet teveel mag schoonmaken, want anders dood je die nuttige bacterie teveel. En de aquarium bodem goed schoonhouden, zeg maar. Het zelfde allemaal als wat ik al hierboven had besproken.
De visziekte kan ook meegekomen zijn bij de aanschaf van nieuwe vissen, het hoeft niet altijd aan jouw eigen aquarium te liggen.
Pagina waardering
Aquarianen
Monique Anthonio:
Goedendag allemaal, ik heb sinds een paar maanden 2 clownbotias in mijn aquarium die het tot voor kort goed deden maar …
Zieke clownbotia
Rico:
Sinds vanochtend heb ik ineens deze witte vlek op het glas. Er af poetsen lukt niet iemand een idee wat er aan de hand …
Grote witte vlek op glas aqaurium
Sjaantje Seelen:
Hallo ,ik heb jonge visjes maar ze laten de appelslakken niet met rust,ook heb ik raceslakken erin zitten,ook daar …
Visjes bijten appelslakken
Visziekten
Aquarium visziekten
Boek over ziekten en aandoeningen van vissen in vijvers en aquaria.
Aquariumplanten
Aquariumplanten van A-Z
Boek over tropische zoetwater aquariumplanten. Een onmisbare bron van informatie met 200 soorten waterplanten voor tropische aquaria.
Mijn dierenwinkel