Menu visaquarium
De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen
8 berichten • Pagina 1 van 1
#1
24-07-2015 - 21:54:54
Door:
Elis vd
Berichten:
6
Wij hebben sinds januari een aquarium. Tweedehands met tweedehands grint. Alles goed schoongemaakt, ook het grint.
Water erin, plantjes erin, alles gedaan zoals werd gezegd. Visjes erin. koperzalmpjes, slaketers, algeneter en ballon mollys. Maar er blijven telkens visjes doodgaan.
Water toont de met regelmaat teveel No3 mg, dus werd ons aangeraden met regelmaat er bacteriën in te doen en niet teveel schoonmaken omdat dat de balans weer teveel omgooit.
We kwamen er ook achter dat we geen filter erin hadden en dat we teveel voerden. Beide problemen verholpen. En we hebben nu een paar Ballon babyvisjes, super leuk!
Maar desondanks gaat er toch om de zoveel tijd weer eentje raar zwemmen of dood. Er werd ons verteld dat Ballon Mollys snel last hebben van hun zwemblaas en dat je daar niks aan kan doen.
Maar ik word er een beetje moedeloos van dat ze telkens ziek worden en dood gaan :(
Zo geen zin meer in het hele aquariumwezen...
Wie heeft er een goede tip zodat de vissen het langer uithouden?
Het water verversen we nu ongeveer om de 2/3 weken met zo'n 10 procent van de bak en we hebben een bak van 60 liter.
Hoop dat iemand ons kan helpen!
Groetjes en alvast bedankt Elis
#2
24-07-2015 - 22:23:37
Door:
René de Ruiter
Berichten:
202
Klopt wel, deze vissen zijn gevoelig voor deze ziekte. Het irritante is ook dat het nog besmettelijk kan zijn en al je vissen er daardoor stuk voor stuk aangaan. Vaak gaan ze één voor één dood, nooit allemaal in één keer.
Wat je dan moet doen, is de zieke vis eruit halen en het water heel veel verversen. Ruim 50% van aquariuminhoud en het filtermateriaal schoonhouden. Maar daarbij moet ook opgepast worden dat de vissen daar niet onder lijden, want teveel schoonmaken is inderdaad heel slecht voor je bacterie-cultuur in het aquarium. Teveel schoonmaken kan ook je vissen doden.
Wat ik je kan aanraden is te zorgen dat je over actief-kool gaat filteren. Een lange tijd, omdat actief-kool zorgt dat het water zeer schoon word gemaakt.
Na een maand of langer kan je stoppen met actief-kool filteren. Als je zeker bent dat de ziekte is gestopt.
Je kan ook kiezen om altijd over actief-kool te blijven filteren. Als je niet veel aquarium-planten hebt dan mag dit best. Maar als je veel planten in je aquarium hebt staan dan is over actief-kool filteren eigenlijk weer niet goed voor de plantjes. De vissen hebben geen last van het over actief-kool filteren.
Als je wilt stoppen met actief-kool filtering dan moet je zorgen dat je filtermateriaal optimaal gaat worden. Het filtersysteem is namelijk uiterst belangrijk, hoe groter het filter is en hoe meer filtermateriaal erin zit, hoe beter het is voor je vissen en planten.
Zorg bij het stoppen van actief-kool filteren dat je daarna uiterst goed filtermateriaal gaat gebruiken.
Het ligt eraan welk type filtersysteem je gebruikt. Maar hele fijne dichte sponzen werken vaak het best. Omdat in deze fijne dichte filtersponzen namelijk nuttige bacteriën komen te zitten. Die helpen om het water schoon te houden.
Je doet standaard 10% water verversen. Doe in het vervolg maar standaard houden op 20% water, omdat een kleinere bak veel sneller bevuild raakt. Belangrijker is om nooit zomaar je filtersponzen schoon te maken. Want dan dood je die nuttige bacterie en krijg je problemen met aquariumwater en vissen.
Het klopt ook dat je heel voorzichtig moet omgaan met het voeren van de vissen. Maar met een goed draaiend filtersysteem vol met nuttige bacterie kan het al een stuk minder kwaad.
De aquariumbodem schoonmaken of je aquariumwater verversen. Alles wat je in je aquarium schoonmaakt moet je in delen doen, nooit teveel in één keer schoonmaken. Ik doe de bodem bijvoorbeeld in drie stukken opsplitsen. Om de twee weken pak ik één deel om schoon te maken.
Dus... mocht je een zieke vis zien, haal je zieke vis er meteen uit en zet deze apart. Schoon het water voor 50% - Zet de actief-kool in je filter om je water enorm schoon te maken. Laat dit een maand of langer draaien. Dan overschakelen naar betere filtersponzen, liefst fijne dichte sponzen om zoveel mogelijk nuttige bacterie in je filtersysteem te krijgen.
Voor de iets te hoge No3 waarde kan je drijfplantjes nemen. Drijfplanten zijn zeer goede No3 nitraatvreters. De ideale waarde van No3 is maximaal 20 mg per liter.
#3
24-07-2015 - 23:11:02
Door:
Elis vd
Berichten:
6
Jeetje, bedankt voor je uitgebreide antwoord Renee! Ga morgen meteen eens bellen voor die actief-kool. En dat de visjes elkaar aansteken is inderdaad logisch. Maar niemand die me dat ooit heeft verteld. En ze gaan inderdaad 1 voor 1 dood, echt heel verdrietig niet alleen ons maar ook voor ons dochtertje :(
Maar het probleem is nu alleen;
Wij hebben slechts 1 aquarium. Hoe moet ik die zieke vis dan apart zetten? We hadden 1 zieke en die hebben we apart laten zwemmen in het aquarium in een kweekbak en toen die eenmaal opknapte leek het allemaal goed te gaan. Maar om nou een extra aquarium aan te schaffen voor een zieke vis. Daar hebben we niet de ruimte voor.
Mijn man heeft overigens meer plantjes gekocht om de nitraat tegen te gaan, maar het lijkt vooralsnog niet te helpen.. Ik denk dat ik nu in ieder geval het water even ga verversen en kijken hoe de waardens over een paar dagen weer zijn.
#4
25-07-2015 - 01:29:38
Door:
René de Ruiter
Berichten:
202
In een aparte bak zou wel beter zijn omdat de vis het water kan aantasten met zijn ziekte. Maar ja, wat niet is, is er niet.
Probeer het dan maar met een apart opvangbakje in je aquarium.
Je bent er nu in ieder geval bewuster van dat het water besmet is, en niet alleen de vis. Dit zal je beter op weg helpen tegen het bestrijden ervan. Dus in begin lekker verversen en die actief-kool inzetten om het water te zuiveren.
Net als het goed laten functioneren van een filtersysteem, hoe klein je aquarium ook is. Het is enorm belangrijk om daar de volledige aandacht op te vestigen. Want een filtersysteem moet voldoende nuttige bacterie in zich hebben om je vissen in leven te houden. Met te weinig nuttige bacterie in de sponzen van je filtersysteem krijgt het aquarium met allerlei problemen te maken.
Problemen zoals:
Hoge pieken, waterwaarde schommelingen, bacterie infecties, algenplagen, witte water waas, planten die het niet goed doen, vissen die vreemd gedrag of zich niet lekker voelen en minder gaan eten waardoor hun immuunsysteem minder wordt en daardoor ziek raken.
Kortom:
Het filtersysteem is het hart van een aquarium :)
#5
25-07-2015 - 11:09:17
Door:
Monique Anthonio
Berichten:
211
Ik heb ook nog een tip, aansluitend op die van Rene. Dames (net als ik)hebben soms de neiging om die filtersponzen lekker uit te knijpen in het aquariumwater tot ze helemaal 'schoon' zijn! Niet doen! Alleen uitspoelen in het aquariumwater. ze moeten een beetje 'vies' blijven.
#6
01-08-2015 - 01:03:41
Door:
Elis vd
Berichten:
6
Nou we hebben het water ververst en zijn langs gegaan bij de speciaalzaak om het water te testen. Was goed, nitraat nog wel steeds wat hoog. Maar de man zei ook dat het geen ziekte kon zijn want dan zouden er ook geen babietjes worden geboren. Inmiddels een week verder, niet actief-kool gebruikt omdat we best wat plantjes erin hebben. Water is goed, om de dag bacterieen en spul tegen algen erin en vandaag weer een babietje dood...we hebben van de speciaalzaak een soort ‘grint’ gekocht dat we in het filter moeten plaatsen zodat de nitraatwaardes naar beneden gaan. Maar we hebben als filter de Elite jet-flo 75, wat goed is voor een tank van 60 liter. Ik moest het daar in doen, maar het bestaande bakje met kooltjes krijg ik niet open. De man van de speciaalzaak zei; knip een oude panty en doe daar het grint in. Kan ik dat dan, na grondig spoelen, ipv het bakje boven de spons in eht filter plaatsen? Het water ziet er verder redelijk helder uit en de botia’s en het algenetertje doen het verder wel goed. Het probleem is echt de Molly’s...help!
#7
01-08-2015 - 03:48:39
Door:
René de Ruiter
Berichten:
202
Heb je na het water verversen het water laten testen? Dat heeft weinig nut, tenzij je er een week of langer tussen heb laten zitten.
Zover ik weet bestaat er geen filtermateriaal wat nitraat verlaagd. Nitraat kan je enkel verlagen door waterverversing, minder voeren en meer planten toevoegen.
Om de dag bacteriën aan je water toevoegen lijkt mij geen goed idee. Dat spul is bedoeld om te gebruiken bij een startend aquarium of bij water verversen. Bij het water verversen is het zelfs niet eens nodig als je aquarium al goed is ingedraaid, maar word zoals veel spullen door verkopers graag aanbevolen om de kassa te vullen.
Allerlei middeltjes in je aquarium gooien is niet de manier om je aquariumwater optimaal te houden.
Anti algen middeltjes is niet een langdurige oplossing. Alg bestrijdingsmiddelen zijn bedoeld als tijdelijk hulpmiddel om een enorme algenplaag hardhandig te verminderen. Als je de oorzaak waardoor de alg ontstaat niet aanpakt, dan blijf je er voor altijd last van houden en moet je telkens weer grijpen naar een algenmiddel. Algen kun je het best aanpakken bij de kern van het probleem.
Het filtermateriaal kan je inderdaad in een pantykous stoppen en in het filterhuis erbij plaatsen. Maar ik heb even gezocht welk type filtersysteem je hebt. Met jouw type filter zal het moeilijk worden om het extra materiaal ergens erbij te plaatsen.
Waar je de pantykous met laten in je filter weet ik niet. Wat er nu in je filter zit is nodig en kan je niet zomaar vervangen door iets anders.
Ik zie namelijk dat het filter al een kool-spons heeft, wat ik je al aanbevolen had.
Een groot filtersysteem heeft standaard allerlei dichte sponzen waar nuttige bacterie in kan huisvesten. Maar omdat de Elite Jet-Flo 75 klein is kunnen er niet genoeg sponzen in. Daarom zit in jouw filter een koolspons.
Het nadeel bij zo'n koolspons is dat er weinig kool in zit en snel is uitgewerkt. Deze moet je daardoor heel vaak vervangen. Het onderste gedeelte kan je het best vullen met echte actief-kool steentjes in plaats van de koolspons, omdat actief-kool steentjes veel meer kracht heeft om het water te zuiveren.
Heeft de verkoper een verklaring waaraan dan je vissen dood gaan? Het lijkt erop dat hij/zij je daar geen oplossing voor heeft aangeboden, maar heeft alleen extra spulletjes verkocht aan je.
#8
28-08-2017 - 17:23:50
Door:
Marielle schot
Berichten:
1
Het is normaal dat er vissen doodgaan. U hoeft zich echt geen zorgen te maken. Zorg wel dat u de dode vissen er gelijk uithaald, zodat de anderen niet door de ziekte, die er soms kan zijn, besmet worden
Pagina waardering
Aquarianen
Rico:
Sinds vanochtend heb ik ineens deze witte vlek op het glas. Er af poetsen lukt niet iemand een idee wat er aan de hand …
Grote witte vlek op glas aqaurium
Sjaantje Seelen:
Hallo ,ik heb jonge visjes maar ze laten de appelslakken niet met rust,ook heb ik raceslakken erin zitten,ook daar …
Visjes bijten appelslakken
Bart Hulsbosch:
Even een vraag, Sinds 7 weken heb ik een nana cube 40 liter aan het draaien. Nou geef ik de juiste voedingsstoffen …
Startend aquarium
Visziekten
Aquarium visziekten
Boek over ziekten en aandoeningen van vissen in vijvers en aquaria.
Aquariumplanten
Aquariumplanten van A-Z
Boek over tropische zoetwater aquariumplanten. Een onmisbare bron van informatie met 200 soorten waterplanten voor tropische aquaria.
Mijn dierenwinkel