De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen

Terug

Onderwerp:

Aquarium

2 berichten • Pagina 1 van 1

#1

Door:
Rein

Berichten:
1

Geregistreerd:

Hoi wij hebben sinds enige tijd een nieuw aquarium. Hebben altijd aquariums gehad nooit problemen maar met deze pfff. We hebben hem ingericht ging allemaal in de eerste instantie perfect totdat we alg problemen kregen. Dit werd na verloop van tijd zo erg dat we hebben besloten hem leeg te halen en opnieuw te beginnen. We zijn nu een kleine twee weken verder en het alg probleem is weer terug in veel mindere versie maar het is er al wel. We hebben heel het aquarium schoon gemaakt filters nieuw erin nieuwe planten. Wat ons wel opvalt is dat er op de planten nu een laagje opligt licht bruin lijkt een beetje op roest. Wie o wie herkent dit en geeft ons tips.


#2

Door:
René de Ruiter

Berichten:
393

Geregistreerd:

Dit kan komen door aquariumdecoratie. Ik heb een achterwand van Juwel die bruine neerslag op de bladeren maakte.

Hetzelfde gehad met een echte steen, waardoor een laagje bruine stof overal op terecht kwam. Het verdwijnt vanzelf weer, ik heb daar niets speciaals voor hoeven te doen. Het is dus goed mogelijk, aangezien je het aquarium weer opnieuw hebt ingericht, dat het door decoratie materiaal kan komen.

In een nieuw ingericht aquarium doen planten het lang goed en je hebt niet gelijk last van algen. Het duurt meestal wat langer voordat de reserve van planten voedingstoffen opraken, pas dan gaan planten verkleuren en het slechter doen, ook algen slaan dan toe. Vandaar dat ik aanneem dat het van decoratiemateriaal afkomstig is.

Je hebt je aquarium opnieuw ingericht omdat je last van algenplaag had. Hopelijk duiken je algen niet meer op, maar je moet wel rekening houden, dat je de oorzaak waardoor de algen kwamen niet is opgelost. Tenzij het te maken had met vervuiling.

Wanneer je merk dat algen opkomen, dan moet je kijken om welk algensoort het gaat. Er zijn een aantal algensoorten. Iedere algensoort heeft een specifieke aanpak nodig.

Groene algen. Heb je bijvoorbeeld last van groene algen, dan kan dit door teveel licht of voedingstoffen zijn.

Blauwalgen heeft vaak weer te maken met vervuiling. Bijvoorbeeld door vuil wat zich in aquariumbodem ophoopt.

Zwarte penseelalgen daar kom je niet snel vanaf. Beste is voorkomen door het op tijd weg te halen. Bladeren verwijderen die besmet zijn met de penceelalg. Bij veel zwarte algen moet je het hard te lijf gaan, door bijvoorbeeld het inspuiten van 3% waterstofperoxide in plantenspuit.

Een aquarium die lange tijd draait krijgt vaak last van vervuiling. De verlichting kan je het best na één jaar vervangen omdat de niet zichtbare stralingen dan zijn uitgewerkt. De lamp doet het dan nog wel, het geeft nog voldoende licht, maar werkt niet goed meer voor je aquariumplanten.

Steun ons op social media