De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen

Terug

Onderwerp:

Schommelziekte

2 berichten • Pagina 1 van 1

#1

Door:
Marco

Berichten:
22

Geregistreerd:

Zwaarddrager heeft kenmerken van schommelziekte. Ze schommelt en verschuil zich achterin en eet niets. Al drie dagen geef ik kuurtje ESHA 2000, maar help niets. Zijn er andere middelen om schommelziekte te verhelpen?


#2

Door:
René de Ruiter

Berichten:
42

Geregistreerd:

Je moet er heel snel bij zijn. Merk je dat de vis het heeft, dan moet je ze gelijk apart zetten. Dit geld overigens voor bijna elke visziekte. Goed observeren is erg belangrijk. Doe dit dagelijks tijdens het voeren.

ESHA2000 word al door de jaren heen gebruikt. Het produkt kan goed helpen, maar de meeste vissen hebben al een aardige weerstand door de jaren heen opgebouwd tegen dit produkt. Er zijn ook vernieuwende produkten op de markt, eigenlijk zou je beter die dan kunnen gebruiken.

Zorg dat het dier blijft eten, geef ze voornamelijk levendvoer tijdens zijn dagelijkse medicijnen kuurtje. Dit doe je net zolang tot de vis weer helemaal beter is. Wanneer zieke vissen niet meer willen eten dan worden ze steeds zwakker. Goede voeding is juist zo belangrijk. Wanneer je droogvoer geeft, zakt het voer naar de bodem zonder dat de vis het opneemt. Levendvoer zoals watervlooien of pekelkreeftjes (geen wormpjes) blijven langdurig in het aquariumwater rondzwemmen. Dit stimuleert de eetlust van de vis. Met een beetje geduld en geluk eet de zieke vis er iets van. Op dat moment is elk beetje voer wat hij tot zich neemt een verbetering.

Probeer de waterwaardens zo goed mogelijk te krijgen, afgestemd voor de vissoort.

Temperatuur. Je kan tijdelijk de temperatuur van het water iets omhoog opschroeven. Daarbij dood je slechte bacteriën. Uiteraard moet je dit nooit te lang doen. Een dag of twee kan je dit doen door de het naar 28 tot 30 graden op te schroeven, 30 graden is de MAX!, nooit hoger!

Steun ons op social media