De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen

Terug

Onderwerp:

Opnieuwe inrichten van mijn bak hoe dan met de vis

8 berichten • Pagina 1 van 1

#1

Door:
Pieter Boersma

Berichten:
2

Geregistreerd:

Beste mensen ik zit met de vraag
ik ben vanplan mijn bak opnieuwe in te richten en helemaal schoon te maken alleen dan loop ik met 1 vraag hoe zit het met de vis die ik er in heb zitten hoelang moet ik wachten voor ze er weer in kunnen


#2

Door:
René de Ruiter

Berichten:
393

Geregistreerd:

Dat is geen moeilijke vraag. Een aquarium moet minimaal 2 weken indraaien. Dat wil zeggen, met filterpomp aan, zonder vissen. Dan bouwt er in het filtermateriaal en aquariumbodem voldoende nuttige bacteriën die het water leefbaar maken voor vissen, ongewervelde en planten.

Zet niet teveel vis in de bak, maar verspreid het over de dagen, zodat het filtersysteem voldoende tijd heeft om nieuwe bacterie aan te maken tegen de nieuwe vervuilers, je vissen.

Dus als je een aquarium helemaal opnieuw schoonmaak, dan moet je ervan uitgaan dat je bak 2 weken moet indraaien voor je de vissen erin kan terug plaatsen. En dat je dit rustig moet opbouwen, niet teveel vis in één keer erin plaatsen.

Om het inrijpingsproces te versnellen kan je gebruik maken van bacterie cultuur toevoeg middeltjes, zoals dat van EasyLife.

Als je het filter en materiaal in tact houdt. Het filter niet schoonmaakt, maar de rest wel grondig. Dan kan het indraaien van aquarium worden verkort. Zolang je de pomp, het aquariumfiltersysteem maar weer snel in werking zet.

#3

Door:
Dries

Berichten:
26

Geregistreerd:

Is er een reden waarom je het helemaal wil schoonmaken? Heb je last van algen, of iets anders? Ik verander de inrichting soms ook, maar wel met de vissen nog in het aquarium. Een volledige metamorfose gaat dan natuurlijk niet lukken. Ik doe het stapsgewijs, telkens een beetje veranderen naar het eindresultaat. Ik heb zelfs de hele bodem zo eruit gemikt met water hevelen en daarna nieuw opgevuld met behulp van leeg plastiek flesje. Natuurlijk niet alles in één keer, maar in fases.

#4

Door:
Pieter Boersma

Berichten:
2

Geregistreerd:

Dus met andere woorden alleen gind en de pomp en de verwarming natuurlijk en verder niks geen planten


#5

Door:
Speeltuinfrans1

Berichten:
2

Geregistreerd:

Volgens mij is de hamvraag niet echt helemaal beantwoord.
De vraagsteller vraagt volgens mij expliciet naar wat hij in die tussentijd moet doen met zijn vissen.
Ik heb zo'n beetje hetzelfde probleem nu. Ik overweeg ook om mijn bak helemaal leeg te halen vanwege overmatige aanwezigheid van penceelalgen. Je vissen een dagje in een emmer onderbrengen is nog wel te doen, maar 2 weken of langer zal niet bevorderlijk zijn voor de dieren. Een tweede aquarium heb ik bijvoorbeeld niet. Is Easystart van Easylife dan de enige oplossing?

#6

Door:
Steven

Berichten:
2

Geregistreerd:

Ik heb zelf dit probleem ook gehad, ik ben toen naar een dierenwinkel/tuincentrum geweest en heb 2(vanwege het aantal vissen) simpele bakjes 25/30L gekocht, waren setjes compleet met een hang-on filter en en lampje, alleen met de verwarming moet je kijken, eventueel een element erbij, is ook niet gek als reserve, ging prima, spul heeft ongeveer 2,5 week gestaan

je zou ook Marktplaats kunnen kijken voor een tijdelijke bak

Gr Steve

#7

Door:
Niels Lautenslager

Berichten:
9

Geregistreerd:

He hallo,

ik had een "nieuwe" bak op marktplaats gehaald, die dus al een tijd leeg/droog stond. die heb ik lekker schoongemaakt, nieuw grind e.d. en gevuld. nieuwe pomp bij de speciaalzaak gehaald, en indraaien maar.

maar ik heb SERA bio nitrivec in mijn bak gedaan, dat geeft een melkachtig troebel water maar dat trekt binnen 24 uur bij.
ik heb ongeveer 30 uur gewacht, het water getest en vervolgens de vis overgezet uit mijn oude bakje.

(dus 30 uur je vis in een emmer zou moeten kunnen mits die groot genoeg is en voldoende stroming en verwarming e.d.)

de methode die ik heb gebruikt is orthodox maar bij mij is er geen enkele vis gesneuveld.

misschien dat je er wat aan hebt

#8

Door:
Tukker

Berichten:
3

Geregistreerd:

Ik heb afgelopen zaterdag mijn hele bak van 63 liter leeggehaald, water met vissen in een schone speciekuip, pomp en filter mee laten draaien in het water en zo snel mogelijk alles schoonmaken en inrichten.
Ik heb nieuw grind en nieuwe planten er in gedaan.
3/4 "oud" water terug gedaan en een schepje bacteriën in het filter gedaan.
Het resultaat was erg mooi maar helaas had ik een dag later een enorme nitraat- en nitrietpiek.
Meteen een deel water ververst, volgende dag weer 2 keer een deel verversen en vandaag is het water weer in orde.
Daar heb ik dan ook een vraag over, is het normaal dat het water zo snel piekt en ook weer zo snel normaliseert? Zou dat komen omdat ik het oude filtermateriaal en water heb gebruikt?

Steun ons op social media