De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen

Terug

Onderwerp:

Helder water

3 berichten • Pagina 1 van 1

#1

Door:
Va Ni Ra

Berichten:
2

Geregistreerd:

Kan iemand mij zeggen hoe ik het water helder kan houden? Want ik heb pas (1 dag of 2) mijn filter schoon gemaakt maar dan nog ziet het water er dofjes uit, ik vind het helemaal niet helder, en hoe kan ik het beste alle voedings resten en poep er uit krijgen?


#2

Door:
AquaTwan

Berichten:
13

Geregistreerd:

De meeste beginners maken vaak de fout om zijn filter en aquarium grondig schoon te houden. Daarbij vernietigen zij veel bacterie die nodig zijn voor het in leven houden van de vissen en ongewervelde dieren. Dat kan tevens de oorzaak zijn waarom het water niet helder is.

Probeer zoveel mogelijk nuttige bacterie in een startende bak te kweken, door er voorzichtig mee om te gaan. Een aquarium gaat pas goed draaien als je die een paar maanden hebt, dan zal het water helderder blijven, ook als je het dan schoonmaakt. Omdat het dan stabieler begint te worden, dankzij nuttige bacterie.

Het filtermateriaal dient enkel en alleen te worden verschoont wanneer de filterpomp moeite krijgt om het water te circuleren en de uitstroom verzwakt door het dichtslibben van vuil.

Het filtermateriaal hoort dus niet vaak schoongemaakt te worden, zeker niet alles in één keer! Er moet heel voorzichtig mee worden omgegaan. In sponzen nestelen zich nuttige bacterie die nodig zijn om het water optimaal leefbaar te houden voor onze siervissen.

Verschoon daarom alleen wanneer de pomp moeite begint te krijgen. Haal dan een klein deel van de sponzen eruit, niet alles! Knijp lichtjes het vuil eruit en maak de spons een klein beetje schoon in een emmertje aquariumwater (niet in kraanwater). Plaats dan het filtermateriaal terug in het filtersysteem. Bij de eerst volgende keer neem je dan weer een andere spons.

De bodem kan schoon gestofzuigd worden doormiddel van een stuk tuinslang of dunnere slang. De dikte van de slang is van belang om het water wat wordt geheveld naar de afvoer of emmer te regelen. Hoe dikker de slang, hoe sneller je aquariumbak zal leeglopen. Hoe minder tijd je hebt om te kunnen bodem-stofzuigen. Ik raad aan om in begin een dunne slang te gebruiken en later te verdikken als het te langzaam gaat.

Letop dat in aquariumbodem nuttige bacterie zit. Overal in het aquarium zijn deze gunstige bacterie aanwezig. De poepresten kan je met slang voorzichtig aan bovenlaag verwijderen met behulp van de slang. In de bodem moet ook soms eens wat worden schoongemaakt. Maar dat moet voorzichtig gedaan worden, wegens die nuttige bacterie.

Zelf doe ik mijn bodem opdelen in drie gedeeltes. Iedere keer maak een daarvan maar één deel schoon zodat ik daarmee niet het bacteriecultuur in de bak teveel verstoord.

#3

Door:
Va Ni Ra

Berichten:
2

Geregistreerd:

Bedankt voor je antwoord

Steun ons op social media