Menu visaquarium
De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen
8 berichten • Pagina 1 van 1
#1
05-11-2011 - 14:03:25
Door:
René de Ruiter
Berichten:
199
Bij het schoonmaken heb ik perongeluk het schuimnestje van het mannetje kapot gemaakt. Ik wist toen nog niet dat deze aquariumvis zo hun netjes bouwen. Het zag eruit alsof er een ophoping bij mijn filter zat. Om het filter vrij te maken heb ik de plantresten en luchtbelletjes verwijderd.
Nadat ik mijn aquarium schoongemaakt had ben ik op internet opzoek gegaan naar informatie over veel luchtbellen dichtbij het filter. Dit omdat ik het toch wel vreemd vondt dat er zo'n enorme ophoping bij het filter was ontstaan.
Toen kwam ik tot de ontdekking dat het een schuimnetje is wat gemaakt wordt door Dwerggoerami mannetjes. Veel labyrintvissen bouwen zo een nest. Ze maken met kleine luchtbelletjes en stukjes plantenresten en drijfplantjes een vrij groot nest. Daar kunnen ze wel een volle week aan bouwen.
Nu heb ik geluk. Een dag na het verwijderen is de Dwerggoerami weer vollop bezig met het maken van een nieuw schuimnest. Hij is nog harder het nest aan het opbouwen, want het schuimnest is nu al groter dan het vorige nest.
Hij gebruikt enorm veel beplanting, iedere keer zie ik hem voorbij zwemmen met een stuk plantendeel of groot pluk grassprietjes in zijn bek. Het is een hardewerker en een leuke aanschouwing om hem zo druk bezig te zien.
Ik vraag mij af tot hoelang dit doorgaat, aangezien hij zoveel plantendelen gebruikt voor het nest. Aan iedere plant heeft hij al gezeten. Straks houd ik geen plant meer overeind. Ik heb wat plantendelen op het wateroppervlakte laten drijven, in de hoop dat hij die gaat gebruiken inplaats van de goeie planten. Mijn Dwerggoerami heeft zijn voorkeur want de plantendelen die ik hem aanbiedt die wil hij niet!
Wie weet hoeveel beplanting de Dwerggoerami ongeveer gebruikt bij het bouwen van zijn nest? Heeft iemand nog tips om ervoor te zorgen dat niet al mijn planten eraan gaat? Zijn er belangrijke dingen waar ik rekening mee moet houden?
#2
06-11-2011 - 18:11:03
Door:
René de Ruiter
Berichten:
199
Hij is nogsteeds bezig met zijn nest opbouwen, en wordt nu agressiever tegen de rest van de aquariumbewoners. Telkens als hij bij de plek van zijn nestje afkomst kijkt hij of het vrouwtje in zijn buurt is. Als hij het vrouwtje ziet verjaagd hij haar meteen, ongeacht hoe dicht ze in de buurt van het schuimnest af zit. Het lijkt wel alsof hij haar nooit meer in zijn buurt wilt hebben. De andere vissen die alleen te dicht bij het schuimnest komen verjaagd hij ook, maar laat daarbij de vissen met rust die op voldoende afstand zijn.
Het schuimnest wordt steeds groter. Ik heb het idee dat het vrouwtje een minder dikke buik nu heeft. Volgensmij heeft ze de eitjes al afgezet maar zeker hiervan ben ik nog niet.
Het mannetje heeft het er maar druk mee, wat een aanschouwing is dit. Sinds dat de bouwer zo druk bezig is, is er veel leven in het aquarium te zien. Ik heb de indruk dat de vissen eromheen gelukkig geen last erbij ondervinden.
#3
08-11-2011 - 16:39:49
Door:
René de Ruiter
Berichten:
199
Nog steeds geen kleine jonge visjes in mijn bak te zien. Ik heb veel geduld, maar het blijft zo wel heel erg spannend. Volgensmij kan het nu niet lang meer gaan duren of ik wordt vader! De vader van ontzettend veel kleine baby visjes, hele kleine dwerggoerami's.
Het voer staat al klaar, dus laat maar komen, laat die eitjes maar uitbreken dan!
#4
11-11-2011 - 00:59:45
Door:
TeCH
Berichten:
15
Hoe gaat het met de kleintjes? ben je al vader geworden? xD
#5
12-11-2011 - 14:30:15
Door:
René de Ruiter
Berichten:
199
Nogsteeds niet! Duurt lang allemaal. Klopt dat wel?
#6
13-03-2012 - 14:37:54
Door:
Sowieso
Berichten:
4
zou je voor mij een foto kunnen uploaden ben erg geintresseerd in hoe dat eruitziet. puur intresse
#7
13-03-2012 - 15:34:11
Door:
René de Ruiter
Berichten:
199
Hoi Ralph,
Het is al een tijdje geleden dat hij bezig was het nest te bouwen. Hij heeft ook nog nooit jongen ervan overgehouden. Ondanks zijn harde inzet bij het maken van zijn tweede schuimnest weer geen nakomelingen. De tweede keer was het nest van de schuimbouwer nog groter.
Helaas heb ik daar geen foto's van gemaakt, ik heb daar op dat moment niet aan gedacht. Van bovenaf zag het eruit als een bolstaande koepel. Je kan het vergelijken met een vogelnestje maar dan ondersteboven gemaakt.
Het materiaal bestaat uit allemaal stengels en bladeren van planten. Hij trekt daarbij planten uit de bodem los. Een groot deel van de planten in het aquarium vernield hij dus wel daarbij. Hij had zijn voorkeur bij twee plantensoorten, maar nam ook stukken van andere planten mee naar zijn nestje toe.
Ondanks ik geen foto's ervan heb gemaakt, heb ik wel een filmpje destijds gemaakt waarin je kan zien hoe hij het bouwmateriaal mee naar het schuimnest vervoerd. In het filmpje is ook goed te zien dat hij luchtbelletjes tussendoor aan het wateroppervlakte maakt en die naar het nest toebrengt en hij de vissen wegjaagt.
#8
29-06-2013 - 18:07:40
Door:
Ilona
Berichten:
1
Het is een oud topic, amar toch wilde ik even reageren. Ik heb nu een aantal keren een nestje gehad, namelijk 5x. De goerami's heb ik minder dan een paar maanden. 3 nestjes zijn heel veel kleintjes uit gekomen die ik apart heb gezet in een kweeknetje. Er zijn er totaal zo'n 20 groter geworden, een aantal écht groter (nu een cm en ook beginnen ze kleur te krijgen). Nu wordt het me wel een beetje te gek en vraag me af of ik ook de nestjes weg kan halen. Misschien ben ik wel een softie, maar ik heb het idee dat het mannetje erdoor van slag raakt en ben bang dat het voor een vis dan ook heftig is en het hem misschien pijn doet (emotioneel). Nu weet ik niet of vissen een geheugen hebben en ook niet of vissen emotioneel betrokken kunnen raken ergens bij, maar mijn gevoel staat me hierin erg tegen. Ik kan alleen niet nog meer kleintjes gebruiken, zeker niet nu die andere nog aan het opgroeien zijn en mijn bak ook wel weer toe is aan een kleine pauze. Ik kan namelijk slecht schoonmaken met die kleintjes en nestjes. Vandaar. Ik ben dan trouwens maar een gigantische leek op aquariumgebied, maar het is dus wel mogelijk dat er kleintjes uit komen. Overigens zijn dat hele kleine zwarte stipjes die steeds meer worden. In het begin nauwelijks te zien, tenzij ze met tientallen bij elkaar zitten. Het kostte mij ook even wat tijd om te beseffen dat dat kleintjes waren. Over het algemeen komen ze na het afzetten van de eitjes vrij snel uit.
Pagina waardering
Aquarianen
Bart Hulsbosch:
Even een vraag, Sinds 7 weken heb ik een nana cube 40 liter aan het draaien. Nou geef ik de juiste voedingsstoffen …
Startend aquarium
Evert Coenen:
Goedendag, mijn zoon heeft guppys en sinds gisteren doet er 1 wel erg raar, het is net of ze geen oriëntatie meer …
Gup tolt en tuimelt
Hans Hoenders:
Hallo allemaal, ik ben nieuw hier. Ben ongeveer 40 jaar geleden begonnen met deze hobby met een bak van 60x40x40. Daarna …
In de aanbieding
Visziekten
Aquarium visziekten
Boek over ziekten en aandoeningen van vissen in vijvers en aquaria.
Aquariumplanten
Aquariumplanten van A-Z
Boek over tropische zoetwater aquariumplanten. Een onmisbare bron van informatie met 200 soorten waterplanten voor tropische aquaria.
Mijn dierenwinkel