De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen

Terug

Onderwerp:

Bruin water door hout

4 berichten • Pagina 1 van 1

#1

Door:
Maikel

Berichten:
2

Geregistreerd:

Hoi aquarium liefhebbers,

Ik ben net begonnen met een aquarium vorige week gekocht en ingericht.

De waterwaardes zijn goed en ik wil volgende week vissen gaan halen, denk aan guppyś en neontetras.

Maar door het hout wat erin staat is het water wat bruin gekleurd en ik vraag mij dus af of dit niet slecht is voor de vissen.

En zo ja moet ik dan water ververzen ofzo.

groet Maikel


#2

Door:
René de Ruiter

Berichten:
42

Geregistreerd:

Welkom,

Wat leuk, guppies! één van mijn favoriete visjes.

Het klopt inderdaad dat je water verkleurd door hout. Hout zal lang het water blijven verkleuren. Het kan wel een jaar duren voordat het geen verkleuring meer afgeeft.

Het kan weinig kwaad voor de zoetwatervissen. Toch kan je beter het hout wat je in aquariumwinkels koopt eerst even voorbehandelen. Anders blijft de verkleuring zolang aanwezig.

Doe het hout in een grote pan en breng het water aan de kook. Doe er speciaal zout in, dus geen keukenzout. Je moet zout nemen zonder jodium. Jodium vrij zout kan je ook in een supermarkt vinden. Laat het water zachtjes pruttelen. Neem hierna het hout eruit en gooi het water weg. Het water zal behoorlijk donker bruin van kleur zijn.

Doe nogmaals het hout in de pan met vers leidingwater en doe er weer jodium vrij zout bij. Breng opnieuw het water aan de kook en laat het geheel zachtjes pruttelen. Je doe dit net zolang totdat het afgietwater weinig verkleurd.

Als laatst is het belangrijk dat je het hout goed schoonmaakt, zodat alle zouten uit het hout is. Het beste is om het hout in de pan met koud schoonwater een dag te laten staan, maar nu zonder zout. Spoel de dag erna het hout onder de waterkraan even goed schoon. Het sierhout is nu klaar met de behandeling en kan terug je aquarium in.

Het water zal alsnog bruin kleuren, maar veel minder als daarvoor. De laatste restjes verkleuring zal na een paar maanden ook afnemen. Dankzij de voorbehandeling ben je er veel sneller vanaf en kan je sneller geniet van helder aquariumwater.

Kienhout kan het water verkleuren

#3

Door:
Maikel

Berichten:
2

Geregistreerd:

Dank je voor het antwoord. Het koken had ik idd gedaan, evenals 4 dagen in water laten staan. Was me er alleen niet van bewust dat het water daarna alsnog zou kleuren. Het is ook niet heel extreem, maar het viel me vanmiddag op dat het water niet meer helder was.

Het staat er nu 2 dagen in dus zal het nog even aan kijken of het niet veel erger word ander s behandel ik t nog wel een keer

#4

Door:
Anja Smorenburg

Berichten:
68

Geregistreerd:

Hoi.
Welkom hier!
Ik vind Mopani hout mooier en goedkoper, maar dat is persoonlijk.
Heb je echter dit hout, dan kleurt het water langer bruin als bij kienhout. Maar t kan idd geen kwaad voor de vissen.
Ik heb t ook even gekookt, afgespoeld (niet met de handen aangeraakt), en enkele dagen in kraanheet water gelegd, wel elke dag verschonen.
Ik heb echter nooit zout gebruikt, dus t kan ook zonder!
Succes met je leuke bak!

Groetjes, Anja.

Steun ons op social media