De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen

Terug

Onderwerp:

Aquarium beplantingsplan

5 berichten • Pagina 1 van 1

#1

Door:
Gerda de Wit

Berichten:
0

Geregistreerd:

Vaak moet ik nieuwe planten kopen. Alleen snelgroeiende planten blijven het hier vrij aardig doen. Ik ben erachter dat in één keer alle planten kopen eigenlijk helemaal niet slim is. Het kost een hoop geld en ik houd er niets vanover. De laatste plant van de beplantingsplan heeft het nu ook begeven. De planten die ik los koop doen het opvallend genoeg wel goed!


#2

Door:
Luc

Berichten:
0

Geregistreerd:

Aquariumplanten moeten eerst wennen aan het klimaat van de bak. Daarbij verliezen ze vaak een deel van hun bladeren en worden zwak. Dit komt omdat ze ineens in een ander aquarium worden beplant waar de omstandigheden anders zijn dan daarvoor. Normaal kan een plant dit wel aan. Maar het kan wel een behoorlijke klap geven. Je krijgt ook vaak plantjes mee in potjes of met loodje erom geknepen. Die moet je altijd eerst verwijderen, zo ook de steenwol wat om de wortels heen zit. Je zult vaak ondervinden dat bij de plantjes de wortels bruin gekleurt zijn of zelfs zwart. De wortels hangen er zwakjes bij, ze zijn erg dun. Dan zijn de wortels aan het rotten, want normaal gesproken zijn de plantenwortels wit van kleur. Dit kan de grootste oorzaak zijn waardoor planten dood gaan bij overbrenging. De wortels zijn zover beschadigd dat het nauwlijks meer voedsel uit de bodem kan opnemen. Tijdens het overplaatsen van de plantjes naar je eigen aquarium moeten ze zich eerst goed ontwikkelen aan het vernieuwde klimaat. Wanneer dan ook nog eens de wortels slecht zijn en dusdanig beschadigd of zelfs aan het rotten zijn, dan kan je voorstellen dat het ontwikkelen en aansterken moeilijk voor de plant word. Bij ernstig beschadigde wortels kan dan een plant het zelfs gaan begeven. Wanneer je een plant in je aquarium gaat beplanten zorg dan dat je een klein puntje van de wortel uiteindens afknipt. Daarmee zorg je dat de plantenwortels sneller groeien en dus sneller voedsel uit de bodem kunnen opnemen. Haal daarbij ook de ernstig doorgerotte wortels weg, die zullen de plantontwikkeling alleen maar in de weg zitten. Haal ook slecht uitziende blaadjes eraf zodat het voedsel nuttig door de plant kan worden verbruikt.

#3

Door:
René de Ruiter

Berichten:
393

Geregistreerd:

Ik heb zelf niet zo'n slechte ervaring gehad. Toen ik mijn aquarium ging inrichten wist ik niet goed wat voor planten ik erin moest houden. Ik heb toen gekozen voor een beplantingsplan. Ze hadden een kant en klaar plan speciaal voor het merk van mijn bak, de Juwel Trigon 190. Het leek mij op dat moment de beste keus. Via het schema kon ik precies zien waar het plantje moest komen te staan. Dit werd met nummers aangeduid en er zat een apart lijstje met plantennamen bij. Het mooie daarvan vond ik dat later op internet ik meer informatie over de plantsoort kon opzoeken.

Ik moet wel bekennen dat zo'n komplete plantenset best prijzig is voor wat je uiteindelijk ervoor krijg. Het zijn allemaal plantenstekjes, meer en deels waterplanten die nog niet goed ontwikkeld zijn. Het probleem is dat bij het starten van aquarium er nog weinig balans in de bak aanwezig is. De kleine stekjes krijgen daardoor veel te voorduren, net zoals Luc dat zegt. Bij mij heeft één plantje het niet overleefd. Dat was een rood bladerige plant. Een erg mooi groot blad had deze.

Een half jaar na het beplantingsplan heb ik nieuwe planten erbij gepoot. Er waren namelijk nog genoeg open plekken waar iets moois kon komen te staan. Ik merk dat deze planten veel eerder goed aanslaan dan die van het plan zelf. Iedereen ervaar het op zijn manier, maar als ik het over mocht doen dan had ik het anders gedaan.

Bij een nieuwe bak zou ik eerst een aantal snelgroeiende planten pooten die doorgaans goedkoop in aanschaf zijn. Wanneer die groter zijn gegroeit haal ik stekjes eraf en poot deze elders in de bak. Wachtend totdat de bio evenwicht in aquarium stabiel en goed ingerijpt is. Pas dan zou ik een beplantingsplan kopen en een groot deel van de snelgroeiers eruit halen. Maar nu ik meer ervaring heb gekregen koop ik de planten het liefst los, zodat je het zelf allemaal kan bepalen en de mooiste planten kan uitzoeken. Ik bestel ze meestal via een internet websites, bij een goede online plantenwinkel. In aquariumwinkels verkopen ze vind ik vaak de standaard waterplantjes. Veelal planten die makkelijk te houden zijn. Grote moederplanten zie je daar al helemaal zelden. Toch hebben moederplanten een groot voordeel. Ze zijn misschien wel duur maar daarvan weet je wel zeker dat ze niet snel weg zullen dwijnen. Ze zijn enorm sterk en zijn minimaal een half jaar oud. Hierdoor zijn ze goed ontwikkeld, zowel van boven als aan de onderkant bij de wortels. Ik zou dus zelf voor stekjes gaan en deels voor een paar mooie moederplanten als opvulling. Zo'n beplantingsplan vind ik een uitkomst als je echt niet weet wat je moet nemen.

#4

Door:
Gerda de Wit

Berichten:
0

Geregistreerd:

Dat had ik ook zo moeten doen! helaas nu telaat. Zal het meenemen voor volgende keer.

Gelukkig heb ik weer wat mooie planten gevonden, geen snelgroeiers dit keer.. die heb ik genoeg. Zo komt mijn bakje toch nog vol groen te staan. Ik wist niet dat er moederplanten waren. Heb ze nooit gezien, zal eens opletten.

Bedankt voor de tips en info!

Gz

Gerda


#5

Door:
Verhulst Rik

Berichten:
3

Geregistreerd:

Bij aquariumverenigingen kan je collega plantenliefhebbers opzoeken waar je gratis plantenoverschot kan krijgen..........Er zijn verenigingen te vinden over héél Vlaanderen hoor. Er zijn ook forum's waar liefhebbers onder elkaar planten uitwisselen en opsturen via de post naar elkaar ;)

Steun ons op social media