De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen

Terug

Onderwerp:

Ancistrus met een lelijke rode kapotte plek rond zijn oog

5 berichten • Pagina 1 van 1

#1

Door:
Trudy

Berichten:
3

Geregistreerd:

Vanmiddag zie ik ineens dat mijn Ancistrus een lelijke rode open wond rond zijn oog heeft.
Ik heb hem meteen apart in een bakje in het aquarium gedaan,
maar ik weet niet wat het is en at ik er aan moet doen.
Kan iemand mij a.u.b. helpen?
Ik heb een zoetwateraquarium van 60ltr.
het water heb ik vanmiddag voor een deel ververst, het is 25 graden.
Graag zo speodig mogelijk als U wilt, want ik vind dit zo naar,
alvast bedankt gr.tr.


#2

Door:
René de Ruiter

Berichten:
393

Geregistreerd:

Geen idee wat het probleem kan zijn. Wat zou kunnen is dat de vis zich heeft beschadigd tegen iets scherps in de bak? Wat je in ieder geval kan doen is een infectie middeltje gebruiken, zodat indien er een open wond is, het niet door water kan worden aangetast.

Het water kan namelijk in de wond dringen waardoor er een bacterie-infectie kan ontstaan. Ik heb dit zelf helaas met mijn maanvis gehad, die stoten zich tegen een steendecoratie.

Ik wist toen ook niet wat te doen en hoopte erop dat het wel zou genezen. Bij mijn maanvis was zijn oog beschadigd van een klein krasje op zijn netvlies. Echter werd het steeds erger, het oog werd dik en er kwam een soort troebel laagje overheen te zitten. Daarna verminderde het opgezwollen oog en werd pas goed duidelijk dat het zeer ernstig was.

Mijn maanvis heeft nu maar één oog, het andere is vrijwel helemaal weg, op de plek van het oog is nu de kleur van zijn huid te zien. Wel helemaal mooi dicht gegroeid en gelukkig heeft mijn maanvis er niet veel last meer van.

Er zijn wel twee problemen. Wanneer de aquariumverlichting, het licht overdag aangaat, dan zwemt hij op zijn zijkant, pas een kwartier daarna zwemt die normaal.

Het tweede probleem is dat hij niet goed kan zien waar het voer zich bevindt, maar hij weet inmiddels dat ik hem help met het voeren. Ik voer hem altijd op dezelfde plek in mijn aquarium, aan de kant van zijn goede oog. Ik vindt het niet erg om dit voor hem te doen, maar vindt het wel rot dat het zo moest komen.

ESHA2000 is een medicijn tegen infecties en is kalmerend voor vissen. Het is breed inzetbaar voor allerlei visziektes.

Je kan ook kijken op JBL, daar hebben ze een speciale pagina gemaakt met veel voorkomende ziektes bij vissen.

http://www.jbl.de/nl/online%20hospital/visziekten-bepalen-en-genezen

#3

Door:
Trudy

Berichten:
3

Geregistreerd:

Heel erg bedankt voor Uw antwoord, inmiddels is de Ancistrus helaas dood gegaan. Ik vermoed dat de oorzaak van de wond een Siamese algeneter is die ik 14 dagen ervoor in de dierenwinkel gekocht had, de oorzaak is.
Dat is een agressief visje, en omdat die de algen van het kienhout knabbelt en daar ook die best al wel grote Ancistrus zat is hij volgens mij aan die vis gaan knabbelen, hij heeft de smaak te pakken gekregen.Ik vond het ook al zo raar dat de Ancistrus steeds overdag te voorschijn kwam en tegen het glas zat, dat heeft hij jaren niet gedaan.
Hij is gewoon gevlucht voor dat nare ding.
Heb de wond nog wel behandelt en hem apart gezet, maar helaas heeft hij het niet overleefd. Er zitten nu geen algeneters meer verder in dus het Siamese algen "bijtertje "blijft van de andere af.Tenminste ik houdt het nu in de gaten!
Bedankt hoor!
m.vr.gr.Trude

#4

Door:
René de Ruiter

Berichten:
393

Geregistreerd:

Dat kan heel goed kloppen. Siamese algeneter zijn inderdaad agressief. Het kan de boosdoener zijn. Het is bekend dat deze goed algen eten, maar zich ook vaak vastplakken aan andere vissen.

Het is goed te weten dat je de oorzaak wellicht gevonden hebt. Hopelijk laat de Siamese algeneter de andere vissen met rust en verricht die nuttig werk, het algen verwijderen.

Trudy, ik ga ervanuit dat de Siamese algeneter nog een jong exemplaar is, omdat je deze pas gekocht hebt.

Het gedrag van elke vis kan als die ouder wordt veranderen. Dan komt zijn ware natuurlijke gedrag pas echt naar boven. Een vrij rustig visje kan opeens een probleem in je aquarium zijn. Als vissen jong zijn hebben ze nog vaak vredelievend gedrag, wat op één ogenblik bij het volwassen worden kan omslaan. Goed blijvend opletten dus.


#5

Door:
Trudy

Berichten:
3

Geregistreerd:

In de dierenwinkel die ik net toch nog eens even gebeld heb,
hadden ze nog nooit gehoord dat een Siamese algeneter agressief is.
Nou dat heb ik op internet al anders gezien.
Maar goed het is inderdaad nog een jong beestje en ik ga hem goed in de gaten houden,en doe er maar geen soortgenoten meer bij.
Moest voor de zekerheid het water toch nog behandelen met dat Esha spul dus ga ik nog maar even mee door,
Bedankt allemaal!!!!!gr.Trudy

Steun ons op social media