Juwel TL buizen vervangen

Juwel twin lite

Voor de veiligheid heeft iedere Juwel aquarium vochtdichte armaturen.
De armaturen zijn geschikt voor oude T8 en nieuwe T5-TLd's.

De lichtopbrengst is belangrijk voor het aquarium. Zorg dat de buizen en reflectoren schoon blijven om optimaal rendement eruit te halen. Afhankelijk van type buis is de tijdsduur gemiddeld 1 jaar. Hoe meer branduren des te korter de levensduur zal zijn. Bij oude TL-buizen zal het groeirendement voor planten afnemen en algengroei toenemen. Dan is het echt tijd om de buizen te vervangen. Vervang nooit alle TL-buizen in één keer. Wanneer er meerdere buizen zijn kan je het beste deze in tussenpozen van tenminste 1 week vervangen. De aquariumplanten moeten voldoende tijd krijgen om aan de vernieuwde situatie te wennen.

Voor het verwijderen en bevestigen van de Juwel TL-buizen is geen gereedschap nodig.

Juwel afdichtringenJuwel TL buizen demonteren
Schakel eerst de stroom uit, haal de stekker uit het stopcontact. Aan beide kanten van de TLd zitten schroefdoppen. Draai de schroefdoppen los en schuif ze daarna een klein stukje over de TL-buis heen. In de doppen zitten twee rubbers, dit zijn afdichtingsringen. Zorg dat bij het losdraaien niet de rubberenringen er uitvallen. Draai de buis nu een kwartslag en houd de TL-buis daarbij goed vast. De TL-buis kan nu uit de lampvoethouder geschoven worden.

Juwel TL buizen monteren
Schuif de schroefdoppen aan beide kanten over de nieuwe TL-buis heen. De rubberen afdichtringen kunnen nu ook aan beide kanten aangeschoven worden. De nieuwe buis kan nu geplaatst worden. Plaats de uiteindes in de lampvoet en draai de buis vervolgens een kwartslag. Je kan een klik horen of voelen wanneer je de buis draaid. Schuif nu de doppen naar de uiteinde toe, zorg dat daarbij de rubbers goed blijven zitten. Je kan nu de schroefdoppen met de hand aandraaien. Steek de stekker in het stopcontact. Wanneer de lamp niet brand haal je de stekker uit de contactdoos. Draai de doppen los en draai de buizen een klein stukje verder door. Je kan een klik geluid horen of voelen. Draai vervolgens weer de doppen opnieuw handvast aan. Zet er spanning op en controleer de werking. Mocht het niet lukken, neem dan de balk en lampen mee naar een aquariumzaak bij u in de buurt.

Juwel aquariums

Ga snel naar aquarium: - Rio 125 - Rio 180 - Rio 240 - Rio 300 - Rio 400 - Lido 120 - Vision 180 - Vision 260 -
- Vision 450 - Trigon 190 - Trigon 350 - Korall 60 - Rekord 600 -
- Rekord 800 - Rekord 160 -


Steun ons op social media